Ajax-spelers Gravenberch en Timber mondiaal beste talenten

14 december 2021, 12:37

Ajax-spelers Ryan Gravenberch en Jurriën Timber hebben het afgelopen jaar ontzettend veel indruk gemaakt. De twee voetballers komen uit de zogenoemde 'experience capital' van databedrijf CIES Football Observatory naar voren als de grootste talenten uit hun lichting. Daarbij scoren ze hoger dan al hun concurrenten uit hetzelfde geboortejaar. 

Daarbij wordt onder meer gekeken naar de hoeveelheid speeltijd, gecombineerd met het niveau waarop ze voetballen. De prestaties van de competitie in de afgelopen vijf jaar weegt mee, waardoor Spanje met een score van 1,0 het hoogste scoort en Nederland met 0,6 beduidend lager scoort. Binnen een land variëren de scores ook nog, waardoor Ajax anders wordt meegewogen dan bijvoorbeeld RKC Waalwijk. Daarnaast wordt ook een Europees optreden weer anders beoordeeld dan een nationaal duel.

Uit al die data rolt een cijfer, die een waarde geeft aan een bepaalde speler. Het is een methode die vooral gebruikt wordt om jonge talenten uit te lichten in hun leeftijdsgroep en te ontdekken hoe sterk iemand is of kan worden. Timber kreeg van alle spelers ter wereld uit het geboortejaar 2001 de hoogste score (75,0) van alle spelers, boven bijvoorbaald Yuri Alberto (Internacional, 66,1), Charles de Ketelaere (Club Brugge, 63,8) en Matheus Martinelli (Fluminense 62,8). Ook Mason Greenwood, Bukayo Sako en Eric García doen het beduidend minder. 

Lees ook: Van Basten velt hard oordeel over Ajax: "Veel middelmaat"

Van de spelers geboren in 2002 is Ryan Gravenberch de meest opvallende en berekend tot nummer één. Hij krijgt een score van 80,1 en troeft daarmee onder meer Golden Boy-winnaar Pedri af. Die staat met 78,7 op de derde plaats, achter de Ajacied en Ilya Zabarnyi (Dinamo Kiev). Ook Karim Adeyemi en Eduardo Camavinga scoren lager. Van de spelers geboren in 2003 is Jude Bellingham (64,5) de beste speler, maar staat er met Devyne Rensch (36,7, zevende plek) ook een Ajacied in de top-tien. De bij FC Barcelona doorgebroken Gavi speelt nog niet zo lang in het eerste en staat daardoor bijvoorbeeld ook lager dan Rensch. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen