Ook kabinet ziet af van boycot tegen WK in Qatar

18 november 2021, 15:52

Het demissionaire kabinet heeft nog geen afstand genomen van een gang naar het WK Voetbal in Qatar. De Tweede Kamer nam een motie aan om geen afvaardiging naar het toernooi te sturen vanwege de trieste omstandigheden van de arbeidsmigranten die de stadions bouwen, maar de motie is afgewezen door minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken).

De motie werd ingediend door het vertrokken SP-Kamerlid Sadet Karabulut, die wilde dat de regering geen afvaardiging naar Qatar zou sturen. Premier Mark Rutte of Koning Willem Alexander zouden volgens haar niet moeten afreizen naar de oliestaat om Nederland te vertegenwoordigen. Nu Oranje zich heeft geplaatst voor het eindtoernooi, werd de motie behandeld in de Tweede Kamer.

De demissionair minister van Buitenlandse Zaken stelt het eens te zijn met de verwijten naar Qatar, maar voelt weinig voor een boycot op dit moment. Hij vindt het geen sterk gebaar, tekort door de bocht en wil ook weten of er meer landen zijn die zo'n boycot overwegen. Volgens hem heeft Nederland belang bij een 'ordelijke relatie' met Qatar, bijvoorbeeld om meer mensen uit Afghanistan te krijgen, zo legt Knapen uit, tegenover De Telegraaf.

Lees ookForse kritiek op Van Gaal: 'Nam Mark Rutte de maat'

De SP heeft geprobeerd om de motie er alsnog doorheen te krijgen, maar dat gebeurt voorlopig dus niet. Mogelijk dat het nieuwe kabinet, dat nog gevormd moet worden, nog wel actie(s) gaat ondernemen tegen het land dat het WK gaat organiseren.  

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen