Waarom Messi niet gratis voor FC Barcelona had mógen spelen

8 augustus 2021, 15:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Lionel Messi (34) heeft zijn afscheid bij FC Barcelona zondagmiddag aangekondigd. De aanvaller wilde in Camp Nou blijven, maar door de financiële wanorde bij de club, konden de Catalanen in al die scenario's niet meer voldoen aan de strenge regels van La Liga en een uitzondering kreeg men niet. Daardoor is het einde van een tijdperk gekomen. 

Tijdens de persconferentie gaf Messi aan vijftig procent van zijn salaris in te willen leveren, voorzitter Joan Laporta sprak eerder zelfs nog over een mogelijke reductie van uiteindelijk zelfs zeventig procent. Meer dan vijftig procent had FC Barcelona niet van hem gevraagd, gaf hij aan tijdens het persmoment. Maar die ene vraag waarom hij niet gratis wilde blijven, werd aan hem niet gesteld. Op social media was daar veel ophef over. 

Nu blijkt dat er meerdere redenen waren waarom dat helemaal geen issue was. In de Spaanse wet is het verboden om in een nieuw contract een salarisverlaging van meer dan vijftig procent door te voeren. Elke nieuwe verbintenis moet minimaal vijftig procent van het vorige loon bedragen, in de strijd tegen financiële manipulatie. Als Messi gratis zou blijven, was dat contract voor de Spaanse wet niet rechtsgeldig geweest.

Lees ookEmotionele Messi wilde blijven en noemt mooiste Barça-moment

Daarnaast zou de club Messi niet hebben kúnnen registreren voor La Liga. Omdat het een nieuw contract betreft van een speler wiens contract afgelopen was, moest FC Barcelona hem opnieuw inschrijven als speler. Dat mag het alleen van de spelers doen die ín het salarishuis passen en dat salarishuis is zonder Messi véél al te hoog. Zelfs voor een gratis Messi zou in de huidige financiële wanorde van de club geen plaats zijn voor Messi.

Tot slot zou ook La Liga in de regels hebben staan dat het gratis spelen van voetballers niet toegestaan is. Hoewel dit niet bevestigd is, zou Michu ooit bij Real Oviedo gratis willen hebben spelen, maar was dat destijds ook niet toegestaan door de Spaanse competitie. Op basis van welke regelgeving het gebeurde, is niet helemaal helder. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen