Van Gaal snapt eigen aanstelling: "Wie moet het anders doen?"

17 augustus 2021, 15:53   Bijgewerkt: 17 augustus 2021, 16:01

Louis van Gaal (70) snapt dat de KNVB een jaar nadat hij nog werd genegeerd als optie alsnog bij hem uitgekomen is. De nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal was ook bij zichzelf uitgekomen in de situatie waarin Oranje zich momenteel begeeft. "Ik zie er de noodzaak van in, want wie zou het nu anders moeten gaan doen?", vraagt hij zich hardop af tijdens de persconferentie.

Tijdens het persmoment ging Van Gaal uitgebreid in op zijn aanstelling. "Zeker drie spelers hebben gezegd dat ze wel behoefte hebben aan duidelijkheid", zei de oefenmeester, die met vijf spelers sprak voor hij zijn handtekening zette. "Het is toch wat dat ik hier weer zit, voor de derde keer. In 2000 vond ik het een eer, in 2012 vond ik het een eer dit land te dienen, maar nu vind ik het nog véél meer eer. Want ik ben uiteindelijk al vijf jaar met pensioen." Bovendien acht hij zichzelf ook geschikt voor de klus. "Als ik in de positie van de KNVB had gezeten, had ik ook mezelf gevraagd."

Toch plaatst Van Gaal ook een aantal kanttekeningen bij zijn aanstelling. "Het is ook een grote gok, want in de eerste week hebben we drie wedstrijden die bepalend zijn voor WK-kwalificatie. En meestal zijn mijn eerste drie maanden nooit geweldig." Ditmaal heeft hij slechts anderhalve dag en dús is ervaring belangrijk. "Wat kan je doen? Wat kan je veranderen? Wat moet je juist niet veranderen?", stelt de oefenmeester, die nog geen systeem gekozen heeft. Wel liet hij doorschemeren dat de spelersgroep, van wie hij dus vooralsnog vijf spelers sprak, een sterke voorkeur heeft voor een 1-4-3-3-systeem.

Vaccineren

Verder werd ook het punt van vaccineren aangestipt door het aanwezige journaille. "Het groepsbelang gaat voor het individuele belang", liet Van Gaal doorschemeren dat het niet-vaccineren gevolgen zou kunnen hebben voor een oproep. Verplichten doet hij vaccineren echter niet. "Ik vind dat je je moet laten vaccineren, niet alleen voor jezelf, ook voor anderen. Maar wie ben ik om dit weer te zeggen als bondscoach? De minister-president moet daar iets over moet gaan zeggen", denkt de keuzeheer van het Nederlands elftal.

Oproep Donyell Malen

In de selectie van het Nederlands elftal valt op dat alle spelers minimaal vrijwel zeker een hele wedstrijd hebben gespeeld, met uitzondering van Borussia Dortmund-aanvaller Donyell Malen. Ook daar had Van Gaal een verklaring voor. "Malen heeft twintig minuten en veertig minuten gespeeld en that's it. Ik heb hem toch geselecteerd en dat is niet des Van Gaals. Maar uiteindelijk moet er toch iemand een doelpunt maken", verklaarde de oefenmeester die enige verrassende oproep in zijn selectie. 

Vorige keer niet gekozen

Uiteraard kwam Van Gaal ook te spreken over het feit dat hij een jaar geleden nog gepasseerd werd door de KNVB. Omdat het ditmaal een klus betreft met heel weinig tijd en ook het teamproces anders was, kwam de Nederlandse voetbalbond uit bij Van Gaal, zo betoogde Nico-Jan Hoogma. De vorige keer wilde men heel duidelijk op de lijn van Ronald Koeman, dezelfde technische staf, maar een andere coach. Ditmaal is het heel anders. Van Gaal zelf snapte dat. "En ik kan me niet bemoeien met de aanstellingen van de KNVB, hé", zei hij, waarmee hij in het midden liet wat hij er van vond dat hij werd gepasseerd.

Qatar

Net als voorgangers Ronald Koeman en Frank de Boer werd ook Van Gaal al snel geconfronteerd met Qatar. Hij nam er afstand van ("Natuurlijk vind ik dat ook erg"), maar gaf ook aan dat je de spelers en bondscoach daar niet elke keer naar kunt vragen. "Dat je actie moet voeren, is duidelijk. Maar dat moeten de bonden doen. Ik heb de vraag ook gesteld en heb begrepen dat wij een van de landen zijn die voorop loopt. Maar dat moet door de bondeon worden geleid. Die moeten zich verenigen", vond Van Gaal. "Je moet geen misbruik maken van voetballers om actie te voeren tegen dat soort dingen. Dat leidt tot niets. Dat heeft de geschiedenis wel aangetoond." Als de spelers een statement willen maken, maar dan wel namens de hele groep, zou hij dat overigens wel accepteren.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen