Flinke opgave om anonieme bedreigers Berghuis te vervolgen

12 augustus 2021, 18:30

Het wordt nog een hele klus om de anonieme bedreigers van Steven Berghuis te pakken. Een strafrechtelijke vervolging voor bedreigingen via Twitter is vaak onmogelijk, omdat het lastig is om IP-adressen op te vragen bij het netwerk. "Anoniem zijn op social media is best laf", zegt de Rotterdamse strafrechtadvocaat Paul Verweijen.

"Ik zou er voorstander van zijn dat je alleen een Twitter-account kan hebben als je geïdentificeerd ben als die persoon", vervolgt Verweijen, die zelf Feyenoord-fan is, tegenover RTV Rijnmond. "Ik weet zeker dat het aantal bedreigingen en beledigingen dan erg zou afnemen, omdat die mensen zelf ook weten dat de pakkans dan vergroot wordt. We weten vanuit wetenschappelijk onderzoek dat als de pakkans wordt vergroot, dan neemt het plegen van strafbare feiten daadwerkelijk af."

Lees meer: Derksen in de bres voor Berghuis

Eén van de vele bedreigingen was om op 19 december, als De Klassieker in De Kuip wordt gespeeld en Berghuis die dag ook jarig is, vuurpijlen mee te nemen en deze op Berghuis te schieten. "Het is niet verstandig om dit te zeggen, want een vuurpijl kan in een gezicht al snel tot bepaalde littekens leiden of tot ander zwaar lichamelijk letsel. En daar gaat het om bij een bedreiging: dreigen met een eenvoudig misdrijf, zoals mishandeling, is niet strafbaar in Nederland. Als je zou zeggen dat je Berghuis gaat slaan, hoe verwerpelijk dat ook is, vinden we dat in Nederland niet strafbaar. Maar het dreigen met een pijl te schieten gaat al snel richting een bedreiging met zware mishandeling. Dat is gewoon een strafbaar feit."

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen