Advocaat over mensenrechten in Irak: "Kun je nog naar de VS?"

3 augustus 2021, 16:22

Dick Advocaat (73) vindt dat hij zijn stap naar Irak, waar hij als bondscoach aan de slag gaat, goed kan uitleggen. Volgens hem is het bijna onmogelijk om naar een land te gaan waar niets gebeurt. En hoewel hij er wel van beticht wordt, speelt ook geld geen hoofdrol in zijn opmerkelijke keuze. De oefenmeester was het thuiszitten alweer beu.

"Kun je dan nog naar China? Naar Turkije? Naar Rusland? Naar de Verenigde Staten, zelfs?", vraagt Advocaat zich tegenover Voetbal International desgevraagd af over de mensenrechten in Irak, die daar geschonden worden. "Gewone mensen zijn altijd de dupe van wat zich afspeelt in een land en voetbal zorgt voor afleiding. Als wij ons plaatsen voor het WK in Qatar, heeft Irak iets om naar uit te kijken."

Dat is namelijk het doel van De Kleine Generaal: sportief succes. Geld is zeker geen drijfveer. "Al wil niemand dat geloven. Na Feyenoord heb ik een paar weken thuisgezeten. In het begin is dat prima, maar na een tijdje ga ik toch naar die telefoon zitten kijken. Als ze niet bellen, word ik nerveus, maar ze belden gelukkig al vrij snel, clubs, landen.. Een nieuwe club was niet meer bespreekbaar, ik word straks 74, maar ik voel me nog jong en fit genoeg om op projectbasis een leuke klus te doen. Irak is gewoon een mooi project."

Lees ookAdvocaat bezweert: "In Irak zit echt niet zoveel geld"

Met de Verenigde Arabisch Emiraten en Zuid-Korea treft hij bovendien twee oude werkgevers in de poule van de WK-kwalificatiecyclus. "Of ze in de Emiraten blij zijn weet ik niet, want ik was er net toen ik naar Zuid-Korea vertrok. Maar het leuke is weer dat Bert van Marwijk bondscoach is van dat land. Heb je straks toch twee oud-bondscoaches van Oranje tegen elkaar in het Midden-Oosten. Dat is toch mooi?", vindt de ervaren trainer.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen