Waarom Oranje mogelijk beter tweede kan worden in de poule

4 juni 2021, 17:34

In de huidige vorm lijkt het bijna de Goden verzoeken om zo'n onderwerp aan te snijden, maar het Nederlands elftal kan in de groepsfase op het EK in Groep C zomaar eens beter tweede dan eerste eindigen. Het een en ander is weliswaar afhankelijk van de resultaten in andere poules, maar als Frank de Boer er met zijn elftal in slaagt om Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië onder zich te houden, kan zomaar eens een heel zwaar karwei wachten in de achtste finale.

Want als nummer één van Groep C wacht de nummer drie uit Groep D (Engeland, Kroatië, Schotland, Tsjechië), E (Polen, Slowakije, Spanje, Zweden) of F (Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije) in de eerste knock-outronde. Vooral die laatste groep wil Oranje uiteraard ontlopen, omdat de nummer drie uit díe poule vermoedelijk een van de absolute topfavorieten voor de eindzege is. 

Hoe groot is die kans nou exact? Het Nederlands elftal treft de nummer drie uit Groep F precies in 33% van de gevallen. Als uit de volgende poules de vier beste nummers drie komen, dan wordt Oranje gekoppeld aan vermoedelijk Duitsland, Frankrijk of Portugal: A, B, C en F; A, B, D en F; A, B, E en F; A, C, E en F óf A, D, E en F (volledige uitwerking zie onder).

Wat is het alternatief? De tweede plek in de poule. Dan treft het Nederlands elftal zeer vermoedelijk Italië, dat in Groep A met Turkije, Wales en Zwitserland torenhoge favoriet is. Maar De Boer zag tegen de Italianen zijn 5-3-2-systeem zó goed uit de verf komen, dat hij de formatie voor het EK daarop aangepast heeft. Dat moet wel vertrouwen geven voor een duel met de ploeg van Roberto Mancini. En als Turkije, Wales of Zwitserland toevalligerwijs uit de bus rolt als winnaaar, biedt dat helemaal meer perspectief. Afhankelijk van de resultaten in de andere poules, kan Oranje dus beter tweede dan eerste worden in de poule.

Lees ookFrank de Boer-index: is Van Gaal nog in te vliegen?

Voor wie nieuwsgierig is welke teams Nederland mogelijk treft als het zelf derde zou worden, kan onderstaand schema bekijken - wel op voorwaarde dat het bij de beste vier nummers drie behoort. 

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen