Vijf opmerkelijke feiten uit de EK-selectie van Oranje

26 mei 2021, 15:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het mocht even duren, maar Frank de Boer heeft de definitieve EK-selectie van het Nederlands elftal woensdagmiddag bekend gemaakt. De 26 namen die meegaan naar het eindtoernooi zijn gepresenteerd en daarin valt er genoeg op: vijf opmerkelijke feiten uit de definitieve namenlijst van de bondscoach. 

- Voor het eerst in de historie van het Nederlands elftal gaat Oranje met twee tieners naar een eindtoernooi: Ryan Gravenberch en Jurriën Timber (beide 19 jaar). Bij de afvallers zat overigens geen tiener. @RypkeBakker

- 19 (!) van de in totaal 26 spelers hebben in hun loopbaan minuten gemaakt in de Eerste Divisie. Alleen Nathan Aké, Steven Berghuis, Stefan de Vrij, Memphis Depay, Luuk de Jong, Maarten Stekelenburg en Patrick van Aanholt niet. Veel van de afvallers speelden alleen Steven Bergwijn en Kenny Tete op het tweede niveau van Nederland. @Bartf

- Ajax is de hofleverancier van de Oranje-selectie met liefst vijf (!) spelers: Ryan Gravenberch, Davy Klaassen, Daley Blind, Maarten Stekelenburg en Jurriën Timber. PSV volgt met drie spelers, waarna AZ met twee spelers komt. Dat had met Marco Bizot op hetzelfde niveau kunnen zijn: in het buitenland is er geen club met twee afgevaardigden aan Oranje. Dat had Atalanta kunnen zijn, maar Hans Hateboer meldde zich af.

- Sowieso is het aantal spelers met een verleden bij Ajax, PSV en Feyenoord echt krankzinnig hoog: alleen Owen Wijndal, Teun Koopmeiners en Wout Weghorst hebben niet bij de traditionele top-drie gespeeld. Onder de afvallers hadden overigens ook alle spelers een (ver) verleden bij de grootste drie clubs van Nederland, met uitzondering van Hans Hateboer. 

Lees ook: Weinig toernooi-ervaring bij Oranje na afvallen van Babel

- Speelminuten zijn geen garantie voor een EK-plek. Hoewel Tim Krul (3190) en marathonman Frenkie de Jong (3158), die op het laatst nog een schorsing opliep, de lijstaanvoerders zijn qua keepers en veldspelers en erbij zitten, maakten ook Jeremiah St. Juste (2880), Rick Karsdorp (2547) en Marco Bizot (2965) meer speelminuten dan gemiddeld. Donny van de Beek (511) en Nathan Ake (797) sluiten de rijen onderin qua minste speelminuten, maar zijn er dus wél bij.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen