Géén Oranje-pleinen of grote schermen tijdens EK-duels

28 mei 2021, 22:32

Mark Rutte had voor het amateurvoetbal vrijdagavond een hele prettige boodschap omdat er weer onderling gespeeld mag worden binnen de anderhalvemeter, maar voor de Oranje-supporters had hij ook minder goed nieuws. Massaal het elftal van Frank de Boer aanmoedigen in een volle kroeg, op een groot plein of met de staat bij iemand thuis, zit er volgens de demissionair-president niet in.

De premier gaf zelfs aan dat het laten zien van bijvoorbeeld EK-wedstrijden op grote schermen verboden wordt voor de horeca. De vraag werd gesteld hoe Rutte aankeek tegen het samen voetbal kijken in de komende zomer, maar daarover kon hij niet echt positief zijn. "Ik wil eigenlijk aan Nederland vragen: help nou even mee", sprak de premier over de komende sportzomer aan de Oranje-fans. "Doe het verstandig, zodat we de cijfers ook laag houden."

Daarmee doelde hij op het samen kijken van voetbal buiten de horeca-gelegenheden, wat ook niet toegestaan zal zijn. In een versierde straat gezamenlijk naar het Nederlands elftal kijken, is dus geen optie. "We hebben ook bij Koningsdag gezien dat als er veel mensen samenkomen, dat leidt tot meer bestemmingen", legde Rutte de houding van het kabinet uit. "Ook buiten. (…) We zitten nog met zo'n honderdduizend mensen die besmettelijk zijn, de kans dat je iemand tegenkomt die corona heeft, is gewoon heel reëel."

De voorman van de VVD deed dan ook een beroep op het gezamenlijk bestrijden van corona, juist in de laatste fase van de pandemie. In de horeca kijken is geen optie en ook grote schermen daarbuiten is niet mogelijk. In theorie is de grootste groep waarmee je voetbal kunt kijken, vier personen. Daarmee is het toegestaan om zowel binnen als buiten samen te komen, maar veel meer lijkt er niet mogelijk in de zomer.

Lees ookGoed nieuws: anderhalvemeter wordt losgelaten in amateursport

"We gaan echt genieten van het EK, maar het moet helaas nog even anders. Natuurlijk is er niks leukers dan Oranje kijken in een tjokvol café, maar dat gaat nu niet", zei Rutte. Hoe die regels precies gehandhaafd gaan worden, kon hij overigens nog niet zeggen. "Maar het is in elk geval wel verboden", maakte hij aan de Oranje-hoop een einde. In de Johan Cruijff Arena kunnen fans in elk geval wél samen kijken, want er zijn bij de wedstrijden supporters welkom in Amsterdam.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen