Bondscoach De Boer ziet Oranje niet als topfavoriet voor het EK

19 mei 2021, 07:31

Frank de Boer ziet het Nederlands elftal niet als de grote favoriet voor de EK-zege in de komende zomer. Mede omdat Oranje op de afgelopen twee eindtoernooien ontbrak, ziet de bondscoach andere ploegen als grotere kanshebbers. Toch weet hij wel dat zijn elftal tot één van de sterkste ploegen behoort. "We gaan voor het allerhoogste, maar dan moet echt alles meezitten. België, Frankrijk, Spanje, dat zijn de topfavorieten."

Dat vertelt de keuzeheer tegenover NU.nl. "En kijk eens naar Portugal, die kunnen een fantastisch elftal neerzetten", weet De Boer over de Europees kampioen van 2016. "Duitsland en Engeland ook. Ik denk dat wij ergens op plek vier tot en met acht komen." Dat is mede vanwege de ontwikkelingen in de laatste jaren. "Het missen van het EK 2016 en het WK 2018 heeft een gat geslagen. Zonde. Een toernooi moet je ondervinden."

Als pluspunt noemt de oefenmeester de onderlinge sfeer in de selectie. "Dit Nederlands elftal is een vriendenteam. Jongens die voor elkaar werken en goed voor elkaar zijn", legt hij uit. "Op het EK 2000 was dat ook zo. Net als op het WK 1998, waar we ook tot de halve finales kwamen. Ik ben er heilig van overtuigd dat je een fantastische sfeer moet creëren tijdens een toernooi. En natuurlijk helpt resultaat daarbij, maar Frankrijk is zonder Karim Benzema wereldkampioen geworden."

Dat Wout Weghorst tot dusver niet werd opgeroepen voor Oranje, had met de onderlinge sfeer niets te maken, benadrukt De Boer. "Nee, dat ging om posities en dubbele bezetting. Daar heb ik altijd naar gekeken. Ik koos voor Luuk de Jong als spits achter Memphis. (...) En hij mag een klootzak zijn in wedstrijden, vooral voor de tegenstander. Maar ik heb echt niet nagedacht over wat voor sfeer hij zou kunnen meebrengen, of wat dan ook."

Speelwijze

Ook werd De Boer nog gevraagd naar zijn idee over de speelwijze van Oranje tijdens het EK. Hij weet dat in Nederland een dominante spelopvatting wordt gevraagd. Dat zit voor hem niet vast aan één systeem, maar hij wil kunnen switchen van 4-3-3 naar 5-3-2 en ook dan nog druk naar voren kunnen houden. "Als je niet de topfavoriet bent, moet je kijken hoe je op een andere manier toch maximaal resultaat kunt halen."

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen