Amnesty doet beroep op FIFA en KNVB: 'Moet nu gebeuren'

22 maart 2021, 08:22

Op de dag dat het Nederlands elftal voor het eerst samenkomt in 2021, in aanloop naar de WK-kwalificatieduels voor het eindtoernooi in Qatar, doet Amnesty International een oproep: 'De FIFA moet het misbruik van arbeidsmigranten serieus aanpakken nu kwalificatiewedstrijden voor WK Voetbal in Qatar beginnen.' Een boycot is niet eens nodig, maar het moet wel aan de kaak worden gesteld.

Dat schrijft de organisatie niet geheel toevallig op de dag van de samenkomst van Oranje. Door de misstanden in dat land is het toernooi nu al bijzonder omstreden en daar is de laatste tijd veel aandacht voor in de media. Criticasters beweren zelfs dat het WK moet worden verplaatst of geboycot: 'Amnesty International roept de FIFA op om haar invloed te gebruiken om ervoor te zorgen dat Qatar een einde maakt aan het misbruik van arbeidsmigranten uit landen als Nepal, India en Bangladesh', schrijft de organisatie in het statement.

FIFA-president Gianni Infantino heeft een brief ontvangen van de organisatie. Ook in Nederland heeft het lijntjes uitgezet: 'Amnesty dringt er bij de KNVB, staf, de spelers van het Nederlands elftal en alle betaalde voetbalclubs en supportersverenigingen op aan om deze oproep te steunen. (…) De FIFA organiseert het WK en heeft daarmee volgens internationale standaarden de verantwoordelijkheid om mensenrechtenrisico's die verbonden zijn aan het toernooi, te beperken.'

Lees ook: KNVB komt met statement: 'WK boycotten niet de beste optie'

Volgens Amnesy International is de start van de kwalificatie een mooi moment om druk uit te oefenen, omdat er nog maar twintig maanden te gaan zijn. 'Om ervoor te zorgen dat het een toernooi wordt waar het trots op kan zijn, en niet een die nog altijd geschaad wordt door uitbuiting van arbeidsmigranten.' Daarbij kan het aankaarten van de problemen misschien wel effectiever zijn dan een boycot.

'Wij geloven dat de aandacht voor het WK in Qatar kan zorgen voor meer druk op de overheid om de beloofde arbeidshervormingen door te voeren en te handhaven en zo de situatie van migrantarbeiders te verbeteren. Maar dan moet dat wel nu gebeuren', benadrukt de organisatie. 'Wij roepen de KNVB op om haar invloed te gebruiken bij de FIFA en bij Qatar om aandacht te schenken aan de mensonterende werk- en woonsituatie van de arbeidsmigranten en hun stem te gebruiken om er bij Qatar op aan te dringen het arbeidssysteem in het land compleet te hervormen.'

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen