2020 was anders dan andere jaren en daarom is ook ons elftal van het jaar voor deze editie anders. Normaliter bepalen de bezoekers van onze website het team van het kalenderjaar, maar omdat de duels van voor maart zo lang geleden zijn, kozen we ditmaal voor een elftal van de eerste seizoenshelft, samengesteld door onze redactie. FC Twente, PSV, sc Heerenveen, Ajax, AZ en Feyenoord zijn vertegenwoordigd in deze ploeg (4-3-3).
Keeper: Joël Drommel (24)
Dit seizoen heeft de 24-jarige doelman echt alle critici de mond gesnoerd. Zijn sterke optredens onder de Twentse lat werden zelfs beloond met een eerste oproep voor 'het grote Oranje'. Tot een debuut kwam het nog niet, maar wie weet wat het nieuwe jaar brengt. Een plek in de EK-selectie kan een mooi streven zijn voor de Twente-keeper, die ook al meermaals aan Ajax werd gelinkt als opvolger van Andre Onana. Dat was een van de keepers die de doelman in deze verkiezing achter zich liet, al is hij overall natuurlijk nog niet zo ver als de man die hij als een van zijn voorbeelden ziet.
{image[344780][right-half][]}Rechtsback: Denzel Dumfries (24)
De aanvalsdrang van de PSV'er blijft ongekend. Zelfs nadat de back met corona kampte, bleef hij als een machine een belangrijk onderdeel in het spel van Roger Schmidt. Waar de concurrentie, met onder anderen Noussair Mazraoui en Jonas Svensson, in de ziekenboeg belandde in de eerste seizoenshelft, is de rechtsachter van PSV fitter dan wie van ook van zijn ploeggenoten. Hij liet duidelijk blijken prijzen te willen winnen met PSV voor hij vertrekt, dat moet dan vermoedelijk dit seizoen gebeuren.
Centrale verdediger: Riechedly Bazoer (24)
De aanwezigheid van Riechedly Bazoer zorgde ervoor dat Thomas Letsch een systeem bedacht met vijf verdedigers, waarin de oud-Ajacied een spil moest worden in de opbouw van de Arnhemmers. Het is een van de beste zetten geweest van de Duitse coach, die eindelijk weer het optimale rendement uit Bazoer weet te halen. Niet langer is Bazoer een enfant terrible, maar juist een cruciale kracht bij een van de verrassingen van Nederland. Dat hij gelinkt werd aan Oranje is misschien nog wat vroeg, maar zegt ook alles over de eerste seizoenshelft die hij heeft gedraaid. Lost hij zijn grote belofte dan alsnog in?
Centrale verdediger: Marcos Senesi (23)
Wie zijn doelpunten tegen ADO Den Haag en Fortuna Sittard bekijkt, zou Senesi niet als centrale verdediger beschouwen. Maar de Argentijnse sloper van de Rotterdammers was niet alleen belangrijk met zijn twee wereldgoals, maar vooral een rots in de branding achterin. Dick Advocaat deed niet voor niets in elke minuut van dit Eredivisie-seizoen een beroep op Senesi, die niet alleen zorgde dat Feyenoord vijfmaal de nul hield, maar dat ook nog eens deed met slechts één gele kaart. Voor Argentijnse begrippen grote klasse, net als de hele eerste seizoenshelft van Senesi.
Linksback: Philipp Max (27)
Met onder anderen Owen Wijndal, Maximilian Wittek, Django Warmerdam en natuurlijk Nicolás Tagliafico is de concurrentie op de linkerflank van de Eredivisie ongekend hoog, toch was de keuze voor Max een unanieme. Het zegt alles over de geweldige indruk die de kersvers international van Duitsland maakte in zijn eerste half jaar in Nederland. Met drie goals en zes assists in twaalf wedstrijden noteert hij cijfers die eerder passen bij een buitenspeler, dan bij een verdediger. Gelukkig voor Roger Schmidt staat hij ook achterin netjes z'n mannetje.
Verdedigende middenvelder: Teun Koopmeiners (22)
Echte leiders staan op op de momenten dat een ploeg het moeilijk heeft. Na het ontslag van Arne Slot en uitschakeling in de Europa League, oogde AZ een geslagen bokser in de ring. Met zes goals en een assists zette Koopmeiners zijn ploeg op het goede spoor na het ontslag van Arne Slot en was daarnaast ook nog eens een voorbeeld van hoe om te gaan met een crisissituatie voor de camera. Zonder Slot, de clubleiding, de selectie en/of Pascal Jansen te beledigen, maakte hij toch duidelijk hoe hij in de situatie stond. Klasse!
Centrale middenvelder: Ryan Gravenberch (18)
Paul Pogba. Frank Rijkaard. Frenkie de Jong. Ryan Gravenberch werd het afgelopen half jaar bij Ajax al met diverse grootheden vergeleken. De nog altijd pas achttienjarige (!) middenvelder heeft een imponerend fysiek, is sterk aan de bal, zelfkritisch en ontwikkelt ook zijn scorend vermogen steeds meer in Amsterdam. Zijn eerste oproep voor het Nederlands elftal van Frank de Boer was niets te voorbarig, maar een heel logisch gevolg van zijn prachtige ontwikkeling en basisplaats die hij bij Ajax heeft. Dit wordt de volgende in het lijstje van Frenkie de Jong, Sergino Dest en Matthijs de Ligt.
Centrale middenvelder: Joey Veerman (22)
"Dit is de slechtste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld, namens sc Heerenveen en FC Volendam", bromde Veerman, nadat hij door De Graafschap was weggespeeld (5-1) in de voorbereiding met de Friezen. Hij riep keihard om versterkingen, ook omdat hij het gevoel had alles alleen te moeten doen. Met onder anderen Henk Veerman kreeg Veerman weer een ploeg waar hij de regie in kon nemen. Met zijn geweldige traptechniek was de 22-jarige middenvelder de absolute regisseur op het middenveld van de Friezen, namens wie hij viermaal scoorde en vijf assists gaf. Al is zijn waarde voor dit sc Heerenveen niet in statistieken uit te drukken.
{image[343944][right-half][]}Rechtsbuiten: Steven Berghuis (29)
Waar Senesi de boel achterin bepaalde bij Feyenoord, was de aanvalsdrang van de Rotterdammers in handen van captain Steven Berghuis. Na een geweldige start van de Eredivisie kon de aanvoerder het niet elke week waarmaken, maar was desondanks nog de allesbepalende speler in het team van Feyenoord. Als elke week alle ogen weer op jou gericht zijn en teamgenoten het stokje voorin vrijwel tot nooit van je overnemen, is het knap als je dat met tien goals en zes assists toch alleraardigst waarmaakt.
Spits: Danilo (21)
Waar Ajax er in de zomer niet in slaagde de gewenste spits binnen te halen, rees de afgelopen maanden de vraag of ze die niet eigenlijk al lang in huis hadden. Bij FC Twente beleefde huurling Danilo de afgelopen maanden namelijk zijn absolute doorbraak. Met elf goals uit veertien wedstrijden werd hij zelfs topscorer van de eerste seizoenshelft. De angst dat Ajax de Braziliaan in de winter terug zou halen, werd door Jan Streuer weggenomen: Danilo zou 'zwart op wit' hebben staan dat hij dit seizoen in Enschede speelt. Een hele opluchting voor iedereen rondom Enschede.
Linksbuiten: Cody Gakpo (21)
Dat de jonge PSV'er onder anderen Jesper Karlsson en Dusan Tadic achter zich liet, zegt alles over de ontwikkeling van deze Eindhovenaar. De komst van Schmidt deed de buitenspeler goed, want hij kon mede door de Duitser de laatste stap zetten in zijn ontwikkeling. Dat Frank de Boer Gakpo in de gaten houdt, is logisch, want in de Eredivisie is hij wekelijks een van de uitblinkers. Na de jaarwisseling mag Gakpo ook laten zien dat hij zich staande houdt tegen de grote jongens van Nederland, maar dat bleek Europees gezien tot dusver zeker het geval.
{image[343079][left-half][]}Eervolle vermelding: Oussama Tannane (26)
Gezien zijn enorme kaartenlast (4x geel en 1x rood in de eerste seizoenshelft) is het verstandig om Tannane als extra speler achter de hand te hebben. De creatieve middenvelder van Vitesse heeft onder Thomas Letsch een vrije rol en geeft het aanvalsspel van Arnhemmers op fraaie wijze vorm. Het enige dat er naast zijn kaartenlast aan te merken is op Tannane, is dat hij het vooral tegen de kleinere clubs liet zien en tegen de grote clubs het verschil nog niet kon maken. Gezien de mooie dingen die Tannane in de eerste seizoenshelft liet zien en het feit dat hij zowel als middenvelder als ook als aanvaller veel stemmen vergaarde bij de redactie, verdient hij meer dan zeker een eervolle vermelding.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen