Ricardo Kishna kampte in het verleden met paniekaanvallen en een depressie. De 25-jarige aanvaller van ADO Den Haag vertelt in het Videoland-programma Andy niet te Vermeijde dat hij door een diep dal ging. Na Gregory van der Wiel is hij de twee Nederlandse profvoetballer die openhartig spreekt over het onderwerp.
"In het voetbal is het een taboe om je uit te spreken als het slecht met je gaat. We zijn allemaal mannetjes en willen allemaal voorop lopen. Dat is oké en heb ik misschien zelf ook wel, maar er zijn ook momenten waarop het minder gaat. Ik denk dat het heel belangrijk is om dat soort dingen ook te delen, om mensen ook het gevoel te geven dat meerdere mensen hetzelfde te voelen", begint de vleugelaanvaller, die door blessureleed de afgelopen jaren nauwelijks heeft gevoetbald.
"Ik ben echt depressief geweest. Ik heb serieus het gevoel gehad dat ik doodging. Elke avond dat ik in bed lag, durfde ik mijn ogen niet te sluiten omdat ik bang was dat ik niet meer op zou staan. Ik ben zelfs uit huis gegaan, heb ergens anders gewoond. Ik had een ander huisje omdat ik niet meer voor mijn gezin kon zorgen", gaat hij verder.
Lees ook: Van der Wiel in eerlijke open brief: 'Paniekaanvallen en angst'
Het ging van kwaad tot erger voor Kishna. "Het hoogtepunt was dat ik op een gegeven moment dacht: als ik dit nog langer blijf houden, wil ik er niet meer zijn. Ik wilde geen zelfmoord plegen, maar ik dacht: ik kan hier niet mee leven. Ik kan hier gewoon niet mee leven", zegt hij. "Ik ben naar Duitsland geweest om een scan te laten maken van mijn hoofd, van mijn hart, van mijn longen… ik werd helemaal gek. Ik dacht dat ik een tumor in mijn hoofd had, dat ik een hartaanval of een beroerte kreeg."
Psycholoog Bram Bakker heeft Kishna geholpen. "Ik was er vijf minuten en hij zei: je hebt paniekaanvallen. Ik zei: nee, je bent gek, ik voel hier dingen. Het gaat gewoon niet goed. Hij gaf me een boek. Daar stond een lijst met vijftig symptomen in. Ik heb er 38. Op een gegeven moment ga je dan wel nadenken."
Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen