De KNVB heeft tienduizenden coronatests geregeld voor het betaalde voetbal. Minstens 50.000 tests worden afgenomen van het bedrijf Eurofins, dat hiervoor miljoenen kan vangen zodra alle clubs hiervan gebruikmaken. Omdat de KNVB een collectieve overeenkomst heeft afgesloten, is er een flinke korting bedongen en hoeven clubs slechts de helft van de normale prijs (75 euro) per test te betalen. Ook zijn de testen bedoeld voor de arbitrage en de het Nederlands elftal (mannen, vrouwen). Echter is er geen afnameplicht.
Dat meldt de NOS. De KNVB wil koste wat kost het seizoen beginnen en voltooien. Gedurende het seizoen is intensief testen (minimaal één keer per week) verplicht. Dat betekent concreet dat clubs gemiddeld per week veertig testen nodig hebben. De testen die de bond aanschaft, geven binnen 24 uur het resultaat. "Dit zijn commerciële testen waarmee we coronatesten voor de zorg en de GGD niet in de weg willen zitten", laat een KNVB-bestuurder weten aan de omroep.
Extra kostenpost
De verplichting om te testen bezorgt clubs een extra kostenpost en daar bestaan vooral in de Eerste Divisie extra zorgen over. Zo denkt FC Dordrecht 40.000 euro hieraan kwijt te zijn. "Gezondheid staat voorop, maar je moet het wel allemaal maar kunnen betalen", aldus voorzitter Hans de Zeeuw. "Het interesseert me eigenlijk helemaal niet waar die test vandaan komt, het mag ook van de Albert Heijn of de Action komen voor één euro. Ik zit met de kosten. Punt. En dat moet opgelost worden."
NEC-directeur Wilco van Schaik sluit zich bij zijn collega aan. "Voor een volledig voetbalseizoen met 38 speelronden is dat voor ons 57.000 euro aan extra kosten. Dat is, zeker in deze tijden, serieus geld. Eigenlijk zou de overheid daar oog voor moeten hebben, maar dat gebeurt niet. Welke bedrijfstak test zo veel? Hier mag best een fonds of ondersteuning voor komen."
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen