Zwitserse aanklager opent strafzaak tegen FIFA-preses Infantino

30 juli 2020, 14:50

Groot nieuws uit Zwitserland: de aanklager van dat land gaat een strafzaak openen tegen FIFA-president Gianni Infantino (50). Hem wordt 'misbruik van gezag, schending van het ambtsgeheim, belemmering van een strafprocedure en het aanzetten tot deze misdrijven' verweten. Dat zou zijn geweest in een eerder onderzoek dat tegen de FIFA was geopend en zou in samenspraak gaan met een advocaat. 

Dat heeft het Zwitserse hof laten weten. Afgelopen maand werd een speciale aanklager aangesteld om de betrekkingen tussen de Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber en het hoofd van het wereldvoetbal te onderzoeken. De advocaat stapte vorige week op, nadat hij een ontmoeting met Infantino had verdoezeld en tegen toezichthouders had gelogen over een zaak van zijn kantoor, die juist betrokken was bij het corruptie-onderzoek naar de FIFA. Vermoedelijk hebben Infantino en Lauber onder een hoedje gespeeld, om zo te voorkomen dat er strafbare feiten van de FIFA naar buiten zouden komen.

Hoewel zowel Lauber als Infantino alles ontkennen, stelde de Zwitserse aanklager Stefan Keller aan, omdat er aanwijzingen waren voor crimineel gedrag. In navolging van Lauber wordt er om die reden ook een strafzaak geopend tegen Infantino. Het is niet de eerste keer dat Infantino in opspraak is, ondanks dat hij wilde afrekenen met het corrupte verleden van de voetbalorganisatie. 

Zijn voorganger Sepp Blatter lag juist heel erg onder vuur vanwege zijn rol bij diverse omkoopschandelen en werd uiteindelijk ook veroordeeld tot een schorsing van acht (teruggebracht naar zes) jaar. Infantino kreeg destijds 115 stemmen van de wereldvoetbalbond en versloeg daarmee zijn naaste concurrent sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa. In 2019 werd Infantino gekozen voor een tweede termijn, waardoor hij tot en met 2023 in principe de baas van de FIFA is.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen