Waasland-Beveren krijgt weer gelijk: probleem Pro League

30 juli 2020, 13:56

Het heeft er alle schijn van dat Waasland-Beveren toch in de Jupiler Pro League zal moeten blijven. Nadat eerder het BAS de club in het gelijk stelde, kwam daar donderdagmiddag ook nog eens de Belgische rechter overheen. Morgen (vrijdag) zouden de Belgische clubs stemmen over een door de Belgische voetbalbond (KBVB) geopperd voorstel om volgend seizoen zonder het gedegradeerde Waasland-Beveren te starten, maar dat lijkt van tafel geveegd met dit besluit.

Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van de rechtszaak die werd gehouden. Ruim twee weken geleden kreeg de afwikkeling van het Pro League-seizoen een nieuw hoofdstuk. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) verklaarde de beslissing van de Algemene Vergadering om Waasland-Beveren te laten degraderen nietig. De KBVB besloot echter dat vonnis naast zich neer te leggen, waarna de degradant naar de rechter stapte.

De rechter gaf Waasland-Beveren opnieuw gelijk en heeft een dwangsom opgelegd aan de Belgische voetbalbond als zij de club níet opnemen in het speelschema van komend seizoen. Dat zou om meerdere miljoenen per gemiste wedstrijd gaan. Mocht dat toch gebeuren, dan zal Waasland-Beveren zich opnieuw laten horen. "Als de Pro League toch het been stijf houdt, zou dat een brug te ver zijn en een schande voor onze sport. Dan gaan we weer naar het BAS en verhinderen we de competitiestart", maakte voorzitter Dirk Huyck duidelijk tegenover Sporza. De preses wil het liefst zo snel mogelijk om tafel om tot een goede en eerlijke oplossing te komen.

Lees ook: Pro League blijft achter door de rechter afgekeurd scenario staan

Ondanks de uitspraak van het BAS vond Pro League-voorzitter Peter Croonen dat doorgaan met zestien clubs in de hoogste afdeling en dus zonder Waasland-Beveren 'de minst slechtste' optie was en daarover zou vrijdag (morgen) gestemd worden door de andere clubs. Dat is amper een week voor de competitiestart, waardoor er weinig ruimte was om tegen dat voorstel te stemmen, zonder de start in gevaar te brengen.

Deze uitspraak maakt de situatie echter anders. Gezien de strafsom op het negeren van dit besluit en het feit dat twee rechters de beslissingen van de Belgische voetbalbond hebben afgekeurd, kan het bijna niet anders dan dat de KBVB en Pro League met een ander voorstel moeten komen waarop gestemd kan worden. Feit is dat daardoor de competitiestart op 8 augustus – die door het coronavirus sowieso onder druk staat – zeer serieus in de problemen kan komen. Het is een nieuw, pijnlijk hoofdstuk in het toch al zo gevoelige dossier.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen