Jorritsma: "Halverwege stilleggen? Dat wordt een burgeroorlog"

25 juni 2020, 14:48

Jorrit Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven, vindt het genomen kabinetsbesluit voor de versoepeling van de coronaregeling 'doodeng'. De burgervader denkt dat het voor de nodige problemen gaat zorgen om de gecommuniceerde regels uit te voeren rondom de voetbalstadions. Als het misgaat, kan het zomaar 'een burgeroorlog' worden.

Dat stelt hij tegenover NPO Radio 1. "We hebben het PSV-stadion, daar kunnen pak en beet 35.000 mensen in. Het begint al met hoe je die 20.000 mensen in een stadion krijgt", vertelt Jorritsma over de regel om fans op anderhalve meter afstand in het stadion te krijgen en daar ook op afstand van elkaar te houden. "Ze hebben wat ingedronken, er is de emotie over de tegenstander. En dat zet je samen in een arena."

Lees ookGemengde gevoelens bij Ajax over publiek op 1

De burgemeester vreest dat het niet meejuichen en zingen simpelweg niet te handhaven is in de voetbalstadions en is dan ook niet van plan om dat te doen in Eindhoven. "Moet ik dan halverwege een wedstrijd stilleggen? Dat wordt een burgeroorlog", aldus Jorritsma, die het een duivels dilemma vindt. "Als ik niet ruimhartig genoeg ben, krijg ik verwijten. Maar als er een uitbraak komt vanuit het PSV-stadion, krijg ik het verwijt dat ik te ruimhartig ben geweest."

Hij spreekt zijn twijfels erover uit, te meer omdat mensen die samen in een auto komen, vervolgens in en rond het stadion bijvoorbeeld wel weer de anderhalve meter afstand moeten houden. Jorritsma kan het niet uitleggen. "Daar ben ik heel simpel in. Er zit een stuk inconsistentie in de maatregelen, maar ik moet het ermee doen."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen