In het racismedebat ziet Henk Fraser mensen te ver doorslaan. De trainer van Sparta Rotterdam constateert een gebrek aan nuance. "Ik hoop oprecht dat dit het moment is dat we met elkaar tot een samenleving komen waarin de tenen iets minder lang worden, schreeuwlelijkerds minder ruimte krijgen in de televisie-talkshows, en iedereen elkaar gewoon waardeert en respecteert", is Fraser duidelijk.
"Discriminatie mag niet. Ik denk dat ieder normaal denkend mens zo redeneert", zegt Fraser in het Algemeen Dagblad. "Alleen: je kunt ook te ver doorslaan. Ik zie mensen op televisie verschijnen die zich werkelijk overal gekwetst over voelen. Ze zijn slachtoffer van dit, van dat, van zus en zo. Ik kan niet tegen dat gejank. Tegen die extremelingen aan de andere kant van het racismedebat evenmin, trouwens. Juist ook omdat het averechts werkt, dat gebrek aan nuance. In plaats van begrip, kweken ze ergernis. Die kleine groep idioten verpest het voor de rest."
Lees ook: Fraser had corona: "Zwaarste dat ik ooit heb meegemaakt"
Slachtofferrol
Fraser zegt dat de slachtofferrol niet helpt. "Begrijp me niet verkeerd, hè. Ook ik heb meegemaakt dat ik als tiener voor een nachttent stond en dat de portier me weigerde, terwijl mijn blanke rijgenoot wel binnenkwam. Maar denk je dat ik mijn trots op zo'n moment liet krenken door zulke zielige types? Je moet je nooit als slachtoffer willen gedragen. Ik probeerde altijd boven domheid te staan. Ik dacht altijd: ik kom er tóch wel in dit leven."
Anderzijds beseft de in Paramaribo geboren coach ook dat hij misschien makkelijk praten heeft. "Ik kon aardig voetballen, heb nooit hoeven solliciteren voor een baan, en ik weet dus ook niet hoe het is om op basis van je kleur of achternaam afgewezen te worden. Wat voor mij wel vaststaat, is dat zo'n portier niet symbool staat voor Nederland: 95 procent van de mensen is geen racist."
Alle vormen van discriminatie
Fraser pleit ervoor dat er een einde moet komen aan álle vormen van discriminatie. "Niet alleen die van zwarte mensen; ook bijvoorbeeld die van vrouwen die nog altijd minder verdienen dan mannen in dezelfde functie. Of van transgenders, of welke minderheid dan ook. Maak de discussie breder, zou ik daarom willen zeggen. Neem het niet alleen op voor de groep die jij vertegenwoordigt. Nee, doe dat voor iedereen die er onder te lijden heeft. Dán kom je tot een oplossing."
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen