Ook Eredivisie-trainers zullen de gevolgen ondervinden van de coronacrisis. Op lange termijn verwacht Coaches Betaald Voetbal-directeur Mario Captein klappen voor het trainersgilde. "Op dit moment is er nog geen sprake van, maar later gaan we zeker dingen merken. Pas in het nieuwe seizoen, als de situatie van de clubs bekend is. Een economische krimp van 7,5 procent straalt ook uit op het voetbal", beseft de baas van de belangenvereniging.
]}In landen om ons heen wordt trainers verzocht salaris in te leveren of zelfs gedwongen te vertrekken. Die situatie kent het Nederlandse profvoetbal nog niet. "Dit moet niet weken of maanden gaan duren, dan komt zoiets wellicht wel aan de orde. Het is op dit moment allemaal moeilijk in te schatten. Maar tot nu toe hebben we nog geen signalen vernomen", laat Captein weten aan FCUpdate.nl. "In tegenstelling tot het amateurvoetbal. Daar worden spelers en trainers gevraagd salaris in te leveren. In deze tijd een logische vraag vanuit de clubs, het is aan de spelers en trainers om daar wel of niet in mee te gaan."
Het CBV krijgt vanuit eigen land niet veel coronagerelateerde vragen binnen. Er is goed contact en vanuit hun club weten trainers waar ze aan toe zijn. Wel trekken Nederlandse trainers in het buitenland aan de bel. "Zij zitten in situaties waar ze niets kunnen doen of juist wel. Je hebt ook trainers die terug zijn. Gertjan Verbeek zou daarin een voorbeeld kunnen zijn, maar hij is niet lid van de CBV. Andere voorbeelden zijn er wel, maar die moeten zelf naar buiten treden als ze dat willen", zegt Captein, die ook meekrijgt hoe groot de verschillen per land kunnen zijn. "Coaches in Noorwegen raken hun baan kwijt of krijgen geen salaris, terwijl trainers in Zweden met hun ploeg het veld op mogen."
Restant seizoen
Hoe de situatie voor trainers in Nederland wordt, is voor een belangrijk deel afhankelijk van het wel of niet voltooien van de competitie. In het overleg met de KNVB, clubs en beide competities (Eredivisie en Eerste Divisie) is de CVB ook een van de gesprekspartners. "Ons wordt ook om advies gevraagd. We merken aan trainers dat zij toch wel heel graag het seizoen willen afmaken. Iedereen zou met een katerig gevoel achterblijven. De KNVB doet wat het moet doen. We zullen komende week moeten afwachten."
Captein doelt daarmee op de corona-update die het kabinet dinsdag gaat geven. De regering zal bepalen wat te doen met de huidige maatregelen. Worden die versoepeld of juist aangescherpt? Definitief duidelijkheid voor de Eredivisie en Eerste Divisie verwacht de oud-speler van PSV, Helmond Sport en FC Eindhoven niet direct. "Het zal mij niet verbazen als die beslissing opgeschoven wordt naar 12 mei, wanneer er een volgende update komt."
Duidelijk is wel dat de 1,5 meter-regel nog wel even onderdeel blijft van de samenleving. "Net als iedere andere sector is die van ons ook gevraagd hoe we dat willen aankleden. Intern bespreken we dat. In het Duitse voetbal gebeurt dit nu in de praktijk. Daar wordt getraind, maar wel met anderhalve meter afstand." Zolang social distancing van kracht blijft, kunnen de Eredivisie en Eerste Divisie in elk geval niet hervatten. "Er komt ook een moment dat de regering zegt dat we ons weer vrij mogen bewegen."
Lees ook: NOC*NSF vraagt om gefaseerde herstart
Hoe het ook komt met de competities: volgens Captein is er nu meer sprake van solidariteit onder clubs. "In het begin was dat er niet. Jammer dat het gebeurt. Natuurlijk zijn er clubs die naar hun eigen situatie kijken. Dat is ook wel weer logisch. Iedereen heeft zijn zegje nu gedaan. We staan achter het huidige (scenario)beleid van de KNVB, zolang gezondheid maar vooropstaat."
Door: Steven Koelma
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen