Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 18: RKC Waalwijk (opstelling: 3-4-3).
Rob van Dijk (in 2006 naar sc Heerenveen)
Voor Rob van Dijk was het na 285 wedstrijden voor RKC Waalwijk tijd om te gaan. Na de trainerswissel (Mark Wotte voor Adrie Koster) raakte de 38-jarige doelman zijn plek onder de lat kwijt aan de jongere Jurgen Wevers. Van Dijk koos in de winter van 2006 voor een reserverol bij sc Heerenveen achter Brian Vandenbussche. In Friesland kwam de geroutineerde sluitpost nog tot negentien optredens in het pompeblêdenshirt. Ook Feyenoord en FC Utrecht maakten daarna nog gebruik van de diensten van Van Dijk.
{image[301654][right-half][]}Frank van Mosselveld (naar OJC Rosmalen in 2015)
Omdat het niet tot een exotisch avontuur kwam, besloot Frank van Mosselveld af te bouwen bij de amateurs van OJC Rosmalen. Na negen jaar RKC hield de verdediger het in Waalwijk voor gezien. Tenminste, als profvoetballer. De voormalig aanvoerder bleef als accountmanager werkzaam voor RKC en schoof hij in 2017 door naar de functie van algemeen directeur. Onder de leiding van Van Mosselveld nam RKC afscheid van het kunstgras en promoveerde de club geheel onverwacht naar de Eredivisie.
Guy Ramos (naar Roda JC in 2013)
Centrumverdediger Guy Ramos speelde 2,5 seizoen voor RKC Waalwijk, dat hij in 2013 de rug toekeerde. Ramos koos voor een transfer naar Roda JC, net als ploeggenoot Ard van Peppen die dezelfde weg bewandelde. In Kerkrade was het vertrouwen groot in Ramos, getuige het driejarige contract. Dat zowel Van Peppen als Ramos transvervrij vertrok, maakte het extra pijnlijk voor RKC.
Mitch Apau (naar KVC Westerlo in 2014)
Hij speelde slechts een jaar in Waalwijk alvorens hij de overstap maakte naar het Belgische KVC Westerlo. Nog eens drie jaar later verkaste Mitch Apau naar het Sloveense Olimpija Ljubljana en leek hij in de vergetelheid weg te zakken. Dat gebeurde niet, want sinds een kleine twee jaar staat de verdediger op de loonlijst bij de Slowaakse topclub Slovan Bratislava, dat met Myenty Abena en Joeri de Kamps nog twee Nederlanders onder contract heeft. Slovan Bratislava schopte het dit seizoen tot de groepsfase van de Europa League, waarin het ondanks een zege op Besiktas sneuvelde. Apau speelde geen van de zes groepswedstrijden, maar wel in de voorrondes van het toernooi.
Aaron Meijers (naar ADO Den Haag in 2012)
De twee seizoenen voor RKC Waalwijk werden zeer succesvol voor Aaron Meijers. Hij vierde het kampioenschap in de Eerste Divisie en speelde het seizoen daarna in de play-offs om Europees voetbal. Meijers behoorde zelfs tot de smaakmakers op het middenveld van RKC. Dat was ADO Den Haag niet ontgaan. Zij profiteerden in 2012 van zijn aflopende contract en haalden hem gratis naar de Hofstad, waar hij vooral als linksback wordt gebruikt. Ook daar groeide hij wel uit tot een betrouwbare kracht.
Michael Krohn-Dehli (naar Ajax in 2006)
In de jeugdopleiding zag Ajax het onvoldoende in hem zitten, maar na twee seizoenen voor RKC Waalwijk bracht Michael Krohn-Dehli de Amsterdammers op andere gedachten. Ajax haalde de middenvelder transfervrij terug. Het bleek wederom geen succes. Na een verhuur aan Sparta vertrok Krohn-Dehli naar Brøndby. Gelukkiger werd de Deen uiteindelijk in Spanje. Na het geslaagde EK van 2012 gunde Celta de Vigo hem een kans in de Primera Division. Het hoogtepunt voor Krohn-Dehli werd de Europa League-winst in 2016 met Sevilla, al miste hij de finale tegen Liverpool vanwege een zware knieblessure.
{image[293432][left-half][]}Evander Sno (naar NEC in 2012, naar Westerlo in 2014)
Evander Sno was in 2011 dankzij Gennaro Gattuso op weg naar Genoa, maar de hartklachten van de op dat moment Ajacied zaten een overgang in de weg. En dus werd het geen Italië, maar Waalwijk. Daar voetbalde hij zich weer in de kijker van diverse clubs, want hij werd bij RKC Waalwijk voetballer van het jaar bij Voetbal International. Hij had een groot aandeel in het behalen van de play-offs en mocht zodoende transfervrij vertrekken. Wat in Waalwijk lukte, lukte in Nijmegen niet en dus stond hij twee jaar later weer bij RKC op het veld. Opnieuw speelde hij zich in de kijker, ditmaal bij Westerlo. De man die in 2006 door Marco van Basten al bij Oranje werd genomen vertrok in december alweer uit België en dook twee jaar later voor de derde keer op bij RKC Waalwijk. Maar ditmaal lukte het niet om zich in de kijker te spelen, waarna hij besloot om zijn loopbaan te beëindigen. Als hij zo goed was geweest als bij RKC Waalwijk en geen hartproblemen had gekend, wie weet hoe zijn loopbaan er dan uit had gezien. Ongetwijfeld was hij dan niet driemaal transfervrij vertrokken bij RKC.
Daniël de Ridder (naar SC Cambuur in 2014)
Buitenspeler Daniël de Ridder - ooit een heel groot talent en hij speelde dertig (!) interlands voor Jong Oranje -streek in 2014 neer bij RKC Waalwijk, waar hij na een stage een contract in de wacht sleepte. RKC was destijds een Eredivisie-club, maar degradeerde met De Ridder naar de Eerste Divisie. Echt veel waarde had de oud-Ajacied niet, aangezien hij niet verder kwam dan tien duels. Na één jaar bij RKC vertrok hij transfervrij naar SC Cambuur, dat in hem een welkome aanwinst zag. Hij was bij de destijds Eredivisie-club toen de negende versterking.
Hans van de Haar (naar ADO Den Haag in 2007)
Echt populair was Hans van de Haar niet bij RKC Waalwijk. De spits speelde van 2005 tot 2007 bij de club uit Brabant, maar kon nauwelijks imponeren. Hij kreeg twee seizoenen lang het vertrouwen, maar kwam niet verder dan zes goals. Het was dan ook niet vreemd dat de club zijn aflopende contract niet verlengde. "Als hij nog laat zien wat hij eigenlijk in zijn mars heeft, dan valt er misschien nog te praten", sprak algemeen directeur Henry van der Vegt tijdens het seizoen. Dat gebeurde niet, waarna Van de Haar het bij ADO en AGOVV nog wel iets beter deed.
Benjamin de Ceulaer (naar Lokeren in 2010)
Feyenoord haalde Benjamin de Ceulaer op als groot talent en leende hem uit aan RKC Waalwijk. Daar kwam hij in 2007 opnieuw terecht nadat hij was mislukt in De Kuip. Bij RKC Waalwijk revancheerde de aanvaller zich en promoveerde met RKC Waalwijk naar de Eredivisie, waar hij zich ook prima presenteerde. Toch was de Belg te duur om te behouden en liet RKC hem daarom transfervrij naar Lokeren gaan. Daar loste hij zijn belofte alsnog in, want RC Genk had twee jaar later liefst drie miljoen euro over voor de spits. Dat hij enkele jaren later zijn loopbaan afsloot bij Lokeren, inmiddels onderin het tweede niveau in België, zegt alles over hoe zijn slechte periode bij Genk daar tussenin was verlopen.
Mart Lieder (naar FC Dordrecht in 2014)
In de handbalwereld staat hij bekend als de vriend van Tess Wester, maar Mart Lieder heeft ook een eigen carrière. De aanvaller overtuigde nooit écht bij RKC Waalwijk en deed dat eigenlijk ook niet bij zijn volgende clubs FC Dordrecht en FC Aarau (Zwitserland). Toen hij in 2016 bij FC Eindhoven terugkeerde in Nederland, bewees hij wel degelijk een neusje voor de goal te hebben. Twee en een half jaar geleden transfereerde Lieder naar het SønderjyskE. Onlangs maakte hij promotie binnen de Deense competitie en tekende hij bij Odense BK.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen