Het jaar van… Ajax: internationale faam, nationale hoofdprijzen

31 december 2020, 18:00

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel XVIII van onze cluboverzichten: Ajax.

Ajax besloot het jaar met een stijlvolle 6-1 zege met een piepjong elftal en juist dat was misschien wel een mooie afspiegeling van het kalenderjaar 2019. De Amsterdammers veroverden de wereld met verzorgd, herkenbaar voetbal en met veel jonge spelers uit de eigen jeugd. Nationaal en internationaal speelde Ajax indrukwekkende cijfers klaar met extreem veel scorend vermogen. Dat de Champions League-finale niet gehaald werd, blijft een gevoelige plek

Maar dat de knock-outfase in december misgelopen werd in de enige écht mindere periode van Ajax – die in januari was alweer relatief snel afgelopen, al blijft de 6-2 nederlaag in De Kuip een historische tik -, blijft men nog wel even voelen. De met blessures geplaagde ploeg van Erik ten Hag gaf de voorsprong weg in de Eredivisie, zwijnde in de KNVB Beker en miste met veel (arbitrale) pech een plek bij de laatste zestien van de Champions League. 

Het zegt misschien wel alles over de ontwikkeling die Ajax in 2019 doormaakte naar de internationale top. Hadden ze de Champions League wél gehaald, was de ontlading ongetwijfeld minder groot geweest dan een jaar eerder, want aanhaken bij de Europese top is het doel dat men in de hoofdstad van Nederland heeft gesteld. Wat dat betreft gaf 2019 sportief het juiste voorbeeld. Ook financieel, want met de verkoop van Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en de Champions League-miljoenen had 'Marc Netto' een prachtig kalenderjaar, wat hij na de jaarwisseling ongetwijfeld gaat doorzetten. Als er verkocht gaat worden, dan staan er in elk geval weer veel talenten klaar voor de erfenis, zo was tijdens het slotduel tegen ADO Den Haag wel te zien.  

{image[338633][right-half][]}Hét hoogtepunt: Champions League-prestatie

Ajax maakte naam en faam in 2019 in Europa. Real Madrid en Juventus werden verslagen in de knock-outfase, Tottenham over twee wedstrijden 190 minuten tot die ene laatste bal op Lucas Moura. Dat de finale niet behaald werd, doet niks af aan de geweldige prestaties in Europa. Ajax was in Nederland de meest gegoogelde zoekterm van dit jaar, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt kregen een miljoenentransfer, Ajax zag de bekendheid en populariteit wereldwijd toenemen en haalde de zilvervloot binnen met magische voetbalavonden in het miljardenbal. Een campagne die voor altijd met hoofdletters in de geschiedenisboeken staat, ondanks dat er geen tastbare prijs aan over werd gehouden. 

De beste aankoop: Quincy Promes

Hoewel Promes flinke concurrentie kreeg van de goedkope Lisandro Martínez heeft de Oranje-international zichzelf in de eerste maanden al onmisbaar gemaakt bij Ajax. Helaas, zou je bijna zeggen. Want met de afwezigheid van Promes (en David Neres) liep Ajax de knock-outfase van de Champions League mis. Een hard gelag, want juist Promes was in uitstekende vorm bij de Amsterdammers. Hij is zijn prijskaartje tot dusver meer dan waard, voor Erik ten Hag te hopen dat hij wel fit blijft. 

{image[335852][left-half][]}De tegenvaller van het jaar: Razvan Marin

Marc Overmars heeft soms een gouden hand van aankopen, maar het lijstje miskopen is ook in 2019 weer een beetje gestegen. In de categorie Matteo Cassierra, Luis Manuel Orejuela, Lisandro Magallán kan ook Razvan Marin worden toegevoegd. De kleine middenvelder bleek niet het type spelmaker dat het verschil in de absolute top kan maken namens Ajax, bij wie hij inmiddels al helemaal is afgeserveerd. Wellicht krijgt hij bij een vertrek van Donny van de Beek een nieuwe kans, maar op dit moment is hij de 12,5 miljoen euro bij lang en na niet waard.

De doorbraak van: Sergino Dest

De rechtsbackpositie was aan het einde van het seizoen 2018/19 een probleem, maar de markt hoefden de Amsterdammers niet op om het probleem te verhelpen. Dest kwam als een komeet en maakte een geweldige indruk in zijn eerste maanden. Zo goed dat hij als international debuteerde van het Amerikaanse nationale team en als hij een andere keuze had gemaakt, had hij wellicht ook al in Oranje gestaan. Een volgend absoluut doorgebroken toptalent uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers, wat gezien het hoge niveau van de Amsterdammers met de dag moeilijker lijkt te worden.   

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 27

Gelijke spelen: 3

Nederlagen: 5

Doelcijfers: 117 voor, 40 tegen

Grootste zege: Ajax - VVV-Venlo 6-0 (2 februari)

Grootste nederlaag: Feyenoord - Ajax 6-2 (27 januari)

Topscorer: Dusan Tadic (26)

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen