ErediVisie: SOW, koppend aan kop, Ajax viert en Haags kwartiertje

25 november 2019, 11:31   Bijgewerkt: 2 december 2019, 11:11

Na de interlandperiode waren er een aantal dingen anders: PSV won weer eens en ook VVV-Venlo stond met een nieuwe coach aan de goede kant van de score. Toch waren er ook tal van zaken hetzelfde: Ajax scoorde weer vier keer, Sparta kopte opnieuw raak en Sylla Sow zette zijn ijzersterke reeks voort. Zoals na elke speelronde zetten we de opvallendste dingen op een rijtje in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

Steven Bergwinst

Na zes wedstrijden op een rij zonder zege viel er eindelijk weer eens wat te vieren in Eindhoven. Onder aanvoering van een ontketende Steven Bergwijn speelde PSV in de eerste helft tegen sc Heerenveen eindelijk weer eens zoals het de Brabantse topclub betaamt. Met twee werkelijk heerlijke goals maakte de vleugelspits bij zijn rentree – hij was weken out met een hamstringblessure - direct weer het verschil. Dat PSV zichzelf niet is zonder Bergwijn en Donyell Malen zag men de laatste anderhalve maand op het veld, maar zo blijkt ook uit de statistieken. De Eindhovenaren wonnen slechts 14% van de wedstrijden waarin zij een van beide spelers moesten missen. Vergeleken met het winstpercentage van 71% wanneer zij beide in de basis beginnen, is het verschil levensgroot. Met deze Berg winst hoeft PSV niet langer te Malen. 

Het mag sportief dan weliswaar een zwaar seizoen zijn voor ADO Den Haag, het Haags kwartiertje is dit kalenderjaar wel weer in ere hersteld. Althans, vooral in eigen huis. Dit kalenderjaar maakte de ploeg Alfons Groenendijk al elf doelpunten in het eigen Cars Jeans Stadion in het laatste kwartier van de wedstrijd, nu al het hoogste aantal sinds 1966. Als ze de vorm van die minuten nou hele wedstrijden zouden kunnen brengen, was de degradatienood een stuk minder hoog dit seizoen.

SOW

Sinds Sylla Sow zijn basisplaats – die hij na de tweede speelronde was kwijtgeraakt - terug heeft gekregen bij RKC Waalwijk, neemt hij de ploeg van Fred Grim bij de hand. Tegen Heracles Almelo schoot hij na elf minuten raak met een heerlijke pegel, in De Kuip deed hij dat – met hulp van Kenneth Vermeer – wederom na een knappe individuele actie en tegen FC Emmen was hij met zijn hak voor de derde achtereenvolgende wedstrijd trefzeker. Als je de KNVB Beker meerekent, daarin schoot hij ook van ver knap raak, maakt hij al vier duels op rij een treffer en neemt hij zijn ploeg bij de hand. RKC zit momenteel meer dan in de flow met spits Sylla Sow.

{image[336343][left-half][]}Sparta koppend aan kop

In het vorige thuisduel speelde het al knap gelijk tegen PSV, dit weekend werd het dolende Vitesse verslagen op het eigen Kasteel. De ploeg van Henk Fraser nestelt zich door deze zege in de middenmoot van de Eredivisie en staat zelfs maar twee punten van een play-off plek voor Europees voetbal. De gepromoveerde Rotterdammers spelen letterlijk en figuurlijk met hun kop. Sparta scoorde dit seizoen 24 doelpunten en precies een derde daarvan werd gescoord uit kopballen, zo ook door Jurgen Mattheij (hij maakte zeven van zijn acht doelpunten in zijn loopbaan met het hoofd) dit weekend. Hiermee is Sparta de ploeg die het meest scoorde met het hoofd en gaat het dus letterlijk en figuurlijk aan kop. En dan rekenen we de rake kopstoten van keeper Tim Coremans nog geen eens mee...

Ajax viert

Ajax won zaterdagavond probleemloos van Heracles Almelo. Voor de vijfde achtereenvolgende wedstrijd maakten de Amsterdammers precies vier doelpunten. Vier keer leverde dat ook een eenvoudige overwinning op, alleen op Stamford Bridge tegen Chelsea (4-4) was het niet genoeg voor de drie punten. Het koningskoppel Quincy Promes-Hakim Ziyech is hierin van grote waarde. Eerstgenoemde maakte tegen Heracles bijna twee identieke goals op aangeven van zijn maatje Ziyech. De twee voelen elkaar blindelings aan en dat is ook te zien in de cijfers. De laatste vier doelpunten van Promes kwamen allemaal op aangeven van de Marokkaanse technicus.

En dan nog even dit...

Robout Hensgens

Duurwerk in Zwolle

Jeah Driessen

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen