Voor Engeland en Japan is het bereiken van de knock-outfase het enige wat telt. Poulegenoten Schotland en Argentinië gaan op zoek naar hun eerste WK-overwinning ooit. Schotland deed nog nooit eerder mee aan het wereldkampioenschap, maar wacht de debutant meteen spektakel. De vuurdoop is vanavond tegen rivaal Engeland.
{image[334883][right-half][]}Engeland
Onder leiding van voormalig Manchester United-speler Phil Neville gaat Engeland op jacht naar een betere prestatie dan in 2015, toen het werd uitgeschakeld in de halve finale tegen Japan door een eigen doelpunt. Dat die ploeg - net als buurtgenoot Schotland - in poule D zit, maakt het extra beladen voor de Engelsen. Dat Engeland een sterke ploeg is, blijkt wel uit het feit dat ze sinds 2003 geen kwalificatieduel meer verloren en ook ditmaal zonder problemen zich kwalificeerden voor het eindtoernooi in Frankrijk. Dat bondscoach Mark Sampson moest vertrekken tijdens de kwalificatie had dan ook niets met de resultaten te maken, maar met het feit dat hij racistische opmerkingen tegen zijn eigen ploeg zou hebben gemaakt. Onder Neville is de rust teruggekeerd en staat de ploeg er topspeelsters als Kill Scott, Jodie Taylor, Nikita Parris, Fran Kirby en Lucy Bronze uitstekend op. Laatstgenoemde won dit seizoen met Olympique Lyon de Champions League en had als rechtsback daarin een belangrijk aandeel. Pakt zij de volgende hoofdprijs van dit seizoen? De druk zal er - door de tegenstanders - direct vanaf de groepsfase al opzitten voor de Engelsen.
Bondscoach: Phil Neville
Prestatie op WK 2015: Derde
Schotland
Voor de dames van Schotland is het WK in Frankrijk nu al een historisch toernooi: nooit eerder deden zij namelijk mee aan een dergelijke eindronde. Eenvoudig ging dat niet, maar omdat Polen op de laatste speeldag punten liet liggen, ging de ploeg van oud-international Kelly Kerr rechtstreeks naar het WK. Sleutelspeelsters zijn onder andere aanvoerster Rachel Corsie, Kim Little (sterke middenveldster), Jana Ross (maker van belangrijke 1-2 tegen Albanië) en Erin Cuthbert. Laatstgenoemde is het superkind van de Schotten die op het EK een prachtig doelpunt maakte tegen Portugal. Dat de Schotten wel degelijk iets kunnen, bleek in Nederland in 2017. Toen won de ploeg in de laatste speelronde met 1-0 van Spanje en kwam het slechts enkele goals tekort voor de knock-outfase. Wat dat betreft zijn Engeland (dat in de poule destijds nog wel met 6-0 won van Schotland), Japan en Argentinië gewaarschuwd. Zeker ook omdat de Schotse ploeg in 2019 fulltime heeft kunnen trainen, omdat ze meer financiële steun krijgen vanuit de overheid. Alle ingrediënten om het toch al historische WK voor de Schotten nog historischer te maken.
Bondscoach: Shelley Kerr
Prestatie op WK 2015: -
{image[334884][right-half][Mana Iwabuchi]}Japan
Japan is in het vrouwenvoetbal niet alleen voor velen een grote onbekende, ook is het een van de absolute outsiders. De vorige twee edities haalde het land beide keren de finale (winst en verlies), toch worden ze maar zelden genoemd als de grote favoriet voor de titel. Mede omdat de ploeg een grote make-over heeft gehad: met oud-international Asako Takakura staat er een andere bondscoach en veel jongere selectie dan in Canada en Duitsland. Dat er talent is, bewees men afgelopen zomer toen het Onder 20-toernooi eveneens in Frankrijk werd gewonnen. Komt er dit WK weer zo'n groot succes? Dat is de inzet voor de ploeg die voor een Aziatische formatie in de regel altijd goed en verzorgd combinatievoetbal speelt. Dat recordinternational én topscorer Homare Sawa er niet meer bij is, zal Japan zeker voelen. Daarom zal de druk op Mana Iwabuchi (voormalig Bayern München) groter zijn dan in voorgaande toernooien. 103-voudig international Saki Kumagai is de enige speler die actief is in Europa, terwijl Rumi Utsugi voor het Amerikaanse Reign FC speelt. Kan Japan net als in voorgaande edities van grote onbekende opeens toch die absolute outsider worden?
Bondscoach: Asako Takakura
Prestatie op WK 2015: Verliezend finalist
Argentinië
De poulefase overleven zou een unicum zijn voor Argentinië. De Albicelestes deden twee keer mee aan het WK (2003 en 2007), maar wachten nog steeds op hun eerste WK-overwinning. Op het wereldkampioenschap kunnen de Argentijnen wel een oppepper gebruiken. In aanloop naar de kwalificatiecampagne lag het vrouwenvoetbal op z'n gat. Twee jaar lang werd er geen wedstrijd gespeeld en was die periode niet eens een bondscoach aangesteld. In 2017 startte de bond het programma weer op en werd ondanks alles het WK bereikt. Florencia Bonsegundo, Estefania Banini en publiekslieveling Soledad Jaimes moeten de Argentijnse dames op sleeptouw nemen. Vooral voor het kiezelharde afstandsschot van Banini - de vrouwelijke Messi genoemd - wordt gevreesd.
Bondscoach: Carlos Borrello
Prestatie op WK 2015: -
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen