Barcelona staat na de 3-0 overwinning op Liverpool met anderhalf been in de finale van de Champions League, toch zijn de Catalanen er nog niet helemaal gerust op. Dat komt omdat The Reds gedeeltelijk het betere van het spel hadden, Ousmane Dembélé diep in blessuretijd de 4-0 niet binnenwerkte en het vorig seizoen ook nog misging tegen AS Roma. Toch is er met de huidige vorm van Lionel Messi geen reden om te twijfelen. FCUpdate.nl zet de tops en flops op een rijtje.
1. Messi
Wat valt er nog te schrijven over Messi? Alle lofuitingen zijn op zijn plaats voor de kleine Argentijn, die bovenaan de topscorerslijst van de Champions League staat. Sinds het vertrek van Andrés Iniesta draagt hij de aanvoerdersband en het eerste wat hij voor het seizoen aan de fans mededeelde, is dat hij de Champions League voor het eerst sinds 2015 weer naar Catalonië wil brengen. Met twaalf doelpunten en drie assists in negen duels houdt hij nog altijd woord. Zijn vrije trap betekende bovendien zijn 600ste doelpunt namens FC Barcelona. Wat. Een. Fenomeen. Al mag hij de volgende keer minder lang doorrollen aan de zijkant: dat is overigens ook niets voor hem.
2. Ter Stegen
De andere grote man van FC Barcelona stond helemaal aan de andere kant van het veld: Marc-André Ter Stegen. De grote concurrent van Jasper Cillessen toonde aan waarom de Nederlandse goalie nog altijd terecht op de bank zit: hij had tot twee keer toe wereldreddingen op een inzet van James Milner en hield ook een afstandsschot van Mohamed Salah vakkundig uit het doel. Het was mede aan de Duitse goalie te danken dat Liverpool helemaal niet scoorde in Camp Nou.
{image[334136][right-half][]}3. Veldspel Liverpool
Je krijgt geen enkel punt voor het rondspelen van de bal of voor het dominant zijn in een wedstrijd, toch verdient de spelopvatting van Liverpool een plusje. The Reds probeerden - ondanks dat Roberto Firmino niet fit genoeg was om te starten - wel degelijk om te voetballen en zeker het grootste deel van de tweede helft had het het betere van het spel in Camp Nou. Dat is niet zoveel ploegen gegeven en als Liverpool scherper was geweest in de afronding, had het zeker één of twee keer kunnen scoren. Het enige wat Jürgen Klopp daar nu nog aan heeft is dat het hoop biedt aan een comeback zoals AS Roma vorig seizoen lukte….
4. Kuipers
Tijdens en na de halve finale in Barcelona was er opvallend veel kritiek op arbiter Björn Kuipers. Had hij wel of geen strafschop moeten geven aan de thuisploeg na hands van Joël Matip? Had hij wel of niet harder moeten ingrijpen op de om kaarten vragende Messi? Liet hij de boel uit de hand lopen of werd het een echte wedstrijd? Dat laatste was zeker het geval en daarin mag ook Kuipers zijn aandeel hebben. Want hoewel we in Nederland erg kritisch waren op de arbiter, scoorde hij in de buitenlandse media een meer dan ruime voldoende. Wellicht als Ajax de halve finale niet had gehaald, dat hij dan nog kanshebber was geweest op de eindstrijd in Madrid.
1. Ineffectiviteit Liverpool
Ter Stegen verdient de complimenten voor de zeer knappe reddingen, maar dat Liverpool helemaal niet scoorde in Camp Nou, moet het zichzelf ook verwijten. Grote kansen werden niet goed in de hoek schoten en waren daarom houdbaar voor Ter Stegen of soms was de afronding niet eens tussen de palen. Direct na de 3-0 werd een bal nog van de lijn gehaald door de Catalanen en schoot Salah een volledig open kans nog op de paal. Pech of toch net het verschil tussen de allerbeste Messi en de rest?
{image[334143][left-half][]}2. Gefluit in Camp Nou
Dat het als dure aanwinst moeilijk is om in de aanval van FC Barcelona naast Lionel Messi een plekje te bemachtigen, heeft het verleden wel uitgewezen. Of het nou Arda Turan, Neymar, Alexis Sánchez, Zlatan Ibrahimovic of David Villa was: hoe goed je het ook doet, je staat altijd in de schaduw van. Luis Suárez is de laatste die daar wel vrede mee had en volledig opgaat in zijn rol naast Messi. Makkelijk is het niet, merken ook Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho. Laatstgenoemde was tegen Liverpool vaak het mikpunt van kritisch gefluit vanuit Camp Nou: niet bepaald iets waarmee je de Braziliaan helpt. Messi sprak dan ook zijn afkeur uit hierover.
3. Gemiste kans Dembélé
Toch is er soms wel reden om een keer je onvrede te laten blijken: bijvoorbeeld bij de gemist kans van Dembélé. In een alles-of-niets-poging stond heel Liverpool voor het doel van Barcelona, maar toen de bal daar ongevaarlijk werd weggehaald en er niet werd uitgefloten, rook Messi zijn kans. De aanvaller maakte een sprint over het hele veld, kreeg de bal en legde precies op het juiste moment af. Dembélé en Suárez konden beiden vrij aanleggen, waarop eerstgenoemde besloot te schieten. Die deed dat dusdanig slecht dat Allison vrijwel niets hoefde te doen en de bal zo kon vangen. Dat had beter gemoeten of had de bal aan Suárez gelaten, die had ongetwijfeld wel raad weten met het buitenkansje. Messi, liggend op de grond, dacht er het zijne van.
4. Nederlanders van Liverpool
Dat Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum cruciale schakels zijn bij Liverpool, behoeft geen betoog. Maar woensdagavond waren ze beide niet erg gelukkig: Jürgen Klopp had voor Wijnaldum een plek als valse negen - bij afwezigheid van Roberto Firmino - ingeruimd, die druk moest zetten bij Ter Stegen. Het pakt mede door de blessure van Naby Keïta niet goed uit en misschien dat de Liverpool-manager wel eerder had moeten ingrijpen dan een kwartier voor tijd. Landgenoot Van Dijk kreeg ook veel kritiek: volgens Rio Ferdinand had hij bij de eerste Barca-goal moeten ingrijpen na de pass op Suárez, terwijl hij bij het tweede doelpunt minder snel reageerde dan Messi. Het werd niet bepaald de heldenavond van het Nederlandse duo…
For those asking what Van Dijk should have done, he was standing with Messi when Suarez played that ball, he never reacted pic.twitter.com/oySAVWRz51
— MrBoamah (@KayBoamah) May 2, 2019
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen