Dit gebeurde in het veelbewogen kampioensjaar van FC Twente

22 april 2019, 18:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het ging met vallen en opstaan, maar FC Twente is terug in de Eredivisie. Een gelijkspel tegen Jong AZ (0-0) was vanmiddag door de nederlaag van concurrent Sparta bij Jong PSV (2-0) voldoende voor de titel in de Eerste Divisie. Zo brengt Twente een veelbewogen seizoen alsnog tot een goed einde: van bijna een faillissement tot een kampioensfeest.

{image[333986][right-half][Ted van Leeuwen]}2 juni: Van Leeuwen nieuwe technisch directeur

Verantwoordelijk voor de kampioensselectie van Twente is Ted van Leeuwen. Hij trekt in de zomer een blik met voornamelijk onbekende spelers open. Zo komen Ulrich Bapoh (VfL Bochum), Matthew Smith (Manchester City) Aitor Cantalapiedra (Sevilla), Rafik Zekhini (Fiorentina), Javier Espinosa (Levante) en Ricardinho (Oxford United) naar de Grolsch Veste. Bekendere namen die tekenen in Enschede waren Xandro Schenk, Wout Brama en Tim Hölscher.

6 juli: faillissement moet voorkomen worden

Het voortbestaan van Twente is serieus in het geding. Volgens de raad van commissarissen (rvc) heeft de club 21 miljoen euro om in leven te blijven. Veertien miljoen euro moet komen van investeerders, voor het overige deel kijkt Twente naar de gemeente Enschede.

{image[329487][right-half][]}14 juli: slechts 12 selectiespelers

Ondertussen deelt trainer Marino Pusic zijn sportieve zorgen. Een maand voor de competitiestart tegen Sparta heeft hij slechts twaalf selectiespelers tot zijn beschikking. Uiteraard heeft dat te maken met de donkere wolken die boven Enschede hangen. Halverwege juli zijn Brama, Bapoh, Smith en Hölscher de enige aanwinsten voor Twente. "Onze huidige staat past niet bij de status van een grote club als FC Twente", doet Pusic zijn beklag.

17 juli: gemeente akkoord, faillissement voorkomen

Tot grote opluchting van Twente keurt gemeente Enschede het financiële herstelplan goed en wordt daarmee een faillissement voor de komende twee seizoenen afgewend. Door hulp van de gemeente en een miljoeneninjectie van investeerders, blijft Twente bestaan. Aanvankelijk eisen de helpende investeerders dat de gemeente een extra garantstelling van zeven miljoen euro afgeeft. Daar blijkt geen politiek draagvlak voor. Uiteindelijk laten de sponsoren de extra garantstelling dan ook vallen.

{image[327719][right-half][]}17 juli: einde transfersoap Schenk

Xandro Schenk baart opzien met zijn vertrek naar Twente. In juni presenteert Sparta hem als aanwinst, maar een dag later wil hij naar Twente. En zo geschiedde. Een welles-nietes-spelletje tussen Twente en Schenk enerzijds en Sparta anderzijds voltrekt zich. Volgens de Rotterdammers, bij monde van technisch directeur Henk van Stee, laat Twente het hoofd van Schenk op hol slaan. Schenk beticht Van Stee op zijn beurt van het vertellen van leugens. Een hoop heisa over een speler die nog geen zeshonderd minuten speelde.

13 augustus: 19.100 verkochte seizoenskaarten

Hoe moeilijker de tijden, hoe groter de steun. Twente verkoop meer seizoenskaarten dan een jaar geleden. Vier dagen voor de start van de Eerste Divisie staat de teller al op 19.100 verkochte seizoenskaarten. Een jaar eerder gingen er 18.100 over de toonbank. 'Een krachtig signaal van de achterban die FC Twente ook in de Eerste Divisie steunt', is Twente terecht trots.

27 augustus: directeur Velderman vertrekt

Als enkele zwaarwegende financiële dossiers zijn afgerond, vertrekt Erik Velderman als algemeen directeur van Twente. Velderman speelde een belangrijke rol in het financiële en operationele herstel van de club. Velderman was na de degradatie ook genoodzaakt om flink te bezuinigen en personeel te ontslaan.

{image[332959][right-half][]}4 september: Drommel mag niet keepen van KNVB

Twente krijgt in de Eerste Divisie te maken met het fenomeen competitievoetbal tijdens interlandperiode. Joël Drommel wordt opgeroepen bij Jong Oranje, maar de doelman speelt liever voor zijn club. Daarom verlaat hij het trainingskamp van Jong Oranje. Drommel denkt te kunnen spelen tegen TOP Oss en FC Dordrecht, maar de KNVB bepaalt anders. De bond verbiedt Drommel in actie te komen.

19 november: nieuwe financieel directeur

Een nieuw gezicht in de Twente-directie: Martijn Hoogstoevenbeld wordt financieel en operationeel directeur. Hij moet een stevig fundament leggen voor de toekomst. Hoogstoevenbeld gaat vanaf 1 december aan de slag.

{image[333572][right-half][]}5 december: Pusic komt onder vuur te liggen

De resultaten van Twente vallen tegen. Van de laatste vier wedstrijden verliest het elftal van Pusic er drie. Ook de ranglijst geeft reden tot zorgen. Twente staat vijfde met vier punten achterstand op koploper FC Den Bosch. Daarom is het niet gek dat de druk op Pusic toeneemt. De Telegraaf schrijft dat de oefenmeester zelfs serieus onder vuur ligt.

11 december: directie compleet, Van der Kraan nieuwe directeur

De nieuwe directie van Twente is compleet als Paul van der Kraan aangesteld wordt als algemeen directeur. Samen met Martijn Hoogstoevenbeld (financieel en operationeel directeur) en Ted van Leeuwen (technisch directeur) zet Van de Kraan de lijnen uit. De nieuwe Twente-baas komt over van FC Den Bosch, op dat moment de koploper in de Eerste Divisie.

{image[321807][right-half][]}21 december: duizenden euro's verschuldigd aan Hake en (oud-) spelers

(Oud-) spelers en voormalig trainer René Hake krijgen geld van Twente. De arbitragecommissie van de KNVB oordeelt dat de Tukkers ten onrechte salaris hebben ingehouden. Dit heeft allemaal te maken met een nieuwe makelaarstax van de Belastingdienst in combinatie met zaakwaarnemers. Volgens de Belastingdienst doen makelaars meer dan arbeidsbemiddeling en wordt dat beoordeeld als loon in natura voor de speler of trainer. Hier moet men loonbelasting over betalen. Iedere club betaalt deze extra kosten zelf, op Twente na. Daarom spannen Hake en negen spelers met succes een zaak aan. Twente moet Hake 4,6 duizend euro betalen, Danny Holla krijgt zelfs 8,8 duizend euro. Ook moet Twente samen nog zo'n negentienduizend euro betalen aan Richard Jensen (1,1) Fredrik Jensen (2,0) , Nick Hengelman (1,0), Jari Oosterwijk (2,3), Jorn Brondeel (2,9), Jeroen van der Lely (3,1), Jelle van der Heyden (2,1) en Peet Bijen (3,9)

31 januari: Pusic manoeuvreert Twente in underdogrol

Het is Deadline Day als Twente inmiddels bovenaan staat en zich tussentijds versterkt heeft met Fred Friday en Mo Hamdaoui. Toch schikt Pusic zich in de rol van de underdog. Hij vindt dat de Tukkers niet de grootste titelkandidaat zijn. Pusic herinnert eraan waar Twente vandaan komt. FC Den Bosch en Sparta gelden voor hem als dé kampioenskandidaten.

{image[332949][right-half][]}18 februari: acht punten voorsprong

Underdog of niet, Twente blijft maar doorstomen in de competitie. Zonder goed te spelen, dat wel. Tegelijkertijd morst de concurrentie punt na punt en wordt de voorsprong alsmaar groter. Het gat met achtervolger FC Den Bosch, dat hopeloos uit vorm is, bedraagt acht punten. De laatste nederlaag van Twente dateert alweer van 30 november, toen Jong Ajax met 2-5 won in de Grolsch Veste. Achteraf lijkt dit pak slaag de wake-up call voor Twente te zijn geweest.

27 februari: Twente kreeg bijna negen punten in mindering

FC Twente hing eerder dit seizoen een straf van negen punten in mindering boven het hoofd. Dat blijkt eind februari, als de Tukkers een voorsprong van elf punten hebben op de concurrentie. In september voldeed Twente nog niet aan de financiële eisen van de KNVB. De bond dreigde met een puntenstraf, maar een extra borgstelling van sponsor Reggeborgh van 4,4 miljoen euro voorkwam dat.

{image[333808][right-half][]}9 april: Twente definitief uit nood

Het beste nieuws voor Twente dit seizoen: de gemeente besluit vijf miljoen van de in totaal geleende zeventien miljoen euro kwijt te schelden. Daarmee is de toekomst gewaarborgd. Naast het kwijtschelden van de lening, wordt ook over negen miljoen euro geen rente en aflossing meer gevraagd door de club. Ook ABN Amro besluit 4,5 miljoen (van de 5,5 miloen lening) kwijt te schelden. Daarmee verbetert de vermogenspositie flink. Het akkoord kent ook een aantal voorwaarden: zo moet de jeugd en het vrouwenteam uiterlijk in 2027 ook weer in Enschede voetballen en moet er minimaal vier ton beschikbaar blijven voor het damestak van FC Twente. Ook stelt de club 1965 kaarten per seizoen beschikbaar voor de minima-gezinnen in Enschede. Wel houdt Twente een forse schuld. In totaal is er nog een vreemd vermogen van zo'n dertig miljoen euro, waardoor het financiële beleid ook de komende jaren nog sober zal moeten blijven.

13 april: Pusic boos op media

Opeens verliest FC Twente twee keer op rij, maar daar komt op 13 april tegen Telstar een einde aan (1-0). Reden voor Pusic om zijn gram te halen richting de regionale media. Hij voelt zich gezocht door de pers, zo zegt de trainer in een interview op Radio 1. "Het zijn schandalige handelingen van de lokale pers. En ze spreken zichzelf alleen maar tegen. Inhoudelijk zijn ze ook heel zwak. Ze zijn echt belachelijk. Ze doen dit al het hele jaar en het is echt op de persoon gericht. Als je ziet waar we vandaan komen en ziet wat we gepresteerd hebben ben ik bijzonder trots."

{image[333316][right-half][VAK P]}16 april: streep door kampioensduel in Amsterdam

Twente kan op 16 april kampioen worden bij Jong Ajax, maar de autoriteiten zetten een streep door die wedstrijd. Twente en Ajax worden het niet eens over de locatie. Het uitvak van De Toekomst, de thuisbasis van de Amsterdamse beloften, heeft slechts een capaciteit van 185 supporters. Daarom willen de Tukkers uitwijken naar de Johan Cruijff ArenA. Maar Ajax weigert dit, omdat de club huur moet betalen voor het stadion. Om toch een kampioensfeest te vieren, willen honderden supporters de homeless party van VAK P bijwonen in Amsterdam. Dat is de autoriteiten vanwege veiligheidsoverwegingen te gortig en gaat Jong Ajax - Twente niet door.

22 april: terug in de Eredivisie

Het kampioensfeest in Amsterdam kwam er dus niet van, maar een paar dagen later in het eigen Enschede mogen de spelers, staf en supporters van Twente alsnog feest gaan vieren. FC Twente wint niet, maar door de nederlaag van Sparta is de titel alsnog binnen. Hierdoor promoveert Twente weer terug naar de Eredivisie, maar het zal volgend seizoen qua spel, selectie en op financieel gebied alle zeilen bij moeten zetten om niet direct weer te degraderen.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen