Met de plaatsing voor het WK 2019 in Frankrijk breidden de Oranje Leeuwinnen een mooi eind aan 2018. Het was een jaar dat met horten en stoten verliep, maar ook een jaar waarin de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman opnieuw grote stappen vooruit zette. Haar voormalig assistent-trainer Foppe de Haan heeft Nederland zien worstelen, maar zich ook zien herpakken met het winnen van de play-offs tot gevolg. "Het oogt allemaal heel stoïcijns", oordeelt hij over het afgelopen seizoen.
Het is even voor zeven als op 4 september in Oslo het laatste fluitsignaal klinkt. Afgelopen. Weg WK-ticket. Nederland wordt alsnog tweede in de kwalificatiegroep. Het besef dringt meteen door bij alle Leeuwinnen. Na zes overwinningen, één gelijkspel en nul tegendoelpunten betekent de 2-1 nederlaag in Noorwegen dat Oranje via de play-offs het allerlaatste ticket voor het WK moet zien te bemachtigen. Het is een flinke streep door de rekening van de regerend Europees kampioen, die na het succesvolle EK in eigen land zich eenvoudig leek te gaan plaatsen voor het WK. Voor het eerst staan de lachende gezichten van de dames verdrietig, gevuld met tranen.
Zes overwinningen en één gelijkspel doen anders vermoeden, maar soepel verliep de kwalificatiereeks tot het Waterloo in Noorwegen ook al niet. Behalve grote overwinningen op Noord-Ierland (7-0, 0-5), startte Oranje met een zeer benauwde zege op Noorwegen (1-0) en werd er gelijk gespeeld in Nijmegen tegen Ierland (0-0). Ook van laagvlieger Slowakije werd in juni 2018 met minimale cijfers aan de kant gezet (1-0). Al met al was het een moeizame kwalificatiecyclus voor de Oranje Leeuwinnen, wiens prestaties in de ogen van Foppe de Haan hebben geleden onder het succes en de bijbehorende aandacht van het EK.
{image[330863][right-half][]}Transferperikelen
"Succes gaat niet automatisch door", vertelt De Haan tegenover FCUpdate.nl uit zijn eigen ervaring. "Na het EK waren ze opeens razend populair, ze werden bedolven onder de aandacht. Een aantal kwam in transferperikelen terecht en ging naar een nieuwe club. Dat komt dan allemaal bij elkaar in Zeist als er weer interlands gespeeld moeten worden. Ze waren wel bij elkaar, maar doordat iedereen toch eigen zaken aan haar hoofd had, is het rumoerig in zo'n groep. Ga dan maar eens met z'n allen presteren."
Volgens De Haan, die het proces maar al te goed kent nadat hij in 2007 het EK met Jong Oranje won, ligt in die aandacht het verschil met het EK. "Natuurlijk kwam er veel druk kijken bij het EK, net als dat gebeurde tijdens de eerste WK-kwalificatiewedstrijd. Dat je de eerste wedstrijd op het EK wint, is daarom ook heel belangrijk. Het was spannend, maar ondanks dat waren ze vrij in hun hoofd. Ze waren op het EK alleen bezig met het winnen van wedstrijden, en niet met andere dingen bezig zoals tijdens de kwalificatieduels wél het geval was."
Degelijkheid
Tussen de zeperd in Noorwegen en de start van de play-offs had Oranje een maand de tijd om zich te herpakken. Bondscoach Wiegman greep deze tijd aan om met een paar internationals te praten en deed dat bij hun clubs. "Sarina is de speelsters gaan opzoeken om de boel weer bij elkaar te brengen. Dat heeft ze goed gedaan, ze heeft daardoor een grote rol gespeeld in het succes in de play-offs. Want eerlijk is eerlijk, we zagen het oude Oranje weer terug tegen de Denen en Zwitsers. Het praten met de speelsters bij hun clubs is een goede zet van haar geweest."
Dat Oranje weer is opgeleefd, ziet De Haan als een signaal voor een grote stap in de ontwikkeling die de Leeuwinnen doormaken. Volgens de oud-trainer van sc Heerenveen straalt Oranje degelijkheid uit, wat terug te zien is in het blijven spelen van het eigen spel en het geringe aantal tegendoelpunten. "Het concept van voetballen is duidelijker. Iedereen weet haar taak en kan die perfect uitvoeren op het veld. Ook al proberen tegenstanders hun wil op te leggen, die vrouwen blijven hun eigen spel spelen. Daar zijn ze beter in geworden. Verdedigend zijn ze ook vooruit gegaan, ze krijgen amper goals tegen. Het oogt allemaal stoïcijnser, dat is het goede woord denk ik."
{image[330864][left-half][]}Hecht team
Vanaf 11 juni zal in Frankrijk blijken of Nederland de doorgemaakte ontwikkeling ook op het hoogste podium kan laten zien. Net als in 2015 opent Oranje tegen Nieuw-Zeeland, daarnaast zijn Canada (ook tegenstander in 2015) en Kameroen de opponenten in de groepsfase van het WK. De Haan zal thuis vanaf de bank kijken, zonder officiële functie. "Nee, ik ben er niet meer bij hoor", lacht de 75-jarige rasfries. "Als mijn agenda het toelaat, ga ik misschien nog wel een wedstrijdje kijken in Frankrijk, maar de vrouwen moeten het zonder mij doen. Als ze weer zo'n hecht team zijn als op het EK, geef ik ze veel kans."
Door: Alex Devilee
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen