Alles op een rijtje voor de loting van de EK-kwalificatie

2 december 2018, 08:00   Bijgewerkt: 1 december 2018, 23:51

Nederland gaat vanmiddag in de koker van de loting voor het EK-kwalificatietoernooi. Vanaf 12.00 uur horen we welke vier hordes Oranje moet nemen op weg naar het eindtoernooi van 2020. Om goed beslagen ten ijs te komen, zetten we de belangrijkste zaken voor de loting allemaal even op een rijtje. Hoe kan Oranje zich plaatsen? Wie zijn de mogelijke tegenstanders van Oranje? En welke beperkingen heeft de UEFA aan de loting gehangen?

Hoe kan Oranje zich plaatsen?

1. Kwalificatietoernooi

In theorie simpel: door in de kwalificatiepoule bij de eerste twee te eindigen. Alle nummers twee van de tien kwalificatiepoules kwalificeren zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. Mocht dit onverhoopt mislukken, dan krijgt Nederland een extra kans via de play-offs van de Nations League. In totaal verdeelt de reguliere kwalificatiereeks 20 toegangsbewijzen, de overige 4 worden via de play-offs van de Nations League verdeeld.

2. Nations League play-offs

Stel dat het kwalificatietoernooi voor Oranje wederom resulteert in een fiasco, dan zijn de play-offs van de Nations League het laatste redmiddel. Als poulewinnaar van de Nations League heeft Nederland recht deze play-offs, die gepland staan voor maart 2020.

In theorie doen alle nummers één van alle poules in alle divisies mee aan die play-offs. Dat zijn vanuit Divisie A dus in principe dezelfde vier landen als in de finale-ronde. Maar: alle landen die zich plaatsen via het kwalificatietoernooi, worden uit de play-offs gehaald. In dat geval worden de desbetreffende play-offplaatsen doorgeschoven naar lager gekwalificeerde teams uit dezelfde Divisie (en anders een Divisie lager), voor wie de reguliere kwalificatie eerder mislukte.

De mogelijke tegenstanders van Oranje

Als finalist van de Nations League komt Nederland sowieso in een kwalificatiepoule van vijf landen. Oranje zit in de zogenaamde UNL-pot (UEFA Nations League) en wordt tijdens de loting gekoppeld aan landen uit de potten twee tot en met vijf.

Pot 2: Duitsland, IJsland, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië

Pot 3: Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Bulgarije, Israël

Pot 4: Hongarije, Roemenië, Griekenland, Albanië, Montenegro, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen, Georgië

Pot 5: Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië, Gibraltar, Faroër Eilanden

De overige potten

UNL-pot: Nederland, Zwitserland, Portugal, Engeland

Pot 1: België, Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië, Polen

Pot 6: Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino

Beperkingen

Aan de loting heeft de UEFA ook vier restricties verbonden, waardoor een aantal combinaties niet mogelijk zijn. Alleen punt 1 is van toepassing op het Nederlands eltal.

1. Niet meer dan twee organiserende landen in één poule

In een kwalificatiepoule kunnen niet meer dan twee organiserende landen zitten. Naast Nederland leveren Azerbeidzjan, Denemarken, Duitsland, Engeland, Hongarije, Ierland, Italië, Roemenië, Rusland, Schotland en Spanje ook een speelstad.

2. Politieke redenen

Vanwege politieke spanningen zijn drie combinaties niet mogelijk: Spanje en Gibraltar, Bosnië-Herzegovina en Kosovo en Servië en Kosovo. Een loting met Rusland en Oekraïne is al onmogelijk, omdat beide landen in dezelfde pot zitten.

3. Extreem winterweer

De UEFA houdt met de loting zelfs rekening met extreem winterweer. Maximaal twee landen met verhoogde risico's op winterse omstandigheden, mogen bij elkaar in de kwalificatiepoule zitten. Het gaat om tien landen: Wit-Rusland, Estland, Faeröer, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Rusland en Oekraïne.

4. Reisafstand

Als laatste beperkt de UEFA de reisafstanden. Kazachstan mag bij slechts één van de volgende landen in de poule zitten: Andorra, Engeland, Frankrijk, IJsland, Malta, Noord-Ierland, Portugal, Ierland, Schotland, Spanje en Wales. Azerbeidzjan mag niet samen met IJsland en Portugal in één groep en voor IJsland gelden beperkingen in combinatie met Armenië, Cyprus, Georgië en Israël.

Data

2019

Speelronde 1: 21 - 23 maart

Speelronde 2: 24 - 26 maart

Nations League halve finale:  5-6 juni

Speelronde 3: 7-8 juni

Nations League finale, derde plaats: 9 juni

Speelronde 4: 10-11 juni

Speelronde 5: 5-7 september

Speelronde 6: 8-10 september

Speelronde 7: 10-12 oktober

Speelronde 8: 13-15 oktober

Speelronde 9: 14-16 november

Speelronde 10: 17-19 november

Loting play-offs: 22 november

Loting EK: 1 december

2020

Play-offs halve finale: 26-28 maart

Play-offs finale: 29-31 maart

EK 2020: 12 juni - 12 juli

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen