Westerhof hoopt op Zimbabwaanse partnerschap

26 november 2018, 14:01   Bijgewerkt: 26 november 2018, 14:15

Zimbabwaanse toptalenten spelen binnenkort bij PSV of Vitesse. Tenminte, als het aan Clemens Westerhof ligt. De voormalig succescoach van Nigeria, en oud-trainer van Vitesse en Feyenoord, heeft plannen om een voetbalschool in Zimbabwe uit te bouwen. Hij hoopt daarin de samenwerking met de Eindhovenaren of de Arnhemmers in het nieuwe jaar te kunnen concretiseren en een partnerschap op te zetten.

Al vanaf de jaren zeventig is Westerhof actief binnen het profvoetbal. Of dat nu is als bondscoach, clubtrainer of voetbalschoolhouder – hij heeft zich overal mee beziggehouden. Het succes van het Oranje in 1988 met de winst van het Europeeskampioenschap, zorgde ervoor dat er een belletje kwam uit Nigeria. Dat land zocht naar een bondscoach uit Nederland. Met de Super Eagles vierde hij vervolgens successen, met als grootste prestatie het winnen van de Afrika Cup in 1994 en indrukwekkende wedstrijden op de WK 1994. Daarmee bouwde hij een grote naam op in het Afrikaanse voetbal.

Peter Mubi Academy

Momenteel doet de inmiddels 78-jarige (!) Westerhof het even rustig aan, maar heeft hij uitgebreide plannen om een voetbalschool in Zimbabwe op allerlei vlakken te helpen. Hij was in het verleden al kortstondig bondscoach van de Zimbabwanen, terwijl hij er ook actief was bij verschillende clubs. "De plannen die ik heb in Zimbabwe zijn om een voetbalacademie, de Peter Mubi Academy, uit te bouwen. Ik wil dat stap voor stap gaan professionaliseren. Ze hebben ballen nodig, goede verlichting en een goed speelveld, bij voorkeur kunstgras en fitnessapparatuur."

Want de huidige faciliteiten houden op z'n zachtst gezegd niet over. "Wat er nog wel stond qua apparaten kwam uit de achttiende eeuw of zoiets", aldus Westerhof. "Er is ook een onderkomen nodig, waar toptalenten met z'n vieren kunnen slapen per kamer. De vijftien- en zestienjarige spelers wil ik graag bij elkaar hebben. Het enige 'obstakel' is dat ze op die leeftijd ook naar school gaan. Dat is geen probleem, dan komen ze gelijk daarna richting de academie. Daar kunnen ze slapen en eten en met de bus naar de academie reizen."

Samenwerken

Het spreekwoordelijke puntje op de i moet nog worden gezet. Dat is iets waar de oud-trainer al een eerste aanzet toe heeft gegeven, met het nodige denk- en papierwerk. "Ik heb zaken in een rapport gezet en aangeboden aan de Minister van Sport van Zimbabwe. Die was gelijk heel enthousiast. Ik wil bij Vitesse en PSV langsgaan om te vragen of ze de academie willen steunen en mogelijk ook bij Feyenoord. Ze krijgen dan de eerste optie om een speler te nemen", legt hij uit. 

Wanneer het concept succesvol blijkt, dan wil Westerhof het liefst verder kijken dan Nederland. "Of dat nou is in Duitsland of Engeland is. Ik weet zeker dat het een succesnummer kan worden. Daar ben ik van overtuigd. Hoe meer ik erover praat, hoe enthousiaster ik word. Met zo een voetbalschool weet ik zeker dat we kunnen bijdragen aan een hoger niveau van de Zimbabwaanse nationale ploeg. Al moeten de randvoorwaarden dan wel een stuk beter worden." 

Door: Pieter Stroink Van Eizenga

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen