Een kunstgrasvrije Eredivisie zou deel uitmaken van de hervormingsplannen van de traditionele top drie, maar een verbod op kunstgras lijkt er niet te komen. Heracles Almelo is fel tegenstander van een algeheel verbod, meldt het Algemeen Dagblad. Door het standpunt van de club is een compromis in de maak.
Het dagblad deelde een maand geleden de plannen van PSV, Ajax en Feyenoord. De traditionele top drie wil de Eredivisie kunstgrasvrij maken en het aantal deelnemers terugbrengen naar zestien. In ruil daarvoor staan clubs een deel van hun inkomsten uit Europese wedstrijden af aan competitiegenoten.
Door het standpunt van Heracles, lijkt het oorspronkelijke plan niet door te gaan. De Heraclieden dreigden zelfs naar het internationale sporttribunaal CAS te stappen. Het compromis, waar aan gewerkt wordt, houdt in dat clubs die wél op natuurgras spelen vanaf 2021 een deel van inkomsten uit Europees voetbal krijgen. Clubs die vasthouden aan kunstgras krijgen niets.
Heracles wil niet bevestigen dat het dwarsligt. "Ik wil onze standpunten best toelichten, maar dat doe ik pas als het hele proces is afgerond", zegt directeur Rob Toussaint. Weigert de Eredivisionist naar natuurgras over te stappen, dan profiteert de club vanaf 2021 niet van de Europese inkomsten van de competitiegenoten. De grote clubs zouden bereid zijn tien procent van die inkomsten te verdelen over de overige natuurgrasclubs.
Achttien clubs
De competitie gaat ook niet op de schop, zo lijkt het. De top drie wilde het aantal deelnemers terugbrengen naar zestien, maar dat bleek snel onhaalbaar. Mogelijk wordt wel de promotie-/degradatieregeling aangepast: in plaats van één club zullen twee clubs rechtstreeks promoveren en degraderen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen