Zo'n drie maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat FC Den Bosch in buitenlandse handen kwam te vallen. Georgiër Kakhi Jordania (24), de zoon van oud-Vitesse-eigenaar Merab Jordania, werd de nieuwe eigenaar van de Bossche eerstedivisionist. Volgens een aantal betrokkenen binnen de club kwam de overname precies op het goede moment. Waar het voortbestaan van FC Den Bosch al een aantal keer aan een zijden draadje hing, kan er nu hoopvol vooruit worden gekeken. Een terugkeer naar de Eredivisie lonkt, zeker nu er een sterke reeks van zeven zeges is neergezet.
Normaal valt er in het business gedeelte van Stadion de Vliert weinig te beleven op een maandagmiddag. Ditmaal is dat anders. Een aardig gezelschap geniet van een perfect verzorgde lunch. De 26-koppige selectie van FC Den Bosch is present, evenals de technische staf, de raad van commissarissen en een aantal belangrijke sponsoren. De initiatiefnemer van het gezamenlijke eetmoment heeft zich gehuld in een driedelig zwart pak, met gelijk gekleurde stropdas. Het gaat om de nieuwe clubeigenaar: Kakhi Jordania. De Georgiër lacht en lijkt te genieten van de relaxte sfeer. Links en rechts wordt er wat bijgepraat, waarna Jordania zich voorstelt aan een aantal nieuwe spelers.
Versterkingen
Met name voor trainer Wil Boessen (54) veranderde er in korte tijd genoeg. De Limburgse oefenmeester begon het seizoen met een smalle selectie, maar heeft sinds een aantal weken ineens een luxeprobleem. Op het moment dat de overname een feit werd, leverde Boessen direct een lijstje met namen in die hij graag naar Den Bosch zag komen. "Datzelfde deed Anton Evmenov natuurlijk ook", vertelt de goedlachse coach vanuit het spelershome. Een aantal persoonlijke gesprekken, vergaderingen en meningsverschillen later kwamen de coach en technisch directeur eruit. "Een kwestie van goed met elkaar blijven communiceren. Om eerlijk te zijn was het wel even wennen dat er een technisch directeur werd aangetrokken met een breed buitenlands netwerk. Uiteindelijk ben ik dik tevreden met de versterkingen die erbij zijn gekomen", vertelt Boessen met het nodige enthousiasme.
Waar het bourgondische Den Bosch doorgaans bekend staat om zijn Bossche Bol, de fraaie Sint-Janskathedraal of een ondergrondse vaartocht over de Binnendieze, hoopt Boessen dat de Brabantse hoofdstad vroeg of laat ook weer wordt genoemd vanwege de prestaties van zijn plaatselijke voetbalclub. Als het aan Jordania ligt, staat er binnen afzienbare tijd een representatief Stadion De Vliert in Den Bosch. Het liefst met echt natuurgras en een moderner aanzien. Hoewel de oude oosttribune de nodige nostalgie met zich meedraagt, is het tegelijkertijd een verouderd bouwwerk, dat nodig aan vervanging toe is. Niet voor niets zitten er vanwege veiligheidsredenen al bijna anderhalf jaar geen supporters meer op de rode en blauwe kuipstoeltjes. De harde kern van FC Den Bosch is tegenwoordig achter een van de doelen gehuisvest. Bij hen heerst momenteel weer de vurige hoop dat de traditionele top drie snel weer op bezoek komt in De Vliert.
{image[329302][left-half][]}Presteren
De druk om te presteren op Wil Boessen en zijn technische staf is wat dat betreft behoorlijk toegenomen. "Dat is niet meer dan logisch. Maar dat vind ik niet erg hoor. Integendeel. Liever werk ik met druk om te moeten presteren en een hoog verwachtingspatroon, dan precies het tegenovergestelde", erkent de Limburger. Met de aanwezigheid van teams als Roda JC, FC Twente, Sparta Rotterdam en NEC is de tegenstand dit seizoen bovendien behoorlijk groot op het tweede profniveau van Nederland. "Ik wil graag bij de eerste tien clubs van de ranglijst eindigen. Aan het eind van de rit betekent dat een plaats in de play-offs", spreekt Boessen realistisch. Door een knappe zegereeks staat zijn ploeg momenteel derde (!) achter Sparta en Go Ahead Eagles.
Toch is de doelstelling vrij opvallend, aangezien FC Den Bosch vorig seizoen met een op papier mindere selectie slechts één punt tekort kwam om zich voor de play-offs te kwalificeren. Met het huidige spelersmateriaal moet die eindklassering op z'n minst te verbeteren zijn. Daar is Boessen het mee eens. "Maar ik ga niet zomaar even roepen dat wij vijfde worden." Of hij komend seizoen nog steeds de scepter zwaait in Den Bosch laat de oefenmeester in het midden. "Daar kun je niets van zeggen. Als ze boven op kantoor van mening zijn dat iemand anders het beter zal doen dan ik, dan zij het zo." De kans bestaat overigens dat er tijdens de winterstop weer een aantal versterkingen richting Den Bosch komt. "Maar dat gebeurt alleen wanneer we niet op koers liggen voor een play-off-plaats."
Veranderende situatie
Spits Jort van der Sande (22) is eveneens in een andere situatie terecht gekomen. Hij leek tijdens de voorbereiding van dit seizoen op weg naar een basisplaats, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Scoren deed hij al wel, maar dat was telkens in dienst van de beloftenploeg. "Als spits zijnde weet je hoe het werkt op het moment dat er opeens een hele zwik nieuwelingen wordt gehaald", geeft Van der Sande eerlijk toe. Bij de pakken neerzitten is in ieder geval geen optie voor de bonkige centrumspits. "Mijn contract loopt aan het eind van dit seizoen af. Het spookt weleens door mijn hoofd dat ik straks op zoek moet naar een nieuwe werkgever. Of dat ik tijdens de winterstop verhuurd zal worden. We zien het wel."
Historie
Wie overigens in het verleden van FC Den Bosch duikt, leest dat de club in 1991 de KNVB-bekerfinale wist te bereiken. Die werd op zeer schlemielige wijze met 1-0 van Feyenoord verloren. In competitieverband maakten de Bosschenaren onder leiding van Rinus Israël en Theo de Jong furore in de jaren tachtig. Voor supporters stond die periode beter bekend al de 'Panasonic-tijd', verwijzend naar de shirtsponsor die destijds op het blauwe shirt stond gedrukt. Stadion De Vliert groeide uit tot een onneembare vesting, waar soms wel meer dan twintigduizend toeschouwers op de tribune zaten.
Als het even kan, blijft hij tot zijn pensioen actief binnen de club. De kans dat er voor Van Grinsven geen plek meer in de organisatie is, lijkt vrijwel uitgesloten. "Al weet je het nooit natuurlijk. Gelukkig heeft Jordania aangegeven dat hij de clubcultuur altijd wil blijven bewaken." Over de Georgiër gesproken. Zowel Van Grinsven als Wil Boessen is van mening dat FC Den Bosch in zee is gegaan met een kundige eigenaar. "Voorafgaand aan elke wedstrijd belt hij me persoonlijk op om ons succes te wensen. Ook wil hij graag weten welke basisopstelling ik in gedachte heb. In ieder geval bemoeit Kakhi zich nergens mee. Laatst kwam de voorzitter van PAOK Saloniki met een geweer het veld op. Wat dat betreft is onze nieuwe eigenaar precies het tegenovergestelde. Als Kakhi ooit zoiets uithaalt, dan heeft ie waarschijnlijk een waterpistool bij zich", lacht Boessen hardop.
Van Grinsven vult aan: "Die jongen is pas 24 jaar, maar weet dondersgoed wat hij wil en hoe je een bedrijf runt. Ik heb er alle vertrouwen in dat Kakhi FC Den Bosch naar een hoger niveau tilt", weet de oud-doelman, die samen met alle betrokkenen binnen de club nog steeds in afwachting is van een positief bericht uit Zeist. De KNVB is immers nog steeds bezig om de overname van de Bossche club definitief goed te keuren. "Een kwestie van tijd. Ik zou geen reden kunnen verzinnen waarom de KNVB alsnog dwars gaat liggen." Vervolgens denkt Van Grinsven nog even terug aan de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen de club een stabiele subtopper in de Eredivisie was. "Of de Panasonic-tijd ooit weer gaat herleven? Dat is zeker mogelijk. Er gaan mooie dingen gebeuren bij FC Den Bosch."
Door: Joris Smeur
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen