Oranje op rapport: De Jong brengt hoop, Promes geeft kopzorgen

10 september 2018, 10:30   Bijgewerkt: 10 september 2018, 12:19

Wie het Nederland zondag op de eerste helft had moeten beoordelen, kwam tot weinig voldoendes. In de tweede helft ging bij Frankrijk de voet van het gaspedaal en herstelde Oranje zich op een aantal posities knap. Bijna leverde het nog een punt op tegen de WK-winnaar bij het debuut in de Nations League. Ondanks de wetenschap dat de Fransen in het eerste half uur het duel al hadden kunnen beslissen, gloort er weer hoop aan de horizon van de Nederlandse fans. 

Jasper Cillessen: 6,5

Had zich bij de poging van Olivier Giroud écht kunnen onderscheiden, maar meer dan zijn handen tegen de snoeiharde volley aanzetten kon de goalie niet. Anders was het een wereldredding geweest, nu betekende het de overwinning voor Frankrijk. Cillessen keepte aardig, was op weinig fouten te betrappen en reageerde alert toen Kylian Mbappé wegsprintte uit een vrije trap. Alleen de spelhervattingen kunnen nog wat beter van de Barça-keeper.

{image[328648][right-half][]}Kenny Tete: 5,5

Voor de rust een heel zware onvoldoende, na de rust een uitstekende voldoende. De rechtsachter liet, in het land waar hij voornamelijk op de bank zit, deels zien waarom Ronald Koeman voor hem koos. In het eerste bedrijf liet hij mensen weglopen uit zijn rug, had hij veel overtredingen nodig en liet hij aanvallend een grote kans liggen. Na rust herstelde hij zichzelf echter zeer knap en gaf hij ook nog een uitstekende assists op Ryan Babel. Nu nog negentig minuten volhouden.

Matthijs de Ligt: 6,5

Hield zich uitstekend staande tegen de wereldtop. Degelijk, volwassen en was in de laatste fase op de vijandelijke helft zelfs erg nuttig met meerdere belangrijke intercepties waarmee hij een uitbraak van Frankrijk voorkwam. In de eerste helft was hij, net als tegen Peru, wel een paar keer slordig aan de bal, maar dat lag soms meer aan zijn medespelers die niet vrij liepen, dan aan de Ajacied zelf. Ook kwam hij een paar keer nét goed weg als hij even verkeerd stond, al dwingt hij dat wellicht ook gewoon af.

Virgil van Dijk: 6

De captain van Oranje won bijna alle duels, hield Mbappé in de counter van een schot af en gaf leiding aan de defensie, die het voor de pauze wel heel zwaar had. Maar Giroud kon een kwartier voor tijd toch toeslaan tegen Van Dijk, die de sterke spits voor zich liet komen. Een klein foutje met grote gevolgen, want daarom ging het Nederlands elftal zonder punten naar huis. Zonde, want zeker in de tweede helft had de ploeg recht op meer.

{image[328651][left-half][]}Blind: 4,5

Stond bij de eerste Franse treffer verkeerd, maar had de bizarre kopbal van Quincy Promes vermoedelijk nooit meer verwacht en was daarom al bezig in de voorwaartse beweging. Desondanks speelde de Ajacied - net als tegen Peru - op de linksbackpositie zeer ongelukkig. Willem van Hanegem vond dat hij 'niet kan verdedigen', wat zeker voor een back niet bepaald onbelangrijk is. In balbezit was de invloed van Blind overigens ook redelijk beperkt in Parijs.

Davy Pröpper: 6,5

Onzichtbaar én onmisbaar. Bijvoorbeeld voor zijn maatje Georginio Wijnaldum die veel meer in dienst van de ploeg kon spelen, gesteund door Pröpper, die het cement van het elftal vormde. In deze rol zet hij geen vijf spelers per wedstrijd voor de keeper, maar is hij een stille en belangrijke kracht in het elftal van Koeman. Toch kon ook de middenvelder van Brighton & Hove Albion niet voorkomen dat in de eerste fase Oranje onder de voet werd gelopen. Al is dat op bezoek bij de wereldkampioen natuurlijk ook geen schande. Jammer is het wél.

Georginio Wijnaldum: 6

Alle passes van Wijnaldum kwamen aan (36/36), hij was gevaarlijk met loopacties en kon in dienst van de andere middenvelders spelen. In zijn vijftigste interland eindelijk weer een glimp van de man die in Liverpool wekelijkse uitblinkt als dienaar. Alleen in de laatste fase had hij het beter kunnen doen: zijn aanname na een goede pass van Promes was zeer matig, terwijl hij vlak voor de gelijkmaker ook een grote kans miste. Ten opzichte van voorgaande interlands zit er in elk geval een goede stijgende lijn in.

{image[328649][right-half][]}Frenkie de Jong: 7

Hoewel Didier Deschamps de weg naar Frenkie de Jong probeerde af te schermen en de Ajacied vol onder druk zette, kwam de Ajacied vrijwel de hele wedstrijd gevaarlijk aan de bal. Dribbelen, draaien of soms juist in één keer doorpassen: wat hij bij Ajax zo goed doet, lukte hem bij zijn basisdebuut voor Oranje tegen de wereldkampioen ook alleraardigst. De volle druk deed hem niet blikken of blozen: net als tegen Peru een prima optreden. Op naar meer van dit soort wedstrijden!

Quincy Promes: 4

Wat ging er in het hoofd van Promes om, om de bal niet opzij of naar voren, maar richting zijn eigen doel te koppen waar alleen een Franse speler stond? Tegen dat soort fouten valt niet op de trainen of coachen. Aanvallend had Promes een aardig balletje op Wijnaldum, maar een echt belangrijke bijdrage had de aanvaller amper. Het is te hopen dat hij bij Sevilla dergelijke lessen snel gaat leren en de volgende keer zijn hoofd wél goed gebruikt bij dergelijke kopballen, anders is Koeman snel klaar met de buitenspeler. 

Memphis Depay: 6

Bij alles wat Memphis doet, oogt het ietwat gemakzuchtig. Nonchalant. Al is dat misschien wel de reden dat hij soms als een duveltje-uit-een-doosje iets heel moois kan doen, zoals in Parijs zijn schot meteen na de gelijkmaker die in het zijnet vloog. Anders dan tegen Peru was de Memphis ditmaal echter niet beslissend en waren bijna al zijn spelhervattingen bijzonder ongevaarlijk. Al blijft de oud-PSV'er onberekenbaar, onverstoorbaar en in de regel heel belangrijk voor het Nederlands elftal.

{image[328660][left-half][]}Ryan Babel: 6

Babel opstellen is voor bondscoach Ronald Koeman een stuk zekerheid inbouwen. De aanvaller volbrengt zijn verdedigende taak namelijk met verve - zelfs tot diep in blessuretijd - en werkt zich een slag in de rondte. Ook krijgt hij altijd wel een paar kansjes en tegen Frankrijk maakte hij zelfs een zeer knappe treffer. Toch is het geen aanvaller die het Nederlands elftal écht beter maakt, maar zolang niemand hem eruit speelt, haalt hij wel een voldoende.

Invallers Ruud Vormer, Daryl Janmaat en Luuk de Jong speelden tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen