België kreeg maandagavond een hele, hele grote waarschuwing van Japan. Onze zuiderburen bleken over meerdere levens te beschikken, want ondanks een 0-2 achterstand, plaatste het zich in de reguliere speeltijd voor de kwartfinale. Een Plan B van bondscoach Roberto Martínez bracht redding: maar tegen Brazilië zal het in bijna alle facetten beter moeten. Martínez moet terug naar de tekentafel.
Thibaut Courtois - 5,5
Maakte geen lekkere indruk. De keren dat hij op een ietwat moeilijke bal in actie moest komen, ging het mis. In de eerste helft had hij het rollertje dat door z'n benen vloog. Bij de openingstreffer leek hij een stap te veel naar links te zetten, waardoor de verre hoek vrijkwam. Bij de tweede treffer was hij vrijwel kansloos, al stond hij ook daar wel heel erg naar één kant. Hij was op weg naar zijn eerste onvoldoende van het WK, totdat hij héél diep in blessuretijd de bal razendsnel in het spel bracht. Het bleek een gouden uitworp.
Toby Alderweireld - 6
Was een van de grooste rustpunten achterin bij België. Droeg aanvallend weliswaar weinig bij, maar was ook op weinig fouten te betrappen. Als zijn medespelers een voorbeeld nemen aan de degelijkheid van Alderweireld en Roberto Martínez een tactiek bedenkt waarin sommige spelers wel kunnen excelleren, komt het nog wel goed. Alderweireld snapt dat het soms beter is om niet op te vallen in een wedstrijd.
Vincent Kompany - 5,5
Was bij elke corner voor de rust bijzonder gevaarlijk, rekte bij een van die hoekschoppen zijn liezen even flink op. Helemaal fit is Kompany dus wel, maar op zijn oude niveau nog altijd niet. Hij kon in het tweede bedrijf ook de rappe Japanners niet van het doel weghouden en mocht in de eindfase niet klagen dat hij een bal van Keisuke Honda tot corner kon verwerken. Het enige voordeel is dat zijn kopkwaliteiten angst inboezemt bij Brazilië.
Jan Vertonghen - 5,5
Speelde in feite een prima wedstrijd met heel veel druk naar voren, zeker voor een centrale verdediger. Maar bij de 0-1 bleek maar eens te meer hoe kwetsbaar hij soms ook kan zijn. Met name over de grond oogt hij nog weleens een houten Klaas. Omdat hij zelf de wederopstanding inleidde, wordt het moment hem uiteindelijk niet fataal. Maar na de 0-1 speelde hij plotseling wel opeens met een stuk minder bravoure dan voor de pauze.
Thomas Meunier - 6
Ging de mist in voorafgaand aan de openingstreffer van Japan: in plaats van door te dekken op de bal, liep uit doodleuk naar voren waardoor de weg achter hem nog meer vrij kwam. Waren die twee treffers België faal geworden, had de rechtshalf vermoedelijk een flinke emmer stront over zich heen gekregen. Omdat zijn aanvallende impulsen anderzijds flink bijdroegen aan het slotoffensief, zal zijn fout wel worden vergeven. In vergelijking met de linkerflank, kan Meunier dik tevreden zijn.
Kevin De Bruyne - 5
Misschien wel de beste passer van het toernooi liet ook tegen Japan weer zien over een geniale trap te beschikken, meer heerlijke passjes. Maar hij staat te ver naar achteren en was in de fase dat België werd overlopen, ook debet aan het feit dat er totaal geen controle was. Hij is en blijft nou eenmaal geen controleur en de vraag is of Martínez dat nog gaat inzien. In de beslissende counter speelde hij overigens wel de hoofdrol.
Axel Witsel - 5
Scoorde een onvoldoende, want kon de balans in het Belgische team vaker niet, dan wel houden. Bij het tweede doelpunt gaf hij bovendien alle tijd aan Takashi Inui om uit te halen. Hoewel de Japanner dat wel heel erg knap deed, had Witsel meer moeten doen om hem het leven zuur te maken. Eigenlijk is er naast hem nog een controleur nodig om in sommige fases niet overlopen te worden. Zéker tegen Brazilië.
Yannick Carrasco - 3
Na het eerste duel kreeg hij veel kritiek in eigen land, met name vanwege zijn zeer kwetsbare verdedigende actie's. Maar ook aanvallend is het niet veel wat de in China actieve linkshalf liet zien. Tegen Japan kon hij aanvallend niets teweegbrengen en had hij meer balverlies dan dat hij gevaarlijk was. Meunier bracht een stuk meer vanaf de andere kant. Toen Carrasco gewisseld was, liep het een stuk beter.
Dries Mertens - 4
Kon zijn stempel niet drukken en leidde in de eerste helft met een zwakke aanname een van de weinige gevaren van Japan in. Na zijn balverlies volgde er een counter, waardoor België al gewaarschuwd was nog voor het een tegendoelpunt kreeg. Die waarschuwing bleek niet genoeg, waardoor het in de tweede helft een flinke deksel op de neus kreeg. En logischerwijs werd Mertens geslachtofferd voor een comeback.
Romelu Lukaku - 4,5
Kreeg de nodige kansen, maar keer op keer trof hij geen doel. In de eerste helft schoot hij van binnen en buiten de zestien een paar keer, maar ongevaarlijk. De grootste bijdrages die hij had, was in de rol als targetman. Vijf minuten voor tijd had hij een grote kopkans die had moeten zitten. In de poulefase lukte dat hem immers nog zo makkelijk, maar het gaat erom in de knock-outfase. Dat hij uiteindelijk over de bal heenstapte in blessuretijd, was vermoedelijk zijn beste actie van het duel. Dat moet vrijdag een stuk beter.
Eden Hazard - 5,5
Kon het verschil maar te weinig maken. Zijn assist op Fellaini was zijn belangrijkste en meest beslissende moment en dat is voor de absolute ster, aanvoerder van de Belgen te weinig. Bovendien was hij een van de spelers die wel heel weinig deed bij de omschakeling waar de Belgische tegentreffers uitvielen. Niet wat je verwacht van de captain. Het werd zijn ploeg bijna fataal.
Marouane Fellaini - 7,5
Hoe Lang is een Chinees. Een welbekende grap in Nederland, maar hoe lang een Japanner gemiddeld is, bedacht bondscoach Roberto Martínez pas na ruim een uur spelen. Hij introduceerde Plan B en met het inbrengen van Fellaini kantelde de wedstrijd. Hoe simpel kan voetbal soms zijn. Jammer voor de Belgen dat Martínez dat niet wat eerder bedacht. Uiteindelijk had het namelijk geen seconde langer moeten duren...
Nacer Chadli - 7
Kende sowieso een goede invalbeurt, waarin hij zelfs met het hoofd gevaarlijk was. Chadli bracht zijn ploeg het nodige geloof en energie. Dat het tij keerde met hem binnen de ploeg, is een understatement. En dat uitgerekend hij in de eindfase de winnende binnenliep, is geen toeval. Na de counter was hij er als de kippen bij om zijn geloof en energie om te zetten in de winnende goal.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen