Het kan verkeren in de voetballerij: vorige week kwam het bericht dat Marcel Keizer beter wisselde dan zijn voorganger Peter Bosz nog naar buiten. Zes dagen later ligt de oefenmeester openlijk onder vuur vanwege zijn wisselbeleid. "Als je niet wint, dan zijn je wissels ook niet gelukkig", aldus de trainer.
Aan de andere kant bracht Keizer in de Eredivisie opvallend vaak een succesvolle wissel in: Kasper Dolberg (2), Siem de Jong (2), David Neres (1) en Lasse Schöne kwamen binnen de lijnen en scoorden. Onder meer werd op die manier De Klassieker met overtuigende cijfers gewonnen (1-4). Die zes treffers waren overigens al een verdubbeling van wat alle wissels bij Bosz in de Nederlandse competitie aan doelpunten maakte.
Daar tegenover staat weer de wisselvalligheid in de basisopstelling. Doordat Ajax niet Europees speelt, zou je enige consistentie verwachten in de formatie van Keizer. Roulatie is gezien de belasting immers amper nodig. Maar slechts driemaal dit seizoen hield de oefenmeester vast aan de opstelling van een week eerder. Met name in de spits, op de controleursplekken op het middenveld en op de linksbackpositie wordt er veelvuldig gewisseld. De coach heeft een vaste kern van achttien spelers waarmee hij rouleert: geen club in de Eredivisie gebruikte dit seizoen zo weinig spelers als de Amsterdammers. Maar in die selectie van achttien rouleert hij wel veel.
Daarbij moet worden opgemerkt dat Ajax in de drie van vier duels waarin het punten verspeelde in de Eredivisie, dat deed met een andere opstelling dan de week daarvoor. Met andere woorden: die keuzes pakken lang niet altijd even goed uit. Dat erkennen ook de spelers. Middenvelder Lasse Schöne werd met geel op zak tegen FC Utrecht naar de kant gehaald ten faveure van Frenkie de Jong, maar was daar duidelijk niet blij mee. "Ik vond het geen goede wissel", aldus de Deen.
In zekere zin heeft Keizer wat roulaties betreft een nadeel dat Ajax niet Europees speelt. Frankie en Siem de Jong, Klaas-Jan Huntelaar. Dat zijn geen spelers die je een seizoen op de bank houdt. En wat doet de huidige situatie met de ontwikkeling van Justin Kluivert, die in de laatste vijf duels nog geen half uur meedeed? Wisselspelers kregen van Bosz vorig seizoen speelminuten in de Europa League. Die 'luxe' heeft Keizer niet. Dus moet hij zijn bankzitters tevreden houden.
In het geval de ervaren Huntelaar maakt Keizer zich daar overigens geen zorgen over. "Hij staat er als het elftal hem nodig heeft. Natuurlijk baalt hij als een stekker dat hij niet speelt, want hij heeft het goed gedaan voor het team. Maar het is goede prof en staat er weer als we hem nodig hebben."
[photo,108820,left,]
Goud of fout?
Veel wisselen past bij een trainer die zoekende is. Of, zoals Keizer zegt, 'een elftal in ontwikkeling'. En als je invallers vaak scoren, is het niet een gekke gedachte om de basiself te wisselen. Dat zestig procent van de Amsterdamse goals in het laatste half uur vielen, zegt genoeg over wat de invallers Ajax brachten. Tien, van de in totaal 27, treffers vielen zelfs in het laatste kwartier in de Eredivisie.
Dus zijn de wissels van Marcel Keizer nou goed of fout? Wie blind de cijfers volgt, concludeert dat Keizer een gouden pik heeft als het om scorende invallers gaat. Maar de (noodgedwongen) tactische keuzes die de oefenmeeste tot dusver maakte, pakten in Europa en ook in de Eredivisie, waaronder dus tegen FC Utrecht, niet goed uit.
En als je verliest, dan is er kritiek - zo wist de oefenmeester zondagmiddag zelf ook. "De afgelopen weken wonnen we, dan zijn de wissels goed en gelukkig. Nu winnen we niet, dus dan is het wisselen niet gelukkig."
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen