Van Geel tegen voetbalpiramide: "Wij moesten naar de topdrie"

12 oktober 2017, 10:38   Bijgewerkt: 12 oktober 2017, 10:54

In tegenstelling tot de andere topclubs (Ajax, PSV, AZ, Utrecht) kiest Feyenoord er voor om de belofteploeg niet in de voetbalpiramide in te laten stromen. Het tweede team van de Rotterdammers speelt in de beloftecompetitie. Met als gevolg dat zij vooral veredelde oefenduels spelen. Martin van Geel maakte de keuze omdat hij wilde investeren in het eerste elftal.

Door het ontbreken van een beloftecompetitie kunnen de reservespelers van Feyenoord amper minuten maken. Een serieus probleem voor mannen als Michiel Kramer, Jerry St. Juste of de van een blessure terugkomende Sven van Beek. "Vier jaar geleden kregen wij ineens de vraag of we wilden instappen in de Jupiler League", vertelt Van Geel aan Voetbal International. "Dat was de voetbalpiramide. Kijk, die kwam er omdat de Jupiler League de enige gesloten competitie in Europa was."

Feyenoord besloot om financiële redenen in eerste instantie niet in te stromen. "Wij hadden op dat moment 34 contractspelers, nu hebben we er veertig, dat is net iets meer dan de helft van onze concurrenten in Eindhoven en Amsterdam. Ons spelersbudget was tien miljoen toen ik hier kwam. Al het geld dat in het tweede elftal ging, kon niet naar het eerste team. Wij hadden maar één doel de afgelopen jaren en dat was het gat verkleinen, in de buurt komen. Misschien kampioen worden, ondanks de beperktere middelen. Liever een Dirk Kuijt dan een beloftenteam in de Jupiler League. Wij moesten structureel naar de topdrie."

Verschillen

Hoewel de financiële situatie van Feyenoord inmiddels flink verbeterd is, blijft Van Geel nog altijd tegen de instroom van beloftenteams. "De hele piramide is een farce. Ik vind dat je daar topsport met breedtesport vermengt. Dat zijn twee andere werelden. Leuk dat Jong AZ met een dijk punten voorsprong kampioen werd in de Tweede Divisie, dat was goed van AZ, maar het kwam ook doordat niemand van de amateurs wilde promoveren."

Ook de onderlinge verschillen zijn volgens hem te groot: "Als Jong Ajax met David Neres, Mateo Cassierra en Dennis Johnsen, een voorhoede van tig miljoen, speelt tegen clubs als FC Oss, Helmond Sport en Telstar, met verdedigers die misschien tweeduizend euro per maand verdienen. Is dat gezond?"

Volgens de bestuurder is de beste oplossing om de tweede elftallen weer tegen elkaar te laten spelen op maandag. "Dan kan iedereen voetballen, van nummer 1 tot 18. In de Jupiler League spelen vrijwel zeker je nummers 12 tot en met 18 niet, omdat de hoofdtrainer van het eerste elftal ze in datzelfde weekend fit wil hebben bij zijn eigen wedstrijdselectie", alus Van Geel, die aangeeft dat een belofteteam niet doorslaggevend is voor de doorstroom van eigen talenten. 

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen