FC Twente moet van heel ver komen, maar de club uit Enschede begint er financieel gezien steeds weer gezonder uit te zien. Hoewel er sprake is van een klein verlies over het boekjaar 2016/2017, staan de Tukkers er op basis van de jaarcijfers weer een stuk stabieler voor.
Het seizoen 2016/2017 stond voor Twente vrijwel volledig in het teken van de stappen richting financiële gezondmaking. "Het mag bekend zijn dat het een zwaar jaar was", zegt financieel en operationeel directeur Erik Velderman op het digitale onderkomen van Twente. "Mede dankzij de steun van supporters, sponsors, de gemeente, de 'garantgroep' en andere stakeholders klimt de club langzaam uit het diepe dal. Daarbij is de gemeentelijke garantstelling – die op 16 februari van dit jaar zijn beslag kreeg – uiteraard van groot belang geweest. We hebben steeds beter zicht op de financiële uitdagingen. Door 'opschoningen' in de operatie en in leningen, zien we een veel stabieler cijferbeeld. Dat geeft vertrouwen", glimlacht Velderman.
Twente zette een jaar eerder een winst van 7,9 miljoen euro neer, maar dat kwam toen vooral door de kwijtscheldingen van leningen en rentes van in totaal 14,3 miljoen euro. "Dit boekjaar sluiten we af met een klein verlies van 145.000 euro. Ook daar hoort een verhaal bij. Een tweetal zaken is namelijk sterk van invloed op dit kleine netto verlies. Dat is de transferopbrengst van Ziyech (ca. 8 miljoen euro) en de opgenomen fiscale voorziening (5,9 miljoen euro)."
Twente verleent volop medewerking aan het onderzoek dat de fiscus doet en heeft naar eigen zeggen goede stappen gezet in het financiële beleid. Daar waren wel de nodige maatregelen (lees: kosten) voor nodig, zo geeft Velderman aan. "We hebben bijvoorbeeld een flinke som geld betaald aan de afkoop van een aantal spelers. Dat past ook binnen een verdere normalisering van de salarishuishouding binnen de spelersgroep. De daling van personeelskosten bedraagt in totaal 3,9 miljoen euro", aldus de directeur. Het lijkt erop dat er steeds minder incidentele kosten gedaan hoeven te worden.
"Langzaam maar zeker, stapje voor stapje, wordt de weg waarop FC Twente rijdt steviger en beter zichtbaar", luidt de conclusie van Velderman. "Helaas moeten we soms nog in de achteruitkijk spiegel terugkijken en terugschakelen. Hoe frustrerend dat soms ook is. Uiteindelijk gaat het erom dat de blik weer volledig vooruit kan, met het stuur stevig handen."
Twente verkeerde de afgelopen jaren, door het veelbesproken beleid van oud-bestuurders Joop Musterman en Aldo van der Laan, financieel gezien in zwaar weer. De Enschedeërs zagen na de gemaakte fouten een degradatiesanctie ingetrokken worden, maar werden wel voor drie seizoenen uitgesloten van Europees voetbal. De Tukkers waren flink afhankelijk van de garantstelling van de gemeente en kregen deze tot hun grote opluchting in februari.
[photo,98427,left,]
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen