Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de vijfde editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Naby Keïta, een van de meest complete middenvelders die er op de Europese velden rondloopt. Voor wie hem regelmatig ziet spelen is het niet verwonderlijk dat RasenBallsport Leipzig een megabod van tafel veegde.
Zoals Freddy Adu symbool staat voor een supertalent dat nooit doorbrak, en Francesco Totti voor een icoon dat zijn club nooit verliet, zo is ook Naby Keïta eveneens hard op weg een rolmodel te worden. Want op het moment dat hij voor Europese begrippen nog in de anonimiteit voor Red Bull Salzburg speelt, beveelt een bekende datablogger hem al aan bij Arsenal.
'Een defensieve middenvelder nodig? Neem Naby Keïta. Liever een centrale middenvelder? Naby Keïta. Een nummer 10 nodig die scoort, creëert en vernietigt? Na-bee Kay-tuh', schrijft Ted Knutson in april 2016 op de populaire website StatsBomb. Keïta scoort in de geavanceerde data waarover Knutson beschikt namelijk hoog op heel veel verschillende assen. Knutson bekijkt vol verwachting de beelden en is zeer positief verrast.
In zijn eerste seizoen in Oostenrijk speelt Keïta vooral controlerend op het middenveld. Met zijn uitstekende fysieke capaciteiten – Keïta is razendsnel, maar beschikt toch over een erg goede lichaamsbalans – is hij defensief van grote waarde voor Salzburg. Het seizoen erop speelt hij hoger op het veld: meer als box-to-box of aanvallende middenvelder. Salzburg pakt opnieuw de dubbel en met zijn goede spel en twaalf goals wordt Keïta na afloop van het seizoen verkozen tot Speler van het Jaar.
Kennelijk leest Arsenal de adviezen van Knutson niet. Althans, ze doen er op dat moment niets mee. En dus verkast Keïta voor 'slechts' vijftien miljoen euro naar satellietclub RB Leipzig, promovendus vanuit de 2. Bundesliga. Een jaar later is hij zo ongeveer het zesvoudige waard, zeker omdat zijn contract bij de verrassing van Duitsland nog drie seizoenen doorloopt.
Keïta's eerste goal komt op een bijzonder moment. Tegen Borussia Dortmund – vooraf gezien als enige echte uitdager van Bayern München voor de landstitel – staat het vlak voor tijd 0-0 als hij de bal uit een lage voorzet hoog binnenschiet. Promovendus of niet, al snel laat Leipzig zien bovenin te willen meedraaien. Twee maanden later heeft Keïta al naam gemaakt in de Bundesliga, getuige een enthousiaste commentator in de wedstrijd tegen Freiburg. "Naby Keïta, superfußballer", roept hij na een aanname op zo'n vijfentwintig meter van het doel. Niet veel later ploft de bal op volle snelheid in de kruising tegen de touwen. "Keïtaaaaaaaaa, super Toooooor!"
Wie Keïta ziet spelen, heeft zijn aandacht er direct bij. Vooral zijn imposante voetenwerk trekt de aandacht. Hij is bijzonder lichtvoetig en wendbaar, wat eraan bijdraagt dat hij zoveel ballen verovert. Maar ook zijn aanvallende rendement ligt in zijn eerste Bundesliga-seizoen direct hoog. Met acht goals en zeven assists is hij bijzonder productief, zeker voor een middenvelder die vaker als controlerende dan als aanvallende middenvelder speelt.
Daarnaast trekken zijn dribbels de aandacht. Geen middenvelder in de grootste vijf Europese competities passeert zo vaak een tegenstander als Keïta. Op volle snelheid stoomt hij ze voorbij. Driemaal leidt een slalom uiteindelijk tot een doelpunt. Dit maakt Keïta naast een dienende speler ook een creërende voetballer, een zeldzame combinatie.
Maar Red Bull Leipzig lijkt geenszins van plan Keïta een hereniging met Sadio Mané (ze speelden kort samen totdat Mané naar Southampton vertrok) te gunnen. De ambitieuze Duitsers spelen dit seizoen voor het eerst in de Champions League en houden hun team het liefst bijeen. Bovendien zal Keïta volgend jaar, als hij nog twee seizoenen onder contract staat bij Leipzig, waarschijnlijk nog steeds veel geld opleveren.
Net na zijn komst, toen er al wat voorzichtige interesse van topclubs op gang kwam, gaf de in Guinea geboren middenvelder al aan geen haast te hebben. "Mijn ambitie is om ooit de beste voetballer van Afrika te zijn. Maar laat ik eerst lekker twee of drie jaar bij Leipzig blijven, dan kan ik altijd nog een stap omhoog maken", zo gaf hij aan.
Is er dan niets waarin Keïta zich nog kan verbeteren? Uiteraard is dat er. Zijn passing is al heel behoorlijk, maar nog zeker niet van het niveau van spelers als Thiago Alcantara en Toni Kroos. En in de lucht heeft de 1,72 meter lange Keïta het lastig: in de Bundesliga won hij slechts 19 van de 74 kopduels die hij aanging.
Maar hij is dan ook slechts 22 jaar, en heeft bovendien nog maar een jaar ervaring in een topcompetitie. Tijd zat om in een tweede jaar opnieuw hoge ogen te gooien in de Bundesliga en te verrassen in de Champions League. Voor Keïta is het slechts een tussenstap op weg naar de top. Wellicht bij Liverpool, wellicht elders. Voor een allround middenvelder als hij is altijd ergens plek.
Door: Marco van der Heide
[photo,107768,left,]
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen