Achttien jaar lang moest Het Legioen erop wachten, maar eindelijk is het weer eens zover: Feyenoord mag zich met trots de kampioen van Nederland noemen. Met een 3-1 overwinning op Heracles Almelo werd er beslag gelegd op de vijftiende landstitel in de clubhistorie. FCUpdate.nl vertelt het kampioensverhaal van de Rotterdammers aan de hand van vijftien beelden.
Pikstart
Een goed begin is het halve werk. In het voetbal is deze kreet vaak weinig waard, maar dit seizoen bleek dat voor Feyenoord wel het geval te zijn. In de opener op 7 augustus was het meteen raak. Onder aanvoering van Eljero Elia, die een fantastische hattrick maakte, werd er met 0-5 bij FC Groningen gewonnen. Het bleek het startschot van een prachtseizoen, waarin Feyenoord van het begin tot het einde de baas was in de Eredivisie. Feyenoord was meteen 'on fire'. "Dit is niet verkeerd, maar het is pas het begin", zei Elia, wiens vinger wel uit de komt raakte, na afloop tegen FCUpdate.nl. "We moeten met beide benen op de grond blijven staan en hongerig blijven."
[photo,99761,left,]
Cruciale goal Botteghin
Na de 'walk-over' in Groningen werden ook achtereenvolgens FC Twente (2-0), Heracles (0-1), Excelsior (4-1) en ADO Den Haag (3-1) aan de zegekar gebonden. Voor de eerste échte test van het seizoen slaagde Feyenoord ook met vlag en wimpel. Op bezoek bij PSV wist de koploper met 0-1 te winnen, dankzij een gesloten defensie en een late goal van Eric Botteghin uit een hoekschop. Door een geweldige redding van Brad Jones in de blessuretijd werd de perfecte score behouden in deze zesde speelronde. "We hebben echt een hele goede start en staan er nu het beste voor, maar we zijn er nog lang niet. Er zijn nog 28 wedstrijden te gaan", zei Jens Toornstra na de winst bij PSV tegen FCUpdate.nl.
[photo,100921,left,]
Ontsnapping
Feyenoord denderde door, met een 5-0 zege op Roda JC en een 0-2 overwinning bij Willem II. Op bezoek bij NEC, de plek waar een jaar eerder nog een ellendige nederlagenreeks begon, leek de perfecte serie van de Rotterdammers ten einde te komen. Door een laat doelpunt van Nicolai Jørgensen en een nóg latere goal van Michiel Kramer in blessuretijd werd het echter nog 1-2 in het Goffertstadion. Het was tekenend voor het veerkrachtige Feyenoord, dat wedstrijden meermaals in de slotfase wist om te draaien. Uit bij FC Utrecht werd het zelfs door twee goals in de extra tijd na een 3-1 achterstand nog 3-3.
[photo,101698,left,]
1-1 in Klassieker
Een weekje na de 'narrow escape' in Nijmegen werd het eerste puntenverlies van Feyenoord alsnog een feit. Na negen zeges op rij was het tijd voor De Klassieker. De Rotterdammers waren in de eigen Kuip stukken beter dan Ajax, maar door een doelpunt van Kasper Dolberg leek de rivalenstrijd in 0-1 te eindigen. Door wederom een laat doelpunt, een kopbal van Dirk Kuyt, werd het echter nog gelijk. "Dat we nog terugkomen is te danken aan het karakter van onze ploeg. Maar of dit nou bevredigend voelt: nee, eigenlijk niet", sprak Kuyt na afloop. Toch zou zijn doelpunt uiteindelijk goud waard zijn in de titelrace.
[photo,101918,left,]
Eerste verliespartij
Na de remise in De Klassieker bleef Feyenoord ook in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (2-2) steken op een gelijkspel. Feyenoord zat even in een dipje en slikte daardoor ook de eerste nederlaag van het seizoen. Op 6 november moest de ploeg van Giovanni van Bronckhorst het hoofd buigen in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles: 1-0 door Jarchinio Antonia. Het gemis van Tonny Vilhena, Brad Jones en Karim El Ahmadi liet zich voelen in Deventer. Eerstgenoemde ontbrak wegens het overlijden van zijn moeder. "Ik heb het team in de kleedkamer een compliment gegeven, ik ben trots op ze", zei Van Bronckhorst door deze situatie ondanks de zeperd in de Adelaarshorst.
[photo,102311,left,]
Show in Alkmaar
Na een 3-0 zege op PEC Zwolle en een net zo moeizame als spectaculaire 3-3 bij Utrecht, kreeg Feyenoord weer helemaal de smaak te pakken. Er werd een reeks van tien overwinningen afgetrapt met een 6-1 zege op Sparta, een nog betere serie dan de stormachtige start dus. Het galaoptreden bij AZ op 11 december was misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. De Rotterdammers speelden de pannen van het dak in Alkmaar, waar met kinderlijke eenvoud met 0-4 gewonnen werd. Met de wedstrijd tegen AZ onderstreepte Feyenoord dat het misschien wel de grootste titelfavoriet was.
[photo,103222,left,]
De technologie helpt
De uitmuntende reeks werd afgesloten met de levensbelangrijke 2-1 winst tegen PSV. Na een stormachtig begin en een goal van Jens Toornstra stevende de kraker door een goal van Gastón Pereiro af op een 1-1 gelijkspel, maar toen werd er historie geschreven. Jeroen Zoet bracht redding na een kopbal van Jan-Arie van der Heijden, maar trok de bal iets naar achteren, waardoor het klokje van scheidsrechter Bas Nijhuis ging trillen. Door het gebruik van doellijntechnologie werd de 2-1 toegekend. Feyenoord boekte niet alleen een cruciale zege, maar sloeg PSV ook knock-out in de titelrace. Rond de topper in De Kuip was de titelkoorts al duidelijk voelbaar.
[photo,104951,left,]
Verloren derby
Een maand voor de tweede Klassieker beging Feyenoord een uitglijder tegen stadsgenoot Sparta. Waar een week eerder nog van PSV werd gewonnen, liep de ploeg van Giovanni van Bronckhorst op Het Kasteel tegen onverwacht puntenverlies aan. Mathias Pogba opende na een minuut de score en tekende voor wat later het enigde doelpunt van de wedstrijd zou blijken. Geluk bij een ongeluk voor Feyenoord was dat concurrent Ajax op bezoek bij FC Groningen niet verder kwam dan 1-1.
[photo,105126,left,]
Vilhena in de spotlights
Van maart tot april was Tonny Vilhena het gespreksonderwerp van de dag. De middenvelder deelde tijdens de verrassende 1-0 nederlaag bij Sparta, al dan niet bewust, een tik uit aan Mathias Pogba. Wegens het beroep van Feyenoord mocht Vilhena toch nog opdraven tegen AZ (5-2 winst) en Heerenveen (1-2 winst). Tegen laatstgenoemde club kroonde de middenvelder zich met een fraaie goal tot matchwinner.
[photo,105381,left,]
De tweede Klassieker
Door de schorsing moest Vilhena De Klassieker tegen Ajax aan zich voorbij laten gaan. De titanenstrijd werd met 2-1 verloren. Met deze uitslag mocht Feyenoord nog haar handjes dichtknijpen, omdat de Amsterdammers negentig minuten lang heer en meester waren in de Amsterdam ArenA. Het begon meteen al ellendig, door een weergaloze goal van Lasse Schöne. Nog voor rust keken de Rotterdammers tegen een 2-0 achterstand aan dankzij een doelpunt van David Neres. Michiel Kramer deed in de extra tijd nog iets terug, maar te laat om de schade ongedaan te maken.
[photo,105631,left,]
Revanche
Feyenoord revancheerde zich uitstekend na de verloren Klassieker. De week erna tegen Go Ahead Eagles werd de grootste overwinning van het seizoen geboekt. De laagvlieger werd in Rotterdam met maar liefst 8-0 opgerold. Waarmee Feyenoord maar even liet zien dat de nederlaag in Amsterdam een incident was en geen voorbode voor een inzakking. Jens Toornstra nam er drie voor zijn rekening.
[photo,105698,left,]
'Vorentscheidung' in Arnhem
Na een 2-2 remise bij PEC Zwolle en een keurige 2-0 thuiszege op Utrecht vond de eigenlijke ontknoping in de titelstrijd plaats. Omdat Feyenoord zelf met 0-2 van Vitesse won en concurrent Ajax gevloerd werd door PSV (1-0), werd het gat tussen de rivalen schier onoverbrugbaar. Aan de zijde van Feyenoord was Nicolai Jørgensen met een dubbelklapper de grote man in het belangrijke duel in Arnhem. Met 21 goals is de Deense topschutter dit seizoen goud waard voor de Rotterdammers.
[photo,106139,left,]
Het debacle tegen Excelsior
Door de 'beslissing' op 23 april kon Feyenoord het kampioenskarwei op 7 mei afmaken in de uitwedstrijd tegen Excelsior. Dat gebeurde niet. Na een nerveuze eerste helft was de stand nog altijd 0-0, maar de kampioensvorm was ver te zoeken. Na ongeveer een uur spelen ging het mis. Binnen tien minuten keek Feyenoord ineens tegen een 3-0 achterstand aan. Die klap kwam hard aan, want de Rotterdammers waren niet bij machte om er iets tegenover te zetten. Dat betekende dat de laatste speelronde in de Eredivisie opnieuw spannend zou worden.
[photo,106298,left,]
Bevrijding in De Kuip
In De Kuip kreeg Feyenoord de allerlaatste kans om een einde te maken aan de achttien jaar durende droogte. De Rotterdammers lieten dit seizoen al eerder zien over grote veerkracht te beschikken en toonden dat tegen Heracles ook weer aan. Met Dirk Kuyt in plaats van de geschorste Tonny Vilhena begon Feyenoord aan het tweede kampioensduel. En uitgerekend de aanvoerder, dit seizoen geen omstreden basisspeler, deed het. Na minder dan een minuut spelen lag de bal erin. Binnen een kwartier leek het kampioenschap zeker na de 2-0 en Kuyt maakte zijn hattrick compleet door vlak voor tijd een penalty te benutten. Nog voor het laatste fluitsignaal liepen de tranen over zijn wangen. Na achttien lange jaren mocht Feyenoord zich eindelijk weer de beste van Nederland noemen.
[photo,106465,left,]
Huldiging
Maandagmiddag stroomde de Coolsingel vol. Ook het Hofplein was volledig afgeladen met Feyenoord-fans. Niemand wilde iets missen van het bijzondere moment. Het was zelfs zo druk dat de politie Rotterdam opriep om niet meer naar de locaties te komen. Om 12.00 uur kwamen Dirk Kuyt en Giovanni van Bronckhorst gezamelijk met de schaal het balkon op. Voor velen een moment om nooit meer te vergeten.
[photo,106492,left,]
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen