Door de komst van investeerder Aleksei Korotaev kon Roda JC deze winter maar liefst negen nieuwe spelers naar Kerkrade halen. Niet één van deze voetballers is echter de meest opvallende aanwinst voor de Limburgse formatie, dat is namelijk Nicolas Anelka (37). De voormalige aanvaller, 69-voudig international van Frankrijk, wordt consultant bij de club. FCUpdate.nl brengt je zijn opmerkelijke weg naar het Parkstad Limburg Stadion.
Anelka genoot het laatste deel van zijn jeugdopleiding bij Paris Saint-Germain en maakte voor dat team ook zijn debuut als profvoetballer. Lang was de aanvaller echter niet te bewonderen in het Parc des Princes: in februari 1997 haalde Arsene Wenger zijn toen 17-jarige landgenoot voor 750.000 euro naar Arsenal. In zijn tweede volledige seizoen bij de Londense formatie werd Anelka met zeventien goals de clubtopscorer, wat hem de Premier League Young Player of the Year Award opleverde.
In de zomer van 1999 leek Anelka te verkassen naar Lazio, destijds één van de topteams in de Serie A, maar uiteindelijk forceerde hij een transfer naar Real Madrid. De topclub had er 35 miljoen euro voor over om hem naar de Spaanse hoofdstad te halen, maar met zeven goals in 31 officiële duels kon Anelka niet overtuigen. Disciplinaire sancties lopen als een rode draad door zijn loopbaan, wat ook in zijn Real-tijd te merken was. In het voorjaar van 2000 weigerde de Fransman enkele dagen mee te trainen omdat hij zich tekortgedaan voelde met het systeem dat coach Vicente Del Bosque hanteerde. Daarin kwam Anelka naar eigen zeggen niet tot zijn recht. De clubleiding greep in en schorste hem voor 45 dagen.
Desondanks bleef Anelka in Engeland - hij leek 'die vervelende Engelse pers' alweer vergeten - en wel om bij Manchester City te spelen. De tweede ploeg van Manchester betaalde 15 miljoen euro voor hem, wat destijds een clubrecord was. Op dat moment was Manchester City nog niet in rijkeluishanden gevallen. Met 45 treffers in 103 duels deed Anelka het goed bij The Citizens, die hem desondanks begin 2005 voor een slordige 10 miljoen euro naar Fenerbahçe lieten gaan.
In zijn periode bij Manchester City hield Anelka zich vrij rustig, maar bij de Franse ploeg, waarmee hij in 2000 in Nederland en België Europees kampioen was geworden, was hij in die tijd niet welkom. Weer waren problemen met de trainer hier de oorzaak van, ditmaal kon hij het niet vinden met Jacques Santini. Diens opvolger Raymond Domenech haalde Anelka in november 2005, na drie jaar afwezigheid, terug bij het keurkorps. Maar ook deze twee hadden meerdere aanvaringen, wat ertoe leidde dat de speler niet altijd geselecteerd werd.
Op het moment dat Anelka werd geschorst als international was hij speler van Chelsea, dat hem in januari 2008 voor 18 miljoen euro had weggekocht bij Bolton Wanderers. De Fransman is een prima voorbeeld van een clubhopper, maar voor Chelsea speelde hij zowaar vier jaar en daarin deed hij het prima. Wel miste de aanvaller in de Champions League-finale van 2008 tegen Manchester United de beslissende strafschop, wat volgens hem aan manager Avram Grant lag. Die had hem namelijk zonder goede warming-up laten invallen.
Vandaag de dag doen meer bekende spelers het, maar in januari 2012 koos Anelka voor een lucratief avontuur in China. Omdat manager André Villas-Boas hem niet meer nodig had bij Chelsea verkaste hij voor een weeksalaris van 200.000 euro naar Shanghai Shenhua, waar hij ondanks zijn behoorlijke honorarium binnen een jaar weer vertrok omdat hij het er niet naar zijn zin had. Anelka kwam daarna nog uit voor Juventus, West Bromwich Albion en Mumbai City, voordat hij eind 2015 stopte met profvoetbal.
Nee, saai is de carrière van Anelka zeker niet te noemen. Maar ondanks zijn grillen was hij ook zeker een goede aanvaller, die in clubverband 210 doelpunten maakte in 665 officiële duels. Als international was hij goed voor veertien treffers in 69 interlands voor Frankrijk. Op zijn erelijst prijken onder meer vier landstitels, drie FA Cups, één Champions League-eindzege en één Europese titel met Frankrijk. Anelka speelde in 2002 al een rol in een film en na zijn loopbaan als profvoetballer wilde hij echt carrière gaan maken in de filmindustrie, zo gaf hij jaren geleden al aan tegenover The Guardian. Maar eerst staat hij in de spotlights in het Parkstad Limburg Stadion.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen