Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft haar onderzoek naar de schadelijkheid van het spelen op kunstgrasvelden afgerond. Er wordt op basis van chemische analyses geconcludeerd dat er gewoon gespeeld kan worden op de nepsprieten, omdat de gezondheidsrisico's te verwaarlozen zijn.
Omdat een aantal wetenschappers claimde dat bepaalde stoffen in de van gemalen autobanden gemaakte kunstgraskorrels kankerverwekkend waren, ontstond er een flinke discussie in de voetbalwereld. Het RIVM startte een onderzoek, dat de KNVB op de voet volgde. Een aantal clubs besloot zelfs om niet meer op kunstgras te spelen of trainen. Het blijkt echter vooral een storm in een glas water te zijn geweest. Het RIVM concludeert namelijk dat het extra kankerrisico 'verwaarloosbaar' is en dat er daarom geen speelverbod voor kunstgras ingevoerd hoeft te worden.
Er werden meer dan honderd kunstgrasvelden van de versnipperde autobanden onderzocht. Er bleek dat het kunstgras inderdaad pak's, ftalaten, benzothiazolen, metalen en fenolen bevat. Toch komen deze stoffen in '(zeer) beperkte mate vrij', waardoor de situatie meevalt. "Onze resultaten geven geen aanleiding om gezondheidsschade te verwachten", zo klinkt het volgens het ANP vanuit het RIVM, dat na het onderzoek wel voor betere gezondheidsnormen voor kunstgrasvelden pleit. "Beter onderbouwde en strengere normen kunnen mogelijk bijdragen aan het terugdringen van de zorgen die er momenteel bestaan over de gezondheidsrisico's door sporten op kunstgras."
KNVB
De KNVB is opgelucht door de onderzoeksresultaten en zal later nog met een uitgebreide reactie komen. "De berichten zijn gunstig. Maar we blijven wel alert op deze hele zaak", geeft een woordvoerder al aan.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen