Jaaroverzicht deel 3: september tot en met december

31 december 2016, 09:00   Bijgewerkt: 30 december 2016, 18:21

Nog even en we kunnen weer aan de oliebollen en champagne, maar voor het zover is blikken we nog even terug op het afgelopen voetbaljaar. In drie delen zetten we de meest mooie, bijzondere, vervelende en in het oog springende momenten en gebeurtenissen van 2016 voor je op een rijtje. Vandaag deel drie, september tot en met december.

September: KNVB-ellende en prachtgebaren

Na de laatste transfer (Henriksen van AZ naar Hull) maakte de KNVB op 1 september bekend dat er met 582 overschrijvingen een transferrecord was gevestigd. Toch zal de bond september snel willen vergeten. Het begon meteen al slecht, aangezien Oranje met 1-2 van Griekenland verloor en Jong Oranje slechte zaken deed tegen Wit-Rusland (2-2). Achter de schermen was het ook onrustig. Van Basten vertrok als assistent-bondscoach en een deal met diens beoogde opvolger Gullit ketste af door een akkefietje met Van Breukelen. Ondertussen stapten drie leden (Lokhorst, Vermeulen en De Kock) van de RvC van de KNVB op. Grim werd de rechterhand van bondscoach Danny Blind. Een jammerlijke 1-1 tegen Zweden (er zat veel meer in) was het einde van een roerige maand, waarin de KNVB een revolutie in het amateur(jeugd)voetbal aankondigde.

Feyenoord won in september met 1-0 van Man United en met 0-1 van PSV, dat haar penaltytrauma in stand hield tegen Atlético (0-1) en FC Rostov (2-2). Verder ging het in de negende maand van het jaar over de nieuwe CL-opzet (gunstig voor de vier toplanden), de zestigste verjaardag van de Eredivisie, de eerste Old Firm in jaren (5-1 voor Celtic), het treurige debuut van Jasper Cillessen voor Barça (1-2 tegen Alavés) en de verkiezingsstrijd van de UEFA, die Ceferin won van Van Praag.

Oktober: conflicten en verrassingen

In de wijnmaand constateerde Roel Brouwers dat hij niet beter werd naarmate hij ouder werd, waardoor de 34-jarige verdediger stopte met voetballen. Oktober was de maand van de start van de kunstgrasdiscussie, van het vraagstuk-Robben bij Oranje (is hij nou fit, of niet?), de kruisbandblessure van Milik en de wederopstanding van Balotelli bij Nice. Zijn optreden tegen Lorient was alleszeggend voor wat de excentriekeling goed kan: hij maakte een mooie goal, maar pakte ook rood.

Opvallend was ook dat Siem de Jong zonder zich echt aangediend te hebben terugkeerde bij Oranje, dat door een 0-1 verlies tegen Frankrijk slechte zaken deed in de WK-kwalificaties. Daarvoor werd door twee goals van Promes (eindelijk!) wel met 4-1 gewonnen van Wit-Rusland. Stekelenburg maakte niet alleen zijn comeback in de nationale ploeg, maar stopte voor Everton ook twee penalty's tegen Man City. Jong Oranje had moeite met scoren en misliep daardoor dramatisch genoeg het EK.

November: de voetbalwereld rouwt

November was ook de maand van mensen die de uitgang opzochten. Op de eerste dag van de maand knapte het zijden draadje waaraan De Boer al een tijdje hing bij Inter. Na 84 dagen zat zijn klus er al op. Spelers als Klose, Gerrard en Zomer kondigden zelf hun afscheid aan. Naast Gerrard keerden ook Lampard en Kaká de MLS de rug toe. Ondertussen scheurde ADO'er Jansen weer zijn kruisband af, ging het in Engeland over kindermisbruik in het voetbal en de aanstelling van bondscoach Southgate, werd Van Praag (met moeite) herkozen als KNVB-preses en was er weer de ellenlange Chinese ADO-soap. Gudelj werd uit de selectie gezet bij Ajax, dat tegen Celta EL-groepswinst pakte en in dat duel Guidetti 'Feyenoord!' hoorde schreeuwen na een goal. PSV werd na een tweeluik met Bayern uitgeschakeld in de CL.

De Roon werd overigens voor het eerst bij de selectie van Oranje gehaald en debuteerde, na de 1-1 tussen Nederland en België, in het met 1-3 gewonnen WK-kwalificatieduel met Luxemburg. Memphis was de grote man, met twee doelpunten. Toch ging het vooral over de vele blessures bij Oranje, waardoor ook Zeegelaar en Schaars mochten komen en zelfs Kuwas genoemd werd door Blind. "Gelukkig is er bij het eten niets gebeurd", sprak de bondscoach gekscherend over zijn gehavende spelersgroep. Wat wel positief was rond het Nederlands elftal, was dat Ronald Koeman aangaf nog ambities te hebben als bondscoach.

December: dubbele gouden kroon voor Ronaldo

In december zette Ronaldo een dubbel kroon op zijn fantastische seizoen. Nadat hij eerder in 2016 al de Champions League en het EK wist te winnen, greep hij ook nog de titel op het WK voor clubs, waar Makkelie weer een primeur had met zijn rol als videoref. Met zijn veertigste (!) hattrick voor Real Madrid was Ronaldo bepalend in de finale tegen het verrassend sterke Kashima Antlers. Alsof dat nog niet genoeg was, won Ronaldo ook nog eens zijn vierde Ballon d'Or. De Portugees heeft er nu nog één nodig om Messi te evenaren.

Contractnieuws was er in december in grote mate. Van Bronckhorst, Willems, Lewandowski, Suárez, Hake, Bonucci, Thiago Silva, allemaal kwamen ze voorbij met de contractverlengingen. Meerdere trainers werden ontslagen. Het vertrek van Schubert bij Gladbach was alweer het zevende trainersontslag in de Bundesliga. De kop van Seedorf rolde in China, het dolende NAC nam afscheid van Dijkhuizen, Van der Laan werd uitgezwaaid bij de Oranje-dames. De Graafschap stelde De Jong aan, Fortuna haalde met Oliseh een leuke vervanger voor Van Dael. Stuivenberg trok naar Genk, Allardyce tekende na zijn Engeland-fiasco bij Palace. Er waren ook opvallende transfers: Bazoer naar Wolfsburg, Barton naar Burnley, Assaidi naar Twente, Brama naar Utrecht en de eerder gestopte Verón pakte de draad weer op bij Estudiantes. Oscar en Tevez zwichtten ondertussen ook voor het Chinese geld.

Lees ook:

Jaaroverzicht deel 1: januari tot en met april

Jaaroverzicht deel 2: mei tot en met augustus

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen