Het onderzoek naar de opzet en structuur van de betaald voetbalcompetities in Nederland ging deze week de tweede van vier rondes in. Marketeer Chris Woerts is een van de mensen die zich mengt in de discussie met vele partijen over de te zetten stappen in het Nederlanse voetbal. In navolging van plannen voor de Eredivisie is de oud-directeur van onder meer Feyenoord, Sunderland en de Eredivisie CV ook met ideeën voor de Jupiler League gekomen. Deze presenteert hij in Telesport. Opvallend is dat hij pleit voor een poulesysteem.
De afdeling wedstrijdorganisatie van de KNVB hoopt in maart 2017 een besluit te kunnen maken over een nieuwe opzet voor de Eredivisie en de Jupiler League. Woerts komt in het kader hiervan met meerdere plannen. De voormalig voetbalbestuurder, die voor de Eredivisie onder meer een inkrimping van het aantal clubs en een latere competitiestart voorstelt, heeft plannen uitgestippeld waarin drastische wijzigingen staan voor de Jupiler League. Deze zijn tot stand gekomen na een inventarisatie bij de clubs uit de eerste divisie.
Als het aan Woerts ligt, komt er een revolutie. Hij pleit namelijk voor een regionaal poulesysteem. "De Jupiler League moet onderscheidend zijn van de Eredivisie om zichtbaarder te worden. Je moet dan kijken naar de opzet van de competitie, het speelschema, aantal deelnemende teams en de positie van de tweede elftallen, de zogenaamde Jong Elftallen", zegt Woerts in Telesport. "Ongeacht of de clubs de tweede elftallen erbij willen houden, moet je sowieso naar een poulesysteem met een regionale indeling. Met die teams moet je denken aan vier poules van vijf clubs (20 verenigingen) en anders vier poules met vier clubs (16 verenigingen), die een dubbele competitie spelen. Zelf vind ik het zonder tweede elftallen overzichtelijker en eerlijker", aldus Woerts. Een voorbeeldpoule zou bijvoorbeeld een groep met Fortuna Sittard, Helmond Sport, VVV-Venlo, MVV Maastricht en De Graafschap kunnen zijn.
Woerts zou het goed vinden als de nummers één en twee van de poules zich in deze constructie kwalificeren voor een promotiedivisie en de nummers drie en vier in een degradatiedivisie terechtkomen. In het geval van twintig clubs komen de beste nummers drie in de promotiedivisie terecht en gaan de slechtste nummers drie naar de degradatiedivisie. In deze competities start iedere club weer op nul punten. De winnaars van de promotiedivisie promoveren naar de Eredivisie, de verliezer van de degradatiedivisie degradeert naar de Tweede Divisie. In de eerste play-offs om promotie speelt de nummer twee tegen de nummer vijf en ontmoeten de nummers drie en vier elkaar. De winnaars hiervan strijden met de nummers zestien en zeventien van de Eredivisie om een plaats op het hoogste niveau.
"Je moet durven veranderen als je verder wilt komen want anders kan je net zo goed niets doen. Ik hoop dat mijn plannen een aanzet geven tot werkelijke veranderingen in de Jupiler League", zegt Woerts, die denkt dat er een solidariteitsbijdrage moet komen voor de degradanten.
De volledige plannen van Woerts zijn hier te zien bij Telesport.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen