Premier League gaat duurste overzeese tv-contract sluiten

17 november 2016, 21:20

De Premier League heeft wederom een geldbron gevonden in de televisiewereld. Verschillende media melden donderdag dat de organisatie van 's werelds grootste voetbalcompetitie op het punt staat de uitzendrechten voor China te verkopen aan PPTV. Het zou gaan om een driejarig contract met een totale waarde van 600 miljoen Amerikaanse dollar.

Met de nieuwe verbintenis, die per 2019 ingaat en afloopt in 2022, gaan de Premier League-clubs er wat betreft de uitzendrechten voor China met maar liefst 1076 procent op vooruit. Ze mogen straks per seizoen onderling 200 miljoen dollar verdelen, onder het huidige contract met Super Sports Media Group is dat nog 'slechts' 17 miljoen dollar.

De overeenkomst met PPTV is, per seizoen gezien, het duurste overzeese televisiecontract in de geschiedenis van de Premier League. Het Amerikaanse NBCSN betaalt weliswaar 1 miljard dollar om het Engelse voetbal uit te mogen zenden, maar dat betreft een verbintenis voor zes jaar (van 2016 tot en met 2022). Dat is omgerekend 167 miljoen dollar per jaargang. PPTV is een online streamingdienst en eigendom van de Suning Commerce Group, dat sinds afgelopen zomer een meerderheidsbelang heeft in Serie A-club Internazionale.

Dure uitzendcontracten met het buitenland zijn de Premier League niet vreemd. LeTV uit Hong Kong en de MENA-tak (Midden-Oosten en Noord-Afrika) van het wereldwijd rap groeiende BeIn Sports betalen ieder per seizoen 133 miljoen dollar voor de livebeelden van de Premier League voor de periode 2016-2019. De Thaise afdeling van BeIn Sports legt voor dezelfde termijn 100 miljoen dollar per jaargang op tafel. Dat is 10 miljoen dollar minder dan het Franse Altice betaalt om de Premier League-beelden live via SFR te laten zien.

De buitenlandse contracten van de Premier League vallen echter in het niet bij de uitzendovereenkomsten met de zenders Sky Sports en BT Sport voor Groot-Brittannië zelf. Deze kapitaalkrachtige partijen kochten ruim anderhalf jaar geleden de uitzendrechter voor 2016-2019 voor in totaal 7 miljard dollar, wat neerkomt op ongeveer 2,3 miljard dollar per seizoen. En dan te bedenken dat de wedstrijden die zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd beginnen, de zogeheten 3pm kick offs, niet uitgezonden mogen worden in Engeland om het stadionbezoek in de lagere divisies te stimuleren.

In Nederland is de Premier League in elk geval tot medio 2019 live te zien bij Ziggo Sport.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen