Als we vlak voor het ingaan van de decembermaand een blik werpen op het Europese clubvoetbal, dan springt de Super League van Zwitserland in het oog. Na zestien speelronden is het namelijk al meer dan duidelijk dat FC Basel voor de achtste keer op rij kampioen gaat worden in het Alpenland. De ongenaakbare ploeg van coach Urs Fischer staat al een straatlengte van vijftien punten voor op de nummer twee BSC Young Boys. Voor FCUpdate.nl reden genoeg om de succesformule van RotBlau eens goed te bekijken.
Tot aan de jaren tachtig behoorde Basel al tot de gevestigde orde in Zwitserland, met acht landstitels. Toen brak er echter een ellendige periode aan voor de voetbalgrootmacht. Van 1988 tot 1994 bivakkeerde de club uit Bazel zelfs in de Zwitserse tweede liga. Vanaf 1999, toen Christian Gross aangesteld werd als trainer, ging het echt weer de goede kant op. Gross stond tien seizoenen aan het roer bij Basel en liet oude tijden niet alleen herleven, maar deed er nog een schepje bovenop. Basel werd dé club van Zwitserland.
Vanaf het seizoen 2003/2004 pakte Basel elk jaar minimaal zeventig punten in zijn 36 wedstrijden. Het doelsaldo was gemiddeld ongeveer 80-35 en gemiddeld verloor de topclub slechts ruim vijf wedstrijden per seizoen. Al zeven seizoenen op rij barstte er een kampioensfeest los in Bazel. Vaak was de marge met de concurrentie groot. Vorig seizoen werd Basel op 30 april (met nog vijf duels te gaan) al kampioen en was het verschil uiteindelijk veertien punten, in de jaren daarvoor was het gat zeven en acht punten. In het seizoen 2011/2012 stond Basel aan het einde van de rit zelfs twintig punten voor op nummer twee FC Luzern. Omdat Basel vanaf 2002 ook zes keer de beker won, is er geen twijfel mogelijk over wie, met grote afstand, de beste ploeg van Zwitserland is.
Elk jaar haalt Basel een paar gerichte aankopen in huis, om de selectie in balans te kunnen houden. De Zwitserse topclub winkelde aanvankelijk vaak in de eigen nationale competitie (denk aan Bayern München, dat vaak spelers wegkaapte bij concurrenten) en de Duitse Bundesliga, maar heeft haar scoutingsnetwerk de afgelopen jaren nogal uitgebreid. Basel komt geregeld met tropische verrassingen aanzetten en dat werpt haar vruchten af. Ook al bevat de 27-koppige selectie van Basel momenteel slecht tien Zwitsers, de kloof met de 'concurrentie' lijkt nog nooit zo groot geweest als nu.
Het is een soort win-win situatie. Voor Basel is het voordelig om gericht te scouten in zulke landen, terwijl de club op haar beurt een uitstekende springplank is. Omdat Basel al sinds 2009 kampioen werd in Zwitserland en het elftal de laatste jaren dus altijd superieur is in de competitie, is het voor talenten een mooie kans om in een goed draaiende elftal te groeien als individu. Dat Basel een uitstekende plek is om je talent en kwaliteiten te ontplooien, hebben al veel spelers in het verleden laten zien. Denk naast Salah en Elneny aan de gebroeders Taulant en Granit Xhaka, Ivan Rakitic, Breel Embolo, Yann Sommer, Marcelo Díaz, Valentin Stocker, Aleksandar Dragovic, Xherdan Shaqiri en Gokhan Inler.
Op dit moment, na zestien speelronden in de Super League, geniet Basel een voorsprong van maar liefst vijftien punten op de nummer twee Young Boys. Een kampioenschap met een recordverschil is in de maak voor de machine van Urs Fischer. Veertien van de zestien duels werden omgezet in een zege, twee keer werd er gelijkgespeeld, nul keer werd er verloren. Het doelsaldo is 47-12. Hoewel de papieren van Basel in de Champions League – ze hebben minimaal een punt nodig tegen Arsenal om nog door te kunnen stromen naar de EL – niet best zijn, kleurt de Zwitserse competitie dus weer helemaal rood-blauw.
Komende zaterdag speelt Basel de uitwedstrijd tegen de meest nabije bejager Young Boys. Wordt dat duel gewonnen, dan staan Fischer en consorten al achttien punten los. Een historisch vroeg kampioenschap zit er dit seizoen absoluut in voor FCB.
[photo,102871,left,]
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen