De internationale spelersvakbond FIFPro heeft de resultaten van een wereldwijd onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en de gang van zaken in het professionele voetbal gepubliceerd. Er zijn meerdere opmerkelijke en harde conclusies naar voren gekomen. Zo bevat een team gemiddeld één speler die ooit in aanraking is geweest met matchfixing, of benaderd is om zich schuldig te maken aan het manipuleren van wedstrijden. Maar dit is lang niet de enige opvallende uitkomst.
Het 2016 FIFPro Global Employment Report, zoals het onderzoeksrapport genoemd wordt, heeft spelers op een nieuwe manier en op nieuwe vlakken onderzocht. Middels een enquête onder ongeveer 14.000 huidige profspelers – in 54 landen en 87 competities in Europa, de Amerika's en Afrika - is er door de Universiteit van Manchester gekeken naar de omgang met spelers. De resultaten zijn gecombineerd met een onderzoek in Azië en Oceanië in 2015, die door de FIFPro zelf was uitgevoerd. De enquête bestond uit 23 vragen, die gingen over thema's als salariëring, contracten, transfers, training, matchfixing, geweld, zekerheid, gezondheid, welzijn en scholing.
Salaris
Uit het onderzoek is gekomen dat veel spelers onzekerheid hebben over hun salaris, die bovendien niet structureel goed en tijdig uitbetaald wordt. 2 procent van de ondervraagde spelers ontvangt 680.000 euro of meer per jaar aan salaris. 41 procent van de spelers heeft aangegeven dat ze hun salaris in de afgelopen twee jaar minimaal één keer niet op tijd gehad heeft. Als er sprake was van vertraging, dan ging het vaak om een periode van één en drie maanden. "Het op tijd krijgen van je salaris is de basis, waardoor dit onacceptabel is", stelt de FIFPro.
Contracten
Uit de spelersenquête is ook gekomen dat 700 spelers (6 procent van de ondervraagden) onder druk zijn gezet om hun contract te verlengen of ontbinden. Dit wordt vaak gedaan door ze uit de selectie te zetten en/of apart te laten trainen. "De FIFPro is zich al jaren bewust voor deze tactiek van drukzetten en het is de eerste keer dat de grootte van het probleem aangetoond is", aldus de spelersvakbond, die concludeert dat de gemiddelde looptijd van een spelerscontract minder dan twee jaar is.
De FIFPro betreurt het ook dat er geconcludeerd moest worden dat 29 procent van de spelers die een transfer maakten naar een andere club onder druk gezet werden om te vertrekken of naar een club te gaan waar ze helemaal niet naartoe wilden.
Matchfixing
Misschien nog wel het meest schokkend is dat uit het onderzoek gekomen is dat bijna 7 procent van de spelers aangegeven heeft dat ze tijdens hun carrière ooit persoonlijk en direct benaderd zijn om zich schuldig te maken aan matchfixing. Als speler de dertig gepasseerd zijn, dan gaat het zelfs om 11 procent van de spelers. Spelers die minder salaris krijgen of laat betaald worden door hun werkgever, worden het snelst benaderd om wedstrijden te manipuleren voor een substantieel geldbedrag.
Overig
- Een meerderheid van de spelers vindt de arbeidsomstandigheden onzeker.
- 9 procent van de spelers heeft te maken gekregen met geweld.
- 8 procent van de spelers heeft te maken gekregen met discriminatie
- 8 procent van de spelers heeft te maken gekregen met intimidatie
- Jonge spelers zijn het meest kwetsbaar in het voetbal
Conclusie
"Dit onderzoeksrapport heeft ervoor gezorgd dat er voor het eerst een gedetailleerd en accuraat beeld is geschetst van de ervaringen van de gemiddelde voetballer. Het is ontluisterend, we schrikken hiervan", zegt Theo van Seggelen, de generaal-secretaris van de FIFPro. "We hebben nu bewijs gevonden, waarop de hervormingen in de voetbalindustrie gebaseerd moeten worden. Achterstallige betalingen, geforceerde transfers en noodgedwongen alleen trainen; dit soort dingen moet allemaal verleden tijd zijn."
"We moeten een pakket met maatregelen samenstellen met alle belangrijke partijen in de voetbalwereld", vervolgt Van Seggelen. "Clubs, competities, voetbalbonden en de FIFA moeten de mislukking in het voetbal accepteren. We moeten een minimale standaard voor de arbeidsomstandigheden vereisen, voor alle spelers in alle landen. Daarvoor moeten we de internationale reglementen aanpassen en nadenken over de financiële toekomst van het voetbal. De nieuwe voorzitter van de FIFA heeft aangekondigd dat hij wil werken aan de professionalisatie van de sport en de noodzakelijke hervormingen. Dit rapport moet daarbij als startpunt worden gebruikt", vindt de FIFPro.
Het volledige onderzoeksrapport is hier in te zien.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen