De KNVB heeft ondanks het uitblijven van sportieve successen een winst van 6,4 miljoen euro over het boekjaar 2015/2016 gepresenteerd. Daardoor kan de Nederlandse voetbalbond met frisse moed en vertrouwen naar de toekomst kijken. Het hoopt uiteraard op sportieve successen, maar ook op actie vanuit de Tweede Kamer. Financieel directeur Ron Francis benadrukt dat de huidige belastingregels zeer nadelig zijn voor de Nederlandse betaald voetbalclubs.
Bij monde van Francis geeft de KNVB te kennen dat de belastingregels onbegrijpelijk zijn vanuit het oogpunt van het voetbal. "Ik zou graag zien dat er écht iets gedaan wordt aan de toenemende belastingdruk voor sportclubs, specifiek de betaald voetbalclubs. Als je ziet wat er allemaal aan regeltjes speelt ten opzichte van nog maar een paar jaar geleden en hoeveel belasting de clubs betalen, dan draagt dat zeker niet bij aan de internationale concurrentiepositie", aldus de financieel directeur.
De KNVB vindt het goed dat de traditionele top-drie van Nederland in actie komt tegen de regels. "Clubs als PSV, Ajax en Feyenoord luidden recent wederom de noodklok en de KNVB ondersteunt ze daarbij. Ten volle. Het wordt echt tijd dat politiek-Den Haag zich iets meer verdiept in de uitwerking van fiscale maatregelen op onze branche en niet alleen maar meejuicht bij successen", stelt Francis, die met het meest treffende voorbeeld komt. "Als een speler met een aflopend contract kampioen wordt in het seizoen vóór hij naar een andere club vertrekt, is het reëel dat naast de 52% belasting die de speler regulier betaalt, de club ook nog 75% belasting moet betalen over diezelfde kampioenspremie? Dan ontvangt de belastingdienst 127% belasting. Ik krijg dat internationaal aan mijn collega's echt niet uitgelegd."
Dat houdt in dat de groei van een Nederlandse speler financieel gezien niet goed uitpakt. "Als een speler bij een fraaie transfer een premie krijgt, valt deze onder die boeteheffing. Voor het goede begrip: die speler vertrekt niet met een oprotpremie, maar maakt een mooie vervolgstap in zijn carrière, de buitenlandse club betaalt een transfersom en een deel daarvan is voor de speler. In dat geval krijgt de Nederlandse club een belastingaanslag. Niemand zeurt over de normale loon- en inkomstenbelasting, die gelden voor iedereen, dus waarom niet voor voetballers, maar meer dan 100% belasting is ridicuul", beklemtoont Francis.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen