Ajax, Feyenoord en AZ spelen vanavond (donderdag) hun eerste groepswedstrijd in de Europa League. Het is voor het Nederlandse voetbal zeer belangrijk dat deze ploegen goed presteren over de grens, omdat het rechtstreekse ticket voor de Champions League-groepsfase voor de Eredivisie aan een zijden draadje hangt. Het wordt voor Nederland zéér lastig om deze te behouden. Bovendien gaat de opzet van de CL ten nadele van ons land op de schop, tenzij dit nog weer verandert.
Momenteel stroomt de kampioen van de Eredivisie nog automatisch in de poulefase van het miljoenentoernooi in, maar in de nabije toekomst lijkt dat niet meer zo te zijn. Nederland heeft namelijk veel terrein verloren op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Het staat op de vijftiende plaats, terwijl een twaalfde plek staat voor een rechtstreeks CL-toegangsbewijs. Daar komt nog eens bij dat met ingang van het jaar 2018 de beste nummers vier van de vier grootste competities (Spanje, Engeland, Duitsland en Italië) mogen instromen in de poulefase
Als Nederland niet opkrabbelt naar de twaalfde plek, dan stroomt de eredivisiekampioen vanaf 2018 in de derde voorronde van de CL in. Zakt Nederland nog verder dan de vijftiende plaats, dan wordt dat zelfs de tweede voorronde. In dat geval komt de winnaar van de KNVB Beker ook nog eens in plaats van de poulefase in de derde Europa League-voorronde terecht en moeten de andere twee Nederlandse EL-deelnemers zelfs in de eerste en tweede kwalificatieronde instromen.
Het is dus zaak dat Ajax, Feyenoord en AZ het laten zien in Europa. Ajax trapt de poulefase af tegen Panathinaikos (uit) en speelt daarna ook nog tegen Celta de Vigo en Standard Luik. Feyenoord zit in een loodzware poule, met Manchester United, Fenerbahçe en FC Zorya Luhansk. Man United komt vanavond op bezoek in De Kuip. AZ opent de groepsfase tegen Dundalk FC (thuis) en ontmoet vervolgens nog Maccabi Tel Aviv en Zenit St. Petersburg.
Als we de stand van zaken op de UEFA-coëfficiëntenlijst bekijken, dan is Nederland gebaat bij slechte prestaties van clubs uit Tsjechië, Zwitserland, Kroatië en Griekenland. Slovan Liberec, Sparta Praag en Viktoria Plzen vertegenwoordigen de Tsjechen in de EL. In de CL-groepsfase zit geen enkele Tsjechische club. Namens Zwitserland komt FC Basel uit op het hoogste niveau en zijn Young Boys Bern en FC Zürich een treetje lager actief. Kroatië heeft alleen Dinamo Zagreb (CL) in Europa spelen en namens Griekenland komen er drie clubs uit in de EL: Olympiakos, Panathinaikos en PAOK Saloniki. Tot slot zijn Steaua Boekarest en Astra Giurgui namens Roemenië, dat één plaats achter Oranje staat op de coëfficiëntenlijst, actief in de EL. Voor Nederland is het dus te hopen dat deze ploegen stuk voor stuk mager presteren.
10. Turkije: 32.400
11. Tsjechië: 29.775
12. Zwitserland: 29.675
13. Kroatië: 25.250
14. Griekenland: 24.100
15. Nederland: 24.063
16. Roemenië: 21.950
17. Oostenrijk: 21.850
18. Denemarken: 21.250
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen