Ajax speelt vanavond in de eigen ArenA het eerste deel van het tweeluik met FC Rostov in de laatste voorronde van de Champions League. De geelblauwe tegenstander werd afgelopen seizoen knap tweede in de Russische competitie, maar echt bekend is de ploeg nog niet in Nederland. FCUpdate.nl zet daarom tien dingen over FC Rostov op een rijtje die je misschien nog niet wist.
FC Rostov is opgericht op 10 mei 1930, al draagt het pas sinds 2003 de huidige naam. De club begon als Selmashstroy en heette daarna achtereenvolgens Selmash (1936-1941), Traktor (1941-1953), Torpedo (1953-1957) en Rostselmash (1957-2003). Rostselmash is een firma die zich richt op de productie van landbouwwerktuigen en was in bovengenoemde periode sponsor en naamgever van FC Rostov. Anno 2016 is de lokale overheid grootaandeelhouder van de club.
Met een budget van 25 miljoen euro is FC Rostov qua begroting de dertiende club van Rusland. Zenit St. Petersburg heeft een budget van 265 miljoen euro en ook de begrotingen van clubs als Spartak Moskou (150 miljoen euro), Dinamo Moskou (133) en Lokomotiv Moskou (128) zijn een veelvoud van hetgeen FC Rostov jaarlijks de besteden heeft. Het maakt de prestatie van de club alleen maar fraaier.
Ajax was in de derde voorronde van de Champions League over twee duels te sterk voor PAOK Saloniki. Saillant genoeg trok de eigenaar van de Griekse club, Ivan Savvidis, in het recente verleden meerdere malen de portemonnee om FC Rostov te redden van de ondergang. Rostov aan de Don, zoals de thuisstad van de club volledig heet, is één van de woonplaatsen van de rijke Savvidis.
FC Rostov speelt haar thuiswedstrijden in het Olimp-2 Stadion, dat in hetzelfde jaar (1930) werd geopend als dat de club werd opgericht. Het complex heeft na de laatste verbouwing, in 2009, een capaciteit van 15.840 toeschouwers. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was dat iets meer dan het dubbele als gevolg van een, inmiddels gedemonteerde, tweede ring.
Het Olimp-2 Stadion heeft vier verschillende tribunes, bijzonder daaraan is dat ze alle vier een verschillende eigenaar hebben. FC Rostov is bezig aan haar laatste jaren in het onderkomen. Vanwege het WK van 2018 in Rusland krijgt de club een nieuw stadion, de Rostov Arena. De nieuwe voetbaltempel zal verrijzen ten zuiden van de Don, de rivier die dwars door de stad loopt, en wordt daarmee de eerste grote attractie in dit deel van de plaats. Het moet de economie aan de zuidkant van Rostov een boost geven. Tijdens het WK is het Olimp-2 Stadion overigens beschikbaar als trainingslocatie.
FC Rostov heeft twee keer een speler op het WK gehad. De Kroatische keeper Stipe Pletikosa (WK 2014) zal bij de meeste voetballiefhebbers nog wel bekend zijn, maar geldt dat ook voor Yong-jo Hong? De aanvaller was op de mondiale titelstrijd van 2010 de aanvoerder van Noord-Korea. Op dat moment stond hij onder contract bij FC Rostov. Bijzonder, want om politieke redenen is het voor Noord-Koreaanse voetballers niet makkelijk om naar het buitenland te gaan. Ter illustratie: twintig leden van de 23-koppige Noord-Koreaanse selectie voor het WK 2010 waren destijds actief in eigen land.
In de 86-jarige historie van de club legde FC Rostov op nationaal niveau één keer beslag op eremetaal. Dat was in het seizoen 2013/2014, toen de beker werd gewonnen. Echt moeilijk werd het de club op weg naar de finale niet gemaakt. Met Angusht Nazran, Alania Vladikavkaz (die club, in Nederland vooral bekend als oud-werkgever van Royston Drenthe, trok zich zelfs terug voor het duel), Rotor Volgograd en Luch-Energiya Vladivostok speelde FC Rostov louter tegen tweedeklassers. In de eindstrijd werd FK Krasnodar, dat wel op het hoogste niveau uitkomt, na strafschoppen verslagen.
Dat FC Rostov niet het meest attractieve voetbal speelt in Europa zal inmiddels bij iedereen bekend zijn. Dat understatement wordt onderschreven door de volgende statistieken: van alle ploegen in de Russische competitie schoot FC Rostov vorig seizoen het vaakst op doel uit een counter en tegelijkertijd passeerden spelers van de club het minst vaak een man.
Op basis van het verleden van Ajax tegen Russische clubs, mag FC Rostov hopen op het bereiken van de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers speelden vier keer tegen een team uit Rusland en telkens gingen ze onderuit. In het seizoen 1997/1998 was Spartak Moskou in de kwartfinale van de UEFA Cup over twee duels met 4-1 te sterk, dertien jaar later zegevierde dezelfde club bij de laatste zestien van de Europa League met een totaalscore van 4-0.
Tot slot, bizar maar waar: als je een shirtje van FC Rostov wil kopen, ga dan vooral niet in de stad zelf zoeken. Die zijn daar namelijk niet verkrijgbaar. De overeenkomst met de kledingsponsor zou dit om financiële redenen niet toelaten.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen