Frankrijk is deze zomer het decor van de vijftiende editie van het Europees Kampioenschap voetbal. Er zijn tien speelsteden aangewezen voor de eindronde, waar het Nederlands elftal tot grote spijt van ons hele land niet aan meedoet. FCUpdate.nl gaat in dit overzicht even langs alle speelsteden en stadions.
[photo,98278,left,]
Stade de France - Saint-Denis
Capaciteit: 81.338
In Saint-Denis, een voorstad ten noorden van Parijs, ligt het Stade de France. Het is het grootste stadion van Frankrijk. De voetbaltempel werd op 28 januari 1998, in het jaar dat de Fransen wereldkampioen werden in eigen land, officieel geopend door president Jacques Chirac. Het Nationaal Stadion is niet de thuishaven van een club, maar wel vaak van de nationale ploeg. Zo ook op 13 november, toen er terreuraanslagen gepleegd werden rond het stadion. Het Stade de France vormt het decor voor onder meer de openingswedstrijd en de finale van het EK 2016.
[photo,98273,left,]
Stade Vélodrome - Marseille
Capaciteit: 67.000
Het in 1937 geopende Stade Vélodrome is zeer fraai. Met name het golvende dak en de hoge tribunes mogen er wezen. Het stadion werd in 1998 gebruikt voor het WK. Oranje won er met 2-1 van Argentinië en verloor vervolgens in de halve finale na penalty's van Brazilië. Het terrein ontvangt geregeld het Franse rugbyteam. Door de jaren heen is het Vélodrome meerdere malen flink gerenoveerd, waardoor het een nog best moderne uitstraling heeft. Er worden op het EK meerdere groepsduels, een kwartfinale en een halve eindstrijd afgewerkt in Marseille.
[photo,98279,left,]
Stade des Lumières - Lyon
Capaciteit: 61.556
In de afgelopen jaren vond er een groot bouwproject plaats in Lyon, waar de plaatselijke Olympique haar Stade de Gerland tijdens het afgelopen seizoen heeft ingeruild voor het fraaie Stade des Lumières. De gloednieuwe voetbaltempel biedt plaats aan 61.556 toeschouwers en vormt op het WK de locatie voor vier groepswedstrijden, één achtste finale en één halve finale. De kleuren van de stoeltjes zijn niet alleen de kleuren van Lyon, maar ook van Frankrijk.
[photo,98305,left,]
Parc des Princes - Parijs
Capaciteit: 51.000
Het Stade Parc des Princes is het onderkomen van Paris Saint-Germain en werd in 1972 gebouwd. Er konden eerst 42.000 mensen in het stadion, maar de capaciteit is voor dit EK verhoogd naar 51.000. Tot 1998 was de thuisbasis van PSG het nationale stadion van Frankrijk, maar deze status is na het gewonnen WK in eigen land in handen van het Stade de France. In 1984 won Frankrijk de EK-finale tegen Spanje (2-0) in het Parc des Princes. Er worden op het EK vier pouleduels en één achtste finale gespeeld in dit stadion.
[photo,98275,left,]
Grand Stade Lille Métropole - Villeneuve-d'Ascq
Capaciteit: 50.186
Het Grand Stade Lille Métropole, ook wel het Grand Stade Pierre Mauroy genoemd, is het zeer fraaie onderkomen van Lille OSC. Ook dit stadion is vrij nieuw, de opening vond op 17 augustus 2012 plaats. Inclusief de kosten voor de omgeving en infrastructuur rond het stadion werd er een slordige 613 miljoen euro neergelegd voor het complex, waar op het EK vier groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale plaatsvindt.
[photo,98276,left,]
Stade Bollaert-Delelis - Lens
Capaciteit: 45.000
Drie wedstrijden in de groepsfase en een achtste finale spelen zich af in het Stade Bollaert-Delelis, waar Ligue 2-club RC Lens haar thuiswedstrijden speelt. Het meer dan tachtig jaar oude stadion werd grondig verbouwd voor het EK, waardoor Lens twee seizoenen terug naar het Stade de la Licorne of het Stade de France moest uitwijken. Vroeger, voor 2003, ging het Stade Bollaert-Delelis door het leven als het Stade Félix Bollaert.
[photo,98280,left,]
Nouveau Stade Bordeaux - Bordeaux
Capaciteit: 42.566
Ook het Nouveau Stade Bordeaux is in aanloop naar het EK gebouwd. Girondins de Bordeaux, dat eerder nog in het Stade Chaban-Delmas speelde, kreeg het nieuwe stadion in april 2015 opgeleverd. Het Matmut Atlantique, zoals het stadion ook wel genoemd wordt, kan 42.115 toeschouwers herbergen en vormt het decor voor vijf EK-duels: vier in de poulefase, één in de kwartfinale. Van binnen heeft het stadion wel wat weg van het Juventus Stadium.
[photo,98277,left,]
Stade Geoffroy-Guichard - Saint-Etienne
Capaciteit: 42.000
Er ligt veel historie in het Stade Geoffroy-Guichard, dat sinds 1931 in Saint-Etienne staat. Wedstrijden van het EK 1984, het WK 1998 en de Confederations Cup in 2003 werden gespeeld in dit oude stadion. Verschillende renovaties hebben de thuishaven van AS Saint-Etienne gemoderniseerd en uitgebreid. Vanwege de heerlijke sfeer die vroeg in het stadion hing, worden de bijnamen 'le chaudron' (de ketel) en 'l'enfer vert' (de groene hel) weleens gebruikt. Drie groepswedstrijden en een achtste finale spelen zich hier af.
[photo,98281,left,]
Stadium Municipal - Toulouse
Capaciteit: 40.000
Het Stadium Municipal van Toulouse FC is de plaats waar het Nederlands elftal in de achtste finale van het WK 1998 met 2-1 van Joegoslavië wist te winnen. Op het EK wordt er ook een achtste finale afgewerkt in dit stadion, dat 36.550 toeschouwers op bezoek kan hebben. Ook worden er drie groepswedstrijden gespeeld. Ook in het Stadium Municipal worden met regelmaat rugbywedstrijden afgewerkt.
[photo,98274,left,]
Allianz Riviera - Nice
Capaciteit: 35.624
Wie tijdens zijn vakantie langs het stadion van OGC Nice rijdt, zal zich even wanen in München. De Allianz Riviera lijkt namelijk wel een kopie van het stadion van Bayern, dat niet geheel toevallig de Allianz Arena heet. De moderne voetbaltempel heeft dus dezelfde sponsor. Ook dit stadion is speciaal voor het EK 2016 gebouwd, voor een bedrag van 245 miljoen euro. Drie pouleduels en een wedstrijd in de achtste finale komen aan bod in Nice.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen