Rutte: "Cruijff was de bekendste Nederlander ter wereld"

Jw
24 maart 2016, 16:37

Ook vanuit de Nederlandse regering is geschokt gereageerd op het overlijden van Johan Cruijff. Premier Mark Rutte haalde tijdens een persconferentie herinneringen op aan het voetbalicoon en noemde hem 'by far de bekendste Nederlander in de wereld'.

"Ik ben geschokt en diep bedroefd. De hele wereld kende hem en via hem kende de hele wereld Nederland en het Nederlandse voetbal", begon Rutte zijn verhaal, die herinneringen ophaalde aan de WK-finale in 1974, waarin hij Cruijff roemde voor zijn inbreng.

Rutte was daarnaast lovend over de manier waarop Cruijff zich na zijn voetballoopbaan inzette voor de maatschappij, waardoor de twee elkaar ook enkele keren hebben ontmoet. Daarnaast was het bezoek van Cruijff aan Den Haag een onvergetelijk moment voor Rutte. "Er komen veel mensen op het Torentje, maar ik heb niet eerder meegemaakt dat iemand op bezoek komt van wie echt iedereen bij Algemene Zaken die de kans kreeg met hem op de foto te gaan dat ook deed."

"Zoveel passie voor sport"

Minister Edith Schippers bleef uit de ontmoetingen met Cruijff vooral diens passie voor sport in het algemeen bij. "Ik zag meteen hoeveel passie hij had voor sport. Niet alleen topsport, maar bijvoorbeeld ook sport voor kinderen", reageerde ze tegenover de NOS.

De minister koestert de herinneringen aan hem. "Niet alleen als de beste voetballer van de wereld die hij was, maar ook op persoonlijk vlak. We hebben veel contact gehad bij het oprichten van de Nederlandse Sport Raad. Hij heeft mij toen veel geadviseerd."

"Ik heb hem leren kennen als een warme en sympathieke man, maar ook een man met een opinie. Als je hem een probleem voorlegde, zei hij iets waarvan je dacht: "Zo had ik het nog nooit bekeken."

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen