Nederlandse clubs moeten volgend seizoen vol aan de bak

16 maart 2016, 10:10   Bijgewerkt: 16 maart 2016, 10:33

De Nederlandse clubs moeten volgend jaar vol aan de bak in de Europese toernooien. Indien goede resultaten in internationaal verband achterwege blijven, dan dreigt de kampioen van de Eredivisie in 2018 niet meer rechtstreeks toegelaten te worden tot de Champions League. Dat leert een blik van FCUpdate.nl op de (virtuele) UEFA-coëfficiëntenranglijst.

De UEFA-coëfficiëntenranglijst is bepalend voor de verdeling van de Europese tickets per land en wordt gebaseerd op de prestaties in Europa in de afgelopen vijf jaar. Momenteel staat Nederland nog op de tiende plaats en de kans is groot dat het seizoen ook op deze plek wordt afgesloten. Naaste belagers Turkije, Zwitserland en Tsjechië zijn weliswaar nog vertegenwoordigd in Europa - Nederland niet meer na de uitschakeling van PSV tegen Atlético Madrid in de achtste finales van de Champions League - maar de voorsprong van ons land op de drie achtervolgers lijkt groot genoeg.

Voor de Nederlandse clubs is het komend seizoen cruciaal om goed te presteren over de grens, want als die jaargang op plaats dertien of lager van de UEFA-coëfficiëntenranglijst wordt afgesloten, dan is de eredivisiekampioen in 2018 niet meer rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. Het wordt wel een hels karwei om bij de eerste twaalf te komen, want nummer twaalf Tsjechië heeft een voorsprong van bijna 5,2 punt op Nederland. Dat is slechts een halve punt minder dan het totaal aantal punten dat de Nederlandse teams dit seizoen pakten.

In dat scenario is het wel nog steeds mogelijk om met twee clubs in de Champions League te spelen. De winnaar van de Eredivisie komt dan namelijk in het kwalificatietraject met de kampioenen van de kleinere landen, terwijl de nummer twee net als in voorgaande jaren in de niet-kampioenenroute met de nummers twee, drie of vier van de grotere Europese voetballanden speelt. Om dat laatste ticket te behouden, moet Nederland wel in de top-vijftien van de UEFA-coëfficiëntenranglijst blijven.

Voor komend seizoen heeft Nederland vijf startbewijzen voor Europees voetbal. De kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League, de nummer twee komt in de niet-kampioenroute van de voorronde van het miljoenenbal, terwijl de bekerwinnaar direct wordt toegelaten tot de poulefase van de Europa League. De nummer drie van de Eredivisie en winnaar van de play-offs starten in de derde kwalificatieronde van de EL.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen